Artikel top billede

Bornholms kommunalbestyrelse beder nu Bertel Haarder (V) og hans ministerium om dispensation til at udrulle fibernet. Foto: Heine Pedersen. (Foto: Heine Pedersen© / Heine A Pedersen©)

Fiber-strid med TDC havner på Haarders bord

Bornholmske lokalpolitikere vil have Bertel Haarder (V) til at skride ind i fiber-strid med TDC. Se hvorfor.

De danske elselskaber har brugt over otte milliarder kroner på at udrulle fibernet forbi 600.000 hjem. Det er sket i et forsøg på at udfordre TDC, der har den eneste landsdækkende fastnet-infrastruktur til bredbånd.
 
På Bornholm har det lokale energiselskab Østkraft dog ikke rullet fibernet ud til nogen husstande, selvom virksomhedens bestyrelse gerne vil.
 
Det er nemlig et brud på elforsyningsloven og kommunalfuldmagten, hvis det skulle ske. Østkraft er modsat andre danske energiselskaber ejet af kommunen, og kommunen må ikke udrulle et fibernet i konkurrence med private aktører som eksempelvis TDC. 
 
Men nu håber kommunalbestyrelsen i Bornholms Kommune, at indenrigsminister Bertel Haarder (V) vil give kommunen dispensation. Det fremgår af en ansøgning sendt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
 
"Bornholms Kommunalbestyrelse ønsker mulighed for, at der dispenseres inden for gældende lovgivning - kommunalfuldmagten og elforsyningsloven - så forsyningsområdet også omfatter mulighed for at udlicitere etablering og drift af højhastighedsforbindelser til borgere og erhvervsliv," står der i ansøgningen.
 
Dokumentet er sendt til ministeriet, fordi Bornholm Kommune ønsker at blive en af de i alt fem kommuner, der bliver udvalgt til at være såkaldte frikommuner, hvor der er friere tøjler end ellers til at eksperimentere.
 
Med ansøgningen ser det ud til, at kommunalpolitikerne forsøger at komme ud over den lovgivning, der indtil videre har holdt øens energiselskab fra at udrulle fibernet.

Strides med TDC

I øjeblikket verserer der en sag, som Erhvervs- og Byggestyrelsen er i gang med at behandle. Styrelsen skal afgøre, hvorvidt et lokalt fiberprojekt skal tildeles statsstøtte-kroner fra Regionalfonden under EU.
 
De lokale iværksættere gårdejer Ole Kofod og entreprenør Hans Bech ønsker at udrulle et fibernet under navnet Bornholms Fibernet.

Østkraft, der ikke må udrulle fibernet, har på forhånd meddelt, at det ønsker at være kunde på nettet, og elværket optræder som partner i den ansøgning, som Bornholms Fibernet har indsendt til Erhvervs- og Byggestyrelsen. Projektet er forinden blevet godkendt og indstillet til statsstøtte af Bornholms Vækstforum.
 
Både ansøgningen om statsstøtte samt Østkrafts engagement har fået TDC op i det røde felt. Statsstøtten skævvrider konkurrencen, har det lydt fra TDC.

TDC undrer sig over Østkrafts rolle

Desuden finder teleselskabet Østkrafts rolle betænkelig. Det kom frem, da Bornholms Vækstforum skulle vurdere, om det lokale fiberprojekt var egnet til statsstøtte.
 
"Når man læser ansøgningen til Vækstforum Bornholm får man det indtryk, at Østkraft ad omveje forsøger at få offentligt tilskud til at anlægge et fibernet, uanset selskabet er formelt forhindret heri både i forhold til Elforsyningsloven og kommunalfuldmagten," skrev TDC i oktober sidste år til Bornholms Vækstforum, der efterfølgende indstillede projektet til statsstøtte.
 
Næstformanden i Østkraft er Bornholm Kommunes borgmester, Winni Grossbøll (S), som altså nu med støtte fra kommunalbestyrelsen søger om dispensation hos Bertel Haarder til at udrulle et fibernet.
 
I ansøgningen sendt til Bertel Haarders ministerium fremgår det klart, at Østkraft skal udleje fiberkabler til fremmede udbydere.

"Det kommunalt ejede elforsyningsselskab råder over optiske fibre, der er lagt i jorden og ønsker mulighed for at udleje disse til kommercielle udbydere af internetforbindelser," står der i frikommune-ansøgningen, der bliver imødekommet eller afvist i april.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) har tidligere ved flere lejligheder taget afstand fra at bruge offentlige midler på udruldning af bredbåndsinfrastruktur. Det skal overlades til markedet, argumenterer hun. 
 
Computerworld har uden held forsøgt at få en kommentar fra borgmester Winni Grossbøll (S).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere