Computerworld News Service: Vi er snart halvvejs igennem 2011, og Oracle har kun foretaget to små opkøb. Det virker helt underligt for en leverandør, der har gjort opkøb af andre virksomheder til en central vækststrategi med op til 13 opkøb per år siden 2005 til et samlet antal på omkring 70 de sidste godt seks år.
I februar købte Oracle nogle immaterielle aktiver fra privatejede Ndevr, der producerer software til miljø-rapportering og -analyse, efterfulgt i april af opkøbet af datakvalitets-leverandøren Datanomic. Ingen af salgspriserne er blevet offentliggjort, hvilket antyder, at disse to opkøb ikke i nogen væsentlig grad kan mærkes på Oracles bundlinje.
Oracles største opkøb de seneste år var af Sun Microsystems til over 39 milliarder kroner i dagens kurs i en handel, der gik igennem tidligt i 2010. Siden da har Oracle arbejdet på at styrke Suns hardware-forretning og er begyndt at skubbe på med en vision om integrerede systemer lige fra harddiske til applikationer.
Selvom disse bestræbelser sammen med den længeventede lancering af Fusion Applications sandsynligvis holder Oracle travlt beskæftiget, er det tvivlsomt, at virksomheden er færdig med at opkøbe leverandører.
For eksempel henviste Oracles finansdirektør, Safra Catz, til tidligere koncernchef for Hewlett-Packard Mark Hurds erfaring med at "drive en 100 milliarder-dollar-forretning" som en af årsagerne til at bringe ham ombord som meddirektør sidste år, og det virker usandsynligt, at Oracle regner med at vokse sig så stor alene gennem organisk vækst.
Det er dog heller ikke sikkert, at Oracle stadig er interesseret i at vokse ved at konsolidere ERP-leverandører, som selskabet gjorde med højt profilerede opkøb såsom PeopleSoft, der tidligere havde købt JD Edwards. Nogle analytikere forventede, at Oracle ville give et modbud på Lawson Software for nyligt, men den oprindelige bejler, Infor, ser ud til at have sikret sig ERP-virksomheden i en handel til over 10 milliarder kroner.
I stedet vil Oracle sandsynligvis fokusere sine opkøb på nogle få centrale områder, mener observatører. "Gud og hver mand" er ude efter teknologier relateret til open source-frameworket Hadoop til databehandling i stor skala, påpeger analytiker hos Forrester Research James Kobielus.
Mangler stadig produkter
Oracle har ifølge Kobielus sandsynligvis arbejdet på sine egne Hadoop-løsninger i årevis og mulige mål for fremtidige opkøb inkluderer Datameer, KarmaSphere og Cloudera, der tilbyder en vifte af Hadoop-værktøjer og -services.
Oracle mangler produkter på et par andre centrale områder såsom mobilitet og social software, fremhæver Ray Wang, der er direktør for Constellation Research.
"Der vil muligvis ske et skift i selskabets portefølje-strategi for at samle op på de områder," siger han.
For at styrke sine mobilapplikationer kunne Oracle tage et kig på platform-as-a-service-leverandører såsom Joyent eller Engine Yard, mener Wang.
Hvad angår sociale applikationer, har Oracle en lang række valgmuligheder heriblandt opkøb af Jive Software, hvad der da også ofte går rygter om.
Man kan ifølge Wang godt regne med, at Oracle også vil fokusere på vertikaler.
Sundhedspleje vil ifølge Wang afgjort blive et fokus og ikke kun i forhold til elektroniske journaler. Oracle kan gå efter områder såsom rekruttering af sygeplejersker og rapportering af bivirkninger af medicinalvarer med analyse-applikationer bygget ovenpå selskabets kernepakke af business intelligence-værktøjer, vurderer han.
Det er heller ikke sikkert, at Oracle kun har software i sinde, da selskabets i stigende grad lægger vægt på hardware.
Sidste år offentliggjorde Oracle en strategisk investering i Mellanox, der producerer InfiniBand-interconnects, men har indtil videre ikke foretaget noget stort opkøb på hardwarefronten.
Selvom kun få forventer, at Oracle vil investere tungt i professional services for at konkurrere med selskaber som Hewlett-Packard og IBM, så er det muligt, at selskabet vil foretage mindre opkøb af specialiserede systemintegratorer særligt inden for BI.
Oversat af Thomas Bøndergaard