Forstadsbyen Ballerup vest for København har længe været Danmarks svar på Silicon Valley, og nu får byen endnu en attraktion til teleselskaber og digitale indholdsleverandører.
For Danish Internet Exchange (DIX) etablerer nu endnu et internet-knudepunkt i Danmark hos colocation-virksomheden Interxion i Ballerup, der skal sikre redundans og flere forbindelser i det hastigt voksende internetværk.
"Internettrafikken er stigende, også i Danmark, og derfor er det nødvendigt med en udbygning af vores faciliteter for at kunne svare på efterspørgslen," forklarer underdirektør Martin Bech fra UNI-C, der driver DIX'en, og som er en styrelse under Undervisningsministeriet.
Sådan fungerer det
DIX'en er kort fortalt en switchbaseret central, hvor omkring 50 internetudbydere udveksler trafik.
Så når eksempelvis en Telenor-kunde sender en mail til en TDC-kunde, bliver han sendt til DIX'en og derigennem routet over på TDC's netværk i en dataudveksling - en såkaldt peeringaftale - der normalvis er gratis.
Det første internet-knudepunkt blev etableret i 1994 og står på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby, hvor UNI-C driver DIX. Den fortsætter med at køre videre, selv om den nu får den en tvillinge-DIX i Ballerup.
Udover DIX'erne i Lyngby og i Ballerup oprettede Nianet (en sammenslutning af 17 el-selskaber) sidste forår en pendant til Danish Internet Exchange ved navn EnergIX.
Billigere for Ballerup-virksomheder
Martin Bech fra UNI-C fortæller, at med etableringen af endnu et internet exchange-punkt i Ballerup vil lokale virksomheder kunne trække forbindelsen direkte til Interxions hosting-center frem for til den allerede eksisterende DIX i Lyngby.
"Afstanden vil i så fald blive kortere og dermed også billigere," siger Martin Bech.
Han fortæller, at der hidtil ikke har været stemning blandt DIX'ens omkring 50 medlemmer for at etablere en ekstra DIX, men Interxion holder indtil videre hånden økonomisk under projektet.
Målet er flere kunder
Hos Interxion er målet at kunne tilbyde nuværende og fremtidige kunder en unik mulighed for at være tæt på Danmarks andet helt store trafikudvekslingspunkt.
"Vores aftale med DIX'en betyder, at vi nu skaber et helt unikt miljø for disse kunder, der får flere hurtige, direkte og økonomiske internetforbindelser til deres løsninger. Jo mere trafik, desto større fordele. Vi forventer dermed en yderligere vækst i kunder inden for hosting, cloud, streaming media," udtaler administrerende direktør Peder Bank, Interxion Nordic, i en pressemeddelelse.
Interxion har nu på europæisk plan i alt 19 internet exchange-aftaler inklusive den, der netop er blevet indgået i Danmark.