Artikel top billede

Derfor er din mobiltelefon mere sikker end din pc

ComputerViews: De mobile platforme er udråbt til tidens helt store sikkerhedsrisiko, men det er det rene sludder. Se her hvorfor.

ComputerViews: Du kender historien om de tre små grise og den store, stygge ulv, der puster og pruster grisenes huse omkuld, indtil den kommer til praktiske gris' murstenshus, der ikke kan lægges ned af ulvens enorme lungekapacitet.

En gammel tegneserieversion af, at det er vigtigt at passe på sig selv, hvilket i dag gælder i endnu højere grad i den digitale verden, hvor mange huse er nemme at blæse omkuld.

Gennem lang tid har sikkerhedsfirmaerne råbt, at ulven kommer i form af den næste gigantiske sikkerhedstrussel.

Lige nu er det den platform - din smartphone eller tablet-pc - der står for skud.

Seneste eksempel i min indbakke kommer fra sikkerhedsfirmaet Symantec, der i emnefeltet skriver:

Cyberkriminelle går efter sociale medier og smartphones.

Men er det nu også så slemt?

Det hurtige svar på det spørgsmål er: Nej, det er det ikke.

Ulven kommer, ulven kommer!

I takt med, at vi rykker fra den traditionelle pc eller bærbare computer og ud på de mobile platforme, rykker sikkerhedsproblematikkerne naturligvis også med.

Ifølge analysehuset IDC har smartphone-markedet i løbet af 2010 overhalet salget af almindelige mobiler.

Apple har allerede solgt selskabet tablet-pc iPad i millioner af eksemplarer - og det forventer de øvrige producenter som Samsung og Acer uden tvivl at kunne følge, så dimser er der masser af.

Sikkerhedsfirmaet Symantec har netop udgivet sin årlige trusselsrapport for 2010, og her er en af hovedkonklusionerne, at et af de største sikkerhedsproblemer ligger på mobilen.

Og truslen er stor, eller som firmaet skriver i forbindelse med udgivelse af rapporten:

"Den hyppigst anvendte ondsindede kode målrettet mobile enheder er Trojan Horse-programmer, som ofte ser helt legitime ud, men som kan tømme vores bankkonti på få sekunder."

Se her, hvor hysteriet kommer fra

Kigger man på tallene, står det skidt til, hvis man regner i procent.

Der er nemlig en stigning på 42 procent i antallet af rapporterede sårbarheder til mobile operativsystemer.

Ser man nøjere på de reelle tal, kan man slappe lidt mere af.

Antallet af sårbarheder er steget fra 115 i 2009 til 163 i 2010.
Sammenligner man det tal med det samlede antal sårbarheder, der blev registreret af Symantec i 2010, kommer det endnu mere i perspektiv. Det tal er nemlig 6.253.

Man skal naturligvis altid være opmærksom på sikkerheden, men på den anden side må man heller ikke lade sig rive med af det hysteri, der kan skabes i treenigheden mellem sikkerhedsfirmaer, deres pr-bureauer og pressen.

Broget marked for mobile enheder

Sikkerhedsvirksomhederne lever af at sælge software eller services eller begge dele, som er designet til at gøre ens netværk eller mobile enhed mere sikker.

Men det er naturligvis kun den ene side af sagen, selv om firmaerne er respektable virksomheder, der gør et godt stykke arbejde.

Der er flere grunde til, at de mobile enheder endnu ikke er så usikre, som man kan får fornemmelsen af, når man læser mediernes dækning.

For det første er Microsofts dominans en del af forklaringen. Kodegiganten fra Redmond sidder på godt 90 procent af markedet for styresystemer, og derfor er platformen et oplagt mål.

Broget marked

Her rammer man mange på én gang med ondsindet kode.
På mobilerne er markedet anderledes broget (selv om antallet af styresystemer bliver indsnævret).

Traditionelt har der været en hel stribe versioner, der har fungeret forskelligt.

Det gør angreb besværlige og rettet mod en snæver gruppe, hvilket giver mindre chance for at få fat i følsomme data.

Samtidig er mobilarkitekturen typisk mere lukket, dårligere dokumenteret og ikke ramt af de gør-det-selv-hackerværktøjer, der florerer til mange pc-programmer.

Sidst, men ikke mindst installeres der ikke så meget software på de mobile enheder som på computeren.

Det bliver naturligvis mere og mere udbredt med apps, men de er trods alt omgæret af en sikkerhedsprocedure, før de publiceres.

Disse forklaringer er ikke skrevet for at bagatellisere sikkerheden i de mobile enheder, men for at sætte tingene i perspektiv.

Vær forsigtig - men også fornuftig

Der er stadig langt til et skræk-scenarium, og med en smule omtanke kan man stadig trygt fornøje sig med de mange funktioner, som den smarte telefon tilbyder.

Så vær forsigtig, men det er ikke nær så farligt derude, som du måske tror.

Ikke endnu i hvert fald.

Og husk i mellemtiden at opdatere den software, du har på din computer, for her har ulven for længst meldt sin ankomst med sine lungers fulde kraft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere