Artikel top billede

EU's sikkerhedsfolk advarer imod botnet

Europæiske sikkerheds-agenturer understreger, at man har et socialt ansvar for at holde sin egen computer ren, eftersom ondsindet kode også går ud over andre mennesker.

Computerworld News Service: Kampen mod visse grupper af kriminelle, bedre kendt som botnet, lider under manglen på koordination, hvilket har resulteret i en cybercrime-industri til mere end 50 milliarder kroner om året.

Sådan lyder overskriften i en ny rapport fra en af EU's sikkerhedsagenturer.

Trods det, at mange researchere, sikkerhedsfirmaer og regeringer allerede aktivt efterforsker botnet, findes der stadig en del mangler både i det internationale samarbejde, i de nationale love og i informationsdelingen, som har gjort det muligt for botnet-bagmænd at bygge robuste netværk, skriver European Network and Information Security Agency.

"Motivationsfaktorerne for at skabe ondsindet software har ændret sig, og det har ledt til en kommercielt orienteret undergrundsøkonomi for kriminelle i cyberspace," skriver ENISA, som beskæftiger sig med emner inden for europæisk informationssikkerhed.

Computere bliver inficerede med botnetkode via software-sårbarheder eller andre angrebsmetoder, som for eksempel ondsindede e-mail-vedhæftninger.

Inddrag nøglespillere

Når en maskine er blevet inficeret, kan den uden ejerens kendskab bruges til at udsende spam-mails eller DDoS-angreb eller til andre lyssky formål.

Den kode, der bliver brugt til at inficere maskinerne med, er ofte meget robust og i stand til at undslippe sporing fra antivirus-software.

Dem, der kontrollerer maskinerne, benytter sig desuden af mange forskellige metoder til anonymitet og besværliggør dermed sikkerhedsanalytikeres og myndigheders sporingsarbejde.

ENISA anbefaler at inddrage nøglespillere med mulighed for at gribe ind, som for eksempel internetudbyderne.

I Tyskland hjælper et regeringsstøttet program udbyderne med at opsætte teknologi, der kan identificere kunder med inficerede computere, og som kan hjælpe med at rense maskinerne, fortæller Giles Hogben, der er leder for sikkerhedsapplikationer og services hos ENISA.

"I sidste ende er det ikke bare ens egen maskine, der lider," siger Giles Hogben.

"Man har også et slags socialt ansvar for at holde sin computer ren, eftersom den slags også går ud over andre mennesker," tilføjer han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere