Bitfenix Survivor: Slæbbart kabinet til gaming-folket
Survivor er det andet kabinet, den nyankomne taiwanske producent Bitfenix har sendt ud over affyringsrampen. Firmaets første kabinet, Colossus, var en velvoksen løsning, der høstede roser for et anderledes og modigt design, men som samtidig fik en kindhest eller to i pressen, fordi den konstruktionsmæssige kvalitet var tvivlsom.
Med Survivor har Bitfenix satset på en mere kompakt og transportabel pc-indpakning, der imidlertid stadig kan installeres med bundkort i almindeligt ATX-format, store grafikkort og en håndfuld harddiske.
Det første, der springer os i øjnene, er et bærehåndtag på kabinettets top, der kan sænkes helt ned i konstruktionen, når du ikke slæber rundt på kabinettet. På kabinettets bagside er det desuden muligt at montere en lås, så ingen føler sig fristet til eksempelvis at negle vores dyrt indkøbte mus og tastatur.
Det er altså tydeligt, at Survivor indstiller sigtekornet på den slags gamere, der i tide og utide drager til spilturneringer eller bare sociale gaming-events med vennerne - og insisterer på ikke at undvære hestekræfter.
Selvom ideen er god, er bærehåndtaget decideret ringe udført. Det er ubehageligt at løfte kabinettet, og vi følte, at vi skar hænderne en smule på håndtagets skarpe kanter. Det er ganske enkelt utilfredsstillende og står på ingen måde mål med visionen om et vellykket portabelt kabinet, der problemfrit kan flyttes over større afstande.
Kampvægt på 10 kilo
Survivor er udført i stål og vejer ifølge vores postvægt 10 kilo. Det ville have været muligt at fremstille et lettere kabinet i alu, men problemet med alu-kabinetter er som oftest, at kvaliteten halter, da producenterne har for vane at benytte meget tynde plader.
Fra fabrikkens side leveres kabinettet inklusive to blæsere på 20 centimeter placeret i henholdsvis toppen og fronten. Det havde været smart at placere en blæser bagtil, da det ville forbedre luftgennemstrømningen betydeligt, men producenten har ladet sparekniven falde.
Blæserne kan ikke hastighedsreguleres, hvilket vi ellers er blevet vant til i selskab med veludførte kabinetter fra eksempelvis Antec og Cooler Master. Det skal siges, at en del bundkort kan regulere blæserhastigheden, men det er stadig ikke optimalt. Blæserne er - bedømt ud fra en kort lyttetest - ikke decideret larmende, men de er bestemt heller ikke i den støjsvage ende.
Hold nallerne væk
Kabinettets indre er ikke uklogt opbygget; der er huller i bundkortets monteringsplade, så du kan føre kabler om på bagsiden og dermed skabe mindre kabelkaos, når du samler computeren. Og der er et hul i bundkortpladen lige under processoren, så du kan montere og afinstallere processorkøler uden at fjerne bundkortet, hvilket er et plus.
Der er plads til i alt seks 3,5-tommer-harddiske, og Bitfenix medleverer trods sparetendenserne en adapter, så eksempelvis en SSD-disk på 2,5 tommer kan monteres i en drevplads på 3,5 tommer. Du kan fjerne den ene drevholder, hvis du har brug for at installere et meget langt grafikkort.
Det største kritikpunkt ved Bitfenix Survivor er i virkeligheden, at kabinettet er vanskeligt at åbne. Det havde været smart og logisk at inkludere lås og nøgle for at holde pilfingre på afstand, som andre producenter gør, men Bitfenix har valgt en besynderlig løsning.
Hvis du vil åbne sidepanelet, så du har adgang til komponenterne, skal du først fjerne to elementer i plastic på for- og bagside samt frontdækslet. Det tager tid og er meget upraktisk. Kvaliteten af sidepanelerne er desuden så tvivlsom, at vi var nødt til at afmontere dem med vold, hvilket satte tydelige spor på kabinettet.
Det er måske smart, hvis du vil ødelægge en hardware-tyvs gode humør, men det giver anledning til mange problemer, hvis du vil benytte Bitfenix Survivor som kabinet til din hverdags-pc.
Lynhurtig USB-standard
På toppen af kabinettet har Bitfenix fundet plads til fire USB-porte, hvoraf to er baseret på den lynhurtige USB 3.0-standard. Det er lidt upraktisk, at man skal trække kabler om på bundkortets bagside for at få adgang til bundkortets USB 3.0-porte, men når det først er installeret, fungerer det.
Der er desuden eSATA-stik samt stik til hovedtelefoner, mikrofon og en knap, der kan tænde og slukke det røde LED-lys, der præger både kabinetblæsere og Bitfenix-logoet på fronten.
Med de mange kabler til frontpanel, blæsere samt lys i blæsere og logo er det svært at undgå kabelsuppe i en eller anden udstrækning, og kabelføringen er ikke specielt praktisk og kommer nemt til at være i vejen, når man eksempelvis skal trække kabler til harddiske.
Konklusion: En ommer
Overordnet er Bitfenix Survivor er kabinet, der minder mere om en prototype end et færdigt, slutbrugervenligt produkt. Kabinettet er særdeles upraktisk at samle en pc i og har den seneste måneds tid frustreret os med jævne mellemrum.
Det kan derfor ikke komme som nogen overraskelse, at vi havde svært ved at støve kabinettet op i Danmark, da vi drog på jagt efter aktuelle priser. Det lykkedes os dog at finde forhandlere på Pricerunner, hvoraf det fremgår, at kabinettet koster rundt regnet 800 kroner.
Til den pris bukker Bitfenix Survivor under for konkurrencen, for du skal kun betale et mindre beløb yderligere for at få et gennemført kvalitetsprodukt fra producenter som Antec, Cooler Master, Fractal Design og Corsair.
Bitfenix Survivor må derfor affinde sig med karakteren to ud af seks, for vi vender tommelfingeren ned.