Artikel top billede

Omkring 50 demonstranter bød fredag morgen de 40 indere velkommen med indiske flag og flyvesedler. Foto: Kim Stensdal (Foto: Kim Stensdal)

40 indere sender CSC-konflikten på ministerens bord

CSC's ansættelse af 40 indere trækker nu integrations-minister Søren Pind ind i CSC-konflikten. Politikere vil kigge på regler for udstedelse af arbejdstilladelser til konfliktramte virksomheder.

CSC har ansat 40 indere, som fra 1. april skal oplæres i driften af mainframesystemer, så de kan varetage driften fra 1. juni, når den såkaldte fredsaftale udløber.

Fredag gav første arbejdsdag for de 40 indere hos det konfliktramte CSC anledning til demonstrationer med bannere og flag foran it-gigantens hovedkvarter i Valby.
 
Og nu trækker CSC's ansættelse af de 40 indere også integrationsminister Søren Pind (V) ind i konflikten mellem virksomheden og fagforbundet Prosa. Flere politikere vil nemlig have undersøgt reglerne for udstedelse af arbejdstilladelser til jobs i konfliktramte virksomheder.

Hos Danmarks største oppositionsparti, Socialdemokraterne, vil integrationsordfører Henrik Dam Kristensen i et såkaldt paragraf 20-spørgsmål bede integrationsminister Søren Pind redegøre for, "hvilke regler, der gælder for udstedelse af arbejdstilladelser til job i virksomheder med en pågående arbejdskonflikt."

"Jeg vil gerne vide, om en offentlig myndighed på den måde kan støtte den ene part i en konflikt," siger Henrik Dam Kristensen til Computerworld.
  
Samtidig spørgere Henrik Dam Kristensen ministeren, om "hvilke konkrete begrænsninger, der er i de forskellige danske myndighedens arbejde ift. virksomheder, der er i konflikt."

Endelig beder integrationsordføreren Søren Pind tage stilling til, "om ministeren finder det rimeligt, hvis der kan gives arbejdstilladelse til personer, der har fået job i en virksomhed, hvor der er en pågående arbejdskonflikt, og hvor den pågældende udlænding skal varetage et job, der er omfattet af arbejdskonflikten."

Handler om skruebrækkeri

Hos fagforbundet Prosa, der er i konflikt med arbejdsgiveren til de 40 indere, mener man, at Udlændingeservice ved at uddele arbejdstilladelser til inderne medvirker til, hvad forbundet kalder skruebrækkeri.
 
"Det handler jo om, at de vil lave vidensoverdragelse for at forsøge at imødegå vores konflikt," har næstformand i Prosa, Hanne Lykke Jespersen, tidligere udtalt til Computerwolrd om CSC's ansættelse af de 40 indere.

Overvejer samråd med minister

Hos oppositionspartiet SF fortæller integrationsordfører Astrid Krag, at partiet har fulgt sagen nøje, fordi den viser farerne ved at rekruttere arbejdskraft udefra uden at kontrollere tilstrækkeligt.

"Resultatet er jo social dumping og lønpres og det er CSC-sagen er klart eksempel på," siger hun.

Derfor vil hun ligesom Henrik Dam Kristensen have undersøgt, hvad der er op og ned i sagen om CSC og de 40 indere, som fredag startede hos CSC.

"Jeg vil også spørge ind til sagen og overveje, om det ligefrem kan være nyttigt at hive den nye integrationsminister i samråd," siger Astrid Krag til Computerworld.

Overvejer ændring af regler

Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, er Martin Henriksen, der er medlem af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik ikke begejstret for CSC's ansættelse af 40 indere i en konfliktsituation.

"Jeg bryder mig ikke om det som virksomheden er ude i, hvor man forsøger at komme uden om at finde en mindelig og fornuftig aftale med fagbevægelsen ved at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark."

Derfor mener han, at det ville klæde CSC, hvis virksomheden i stedet forsøgte at få en aftale på plads via dialog og den danske model, i stedet for at hente udenlandsk arbejdskraft til landet.

"Når man tager i betragtning, at det har de haft dårlige erfaringer med førhen, så synes jeg nu godt, at de kunne have tænkt sig lidt om," siger Martin Henriksen.  

Muligt hul i reglerne

Derfor vil partiet nu bede Integrationsministeriet om en vurdering af, om de nuværende regler giver virksomheder mulighed for at løse konflikter ved at hente arbejdskraft fra udlandet til Danmark, og på den måde bruger et nyt middel til at presse en bestemt aftale på plads, fortæller Martin Henriksen.

"Vi må overveje, om der skal indbygges noget i regelsættet, sådan at Udlændingeservice eventuelt også skal tage stilling til, om der sker en udnyttelse af mulighederne for at hente arbejdskraft til Danmark, eksempelvis når der er en konflikt mellem en virksomhed og en fagforening," siger han. 

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar til sagen hos Udlændingeservice.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere