Statsvirksomheden Energinet.dk vil lægge et fiberkabel ud til Læsø, når selskabet til august lægger et nyt el-søkabel ned i Kattegat. Den overskydende kapacitet i bredbåndskablet vil blive udlejet til interesserede.
TDC finder det konkurrenceforvridende, at en statsvirksomhed lægger et fiberkabel ud til øen, når teleselskabet, der er privatejet, i forvejen har et kabel ud til øen.
Derfor har TDC skrevet til Energistyrelsen for at få styrelsen til at vurdere, om Energinet.dk holder sig inden for lovens rammer, når statsvirksomheden lægger fiberkablet ned sammen med søkablet.
Energistyrelsen nåede fredag frem til, at fiberkablet ikke er i strid med gældende regler.
"Hovedspørgsmålet er, om der er hjemmel til det, og det er der," siger cand. jur. og fuldmægtig Søren Ramsing fra Energistyrelsen.
Energinet.dk har argumenteret, at statsvirksomheden skal bruge fiberkablet til at styre strømforsyningen. TDC har argumenteret, at det ligger uden for det offentlige energiselskabs virksomhed.
"Der er ikke nogen problemer. Der er andre, som har antydet, at der kunne være et problem, men vi kan ikke se det," fortæller Søren Ramsing.
Princip-sag for TDC
Fredag holdt Energistyrelsen et møde med TDC, hvor teleselskabet fik beskeden.
"Vi kan ikke gøre andet end at konstatere, at det er sådan, som myndigheden, der administrerer ordningen, ser på det. Det må vi acceptere," siger afdelingschef Henning Sørensen fra public affairs i TDC.
Kernen i sagen har ifølge Henning Sørensen hele tiden været af principiel karakter for TDC.
"Vores udgangspunkt har været, at der ikke bør være unfair konkurrencevilkår og dermed statsmidler, og derfor gav vi udtryk for det," forklarer han.
Videnskabsminister Charlotte-Sahl Madsen (K) har støttet TDC i sagen, hvilket Dansk Folkepartis ordfører for småøer, Henrik Brodersen, fandt problematisk.
Vakt debat på øen
Sagen har vakt en del debat på Læsø, og TDC har taget til genmæle ved at holde et åbent hus-arrangement i en idrætshal på øen. Det skete 21. februar.
"Vi havde salgsrekord for et arrangement af denne type. Der var rigtig mange, der var interesserede i vores produkter, og de havde måske en lidt forkert opfattelse af, hvor meget de kan få hos os. De kunne få mere, end de troede, så der er kommet noget godt ud af det," siger Henning Sørensen.
Borgmesteren på øen har udtrykt utilfredshed med TDC's infrastruktur på øen, og han har henvist til en undersøgelse fra IT- og Telestyrelsen fra 2010, hvor øens infrastruktur bliver fremhævet som havende lav båndbredde.
Men infrastrukturen er siden hen blevet opgraderet og er i dag markant bedre, lyder det fra TDC.
Computerworld har fulgt sagen siden midten af december. Du kan læse alt om sagen her.