Computerworld News Service: Sverige vil ikke lade EU's logningsdirektiv træde i kraft før om mindst et år, efter en afstemning onsdag i det svenske parlament, Riksdagen, har udsat implementeringen af direktivet.
Godkendelse af direktivet ville have gjort det obligatorisk for teleoperatørerne at logge data om brugerne.
Direktivet kræver logning af information om, hvem der kommunikerer med hvem via telefon og internet, udført af operatørerne og gjort tilgængelig for politimyndighederne. Den svenske implementering af direktivet vil kræve, at dataene opbevares i seks måneder, hvilket er minimumsperioden påkrævet af EU's regler.
Det lykkedes dog Socialdemokraterne, Miljöpartiet og Sverigedemokraterne at udsætte implementeringen af de nye foranstaltninger ved at benytte sig af en bestemmelse i den svenske grundlov, der fastsætter, at man med en sjettedel af stemmerne i parlamentet kan udsætte en beslutning i mindst et år.
"Parlamentets beslutning er en - dog kun midlertidig - sejr for alle, som kæmper for et åbent samfund, hvor individets friheder respekteres," udtaler Jens Holm, der er medlem af parlamentet for Socialdemokraterne.
En sikker havn for kriminelle
Miljöpartiets og Socialdemokraternes holdning til direktivet med dets krav om masseovervågning er, at det begrænser borgernes grundlæggende rettigheder og friheder.
Det er desuden en ineffektiv måde at bekæmpe alvorlig kriminalitet ifølge Socialdemokraterne, der nu anmoder den svenske regering om at arbejde på EU-niveau for at underkende eller genforhandle direktivet, oplyser Maria Ferm, der er medlem af parlamentet for Miljöpartiet.
De fleste svenske teleoperatører vil i dag kun opbevare data i en meget begrænset periode, hvis noget overhovedet logges, oplyser det svenske politi. Det er totalt uacceptabelt og har ført til, at Sverige nu fremstår som en sikker havn for enhver, der ønsker at begå kriminalitet via internettet, mener det svenske politi.
Operatøren Tele2 opbevarer eksempelvis kun data lige præcis længe nok til at udføre fakturering og til at kontrollere efter spam, phishing og denial of service-angreb, siger en talskvinde for politiet.
Oversat af Thomas Bøndergaard