Læs også:
S og SF: Sådan kan vi spare enorme beløb med it
Med Socialdemokraternes og SF's plan mod 2020 - "Sammen om Danmark" - lægger de to partier op til slagsmål i skolegården omkring, hvor stor satsningen på elevernes it-kompetencer skal være.
Mens regeringen for et halvt år siden kastede en halv it-milliard efter folkeskolen med midler fra ABT-fonden (anvendt borgernær teknologi), ønsker oppositionen med sin plan at hæve det beløb for blandt andet at finansiere en digital reform med storstilet it-opgradering.
"Socialdemokraterne og SF vil derfor gennemføre en digital revolution i folkeskolen, hvor alle elever og lærere udstyres med en digital værktøjskasse - det kan for eksempel være i form af en bærbar pc eller en såkaldt tablet pc," hedder det i partiernes fælles udspil til de økonomiske rammer frem mod 2020.
Lærerne skal på it-skolebænken
Et andet sted i rapporten er der skruet mere ned for retorikken. Her fremgår det, at der kun skal uddeles pc'er til de få elever, der ikke allerede har i dag.
It-ordfører fra Socialdemokraterne, Yildiz Akdogan, fortæller til Computerworld, at hvis partiet får magt, som det har agt, så er det næppe sidste gang, at ABT-fonden skal være med til at finansiere det digitale løft.
"Det handler dog ikke kun om flere og hurtigere computere. Det skal også ske på software- og kompetencesiden," fortæller hun.
Socialdemokraterne har længe slået et slag for, at informationsteknologi skal være den fjerde grundkompetence i folkeskolen efter at læse, regne og skrive. Og den tankegang skal for alvor gøres til virkelighed, hvis rød blok kommer til magten.
"Det er så sørgeligt, når der står et pc-lokale helt bagerst nede på skolens bibliotek. Eleverne skal i stedet have integreret computerne i dagligdagen, og det gælder naturligvis også på lærerseminarerne," mener Yildiz Akdogan.
Del og hersk
Samtidig fremhæver it-ordførerkollega Hanne Agersnap fra SF, at software kan være med til at lette det omkostningspres, der er på folkeskolen, via differentieret undervisning.
Det koncept går ud på, at de stærke elever i højere grad end nu kan klare sig selv med digitale undervisningsmidler, mens lærerressourcerne så kan fokuseres på de svagere elever.
Samtidig sigter de to oppositionspartier mod en app store i folkeskolen, hvor elever og lærere kan downloade undervisningsmateriale fra nettet.
Netop det forslag har regeringen også medtaget i sin fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, der så småt er ved at finde vej til forhandlingsbordet, hvor det inden for få uger skal diskuteres med kommunerne og regionerne.
Læs også: