Artikel top billede

Test: Er verdens hurtigste processor prisen værd?

Chipproducenten Intel har udgivet efterfølgeren til verdens hidtil hurtigste processor. Den nye super-processor hedder Core i7-990X, og vi har haft bæstet på testbænken gennem de seneste uger. Se her om ydelsen kan retfærdiggøre prisen på over 7.000 kroner.

1. Test: Er verdens hurtigste processor pengene værd?

For nylig kunne Intel løfte sløret for Sandy Bridge-arkitekturen, der er aktuel i den nye generation af Core i3-, i5- og i7-processorer.

Vores test konkluderede, at processoren er et fremragende køb i mellemklassen med overraskende høj ydelse til prisen. Alligevel vil farthungrende entusiaster nok fremhæve, at Intels nye Sandy Bridge-chip ikke helt stjæler billedet fra den eksisterende Core i7-980X-processors seks kerner.

i7-980X, også kendt under kodenavnet 'Gulftown', er stadig en ekstraordinært hurtig talknuser og en multitasker i verdensklasse, som Sandy Bridge - hvad ydelsen alene angår - ikke helt kan konkurrere med. 

Prisen på omkring 7.000 kroner for den gamle i7-980X-processor er imidlertid svær at basere en anbefaling på, da Sandy Bridge indeholder klart forbedret teknologi til en væsentligt lavere pris.

Medmindre du er lottomillionær og har et akut behov for at spare nogle sekunder, når din computers hjerne bliver presset maksimalt, er der ikke nævneværdig grund til at tømme kontoen.

Kun 133 megahertz?

Med den nye super-processor, Core i7-990X, har Intel bygget videre på sin eksisterende X58-platform med en ny monster-processor. i7-990X skal simpelthen ekspedere den gamle i7-980X-processor ud på de evige elektronikmarker.
 
Modelnavnet i7-990X kunne antyde, at processoren er et væsentligt skridt fremad i forhold til i7-980X. En nærmere inspektion afslører dog, at chippen kun er 133 megahertz hurtigere end forgængeren. Derudover ser specifikationerne - på papiret - helt ens ud.

Vi har derfor sat os for at undersøge, om Core i7-990X bare repræsenterer en halvkedelig, uvæsentlig opdatering, eller om Intel virkelig har cementeret chipproducentens førerposition på processormarkedet med en mærkbart hurtigere chip, der vil falde i god jord på entusiastmarkedet.

2. Fuld turbo på processoren

Da vi første gang hørte om Core i7-990X-processorens forestående ankomst, krydsede vi fingre for, at der ville være tale om mere end en marginalopdatering.

Vores indledende undersøgelse afslører dog, at processoren nærmest er en klon af den oprindelige i7-980X-processor - med den undtagelse, at standardfrekvensen er hævet fra 3,33 til 3,46 gigahertz.

Det betyder, at Turbo Boost-frekvensen også er hævet. Intels Turbo Boost Technology er en egenskab, der gør, at kernefrekvensen kan blive sparket  i vejret, når din processor virkelig har sved på panden. 

Processorer har i lang tid kunnet nedjustere taktfrekvensen for at spare på strømmen, men med Turbo Boost er det muligt at øge frekvensen, så du får en kvikkere pc. Og hvor den gamle Gulftown-processor maksimalt kunne smække frekvensen op på 3,46 gigahertz, kan den nye i7-990X klare helt op til 3,73 gigahertz, hvilket for få år siden var helt utænkeligt for en almindelig forbruger-processor.

Begrænset nyt

Vi har derudover ledt og ledt efter interessante ændringer, men lige lidt nyttede det. Mængden af cache-hukommelse - processorens lynhurtige og dedikerede hukommelse - er eksempelvis uændret og lyder stadig på i alt 12 megabyte L3-cache.

Kun en test kan afsløre, hvor meget gavn i7-990X-processoren har af de forhøjede frekvenser.

3. Sådan har vi testet

For at sætte tal på processorernes ydelse har vi samlet testplatforme baseret på bundkort med Intels LGA 1366- og 1156-sokler, mens AMD's konkurrerende chip er prøvekørt på et bundkort med AM3-sokkel.

Fælles for systemerne er fire gigabyte DDR3-ram fra Corsair på 1.333 megahertz, et AMD Radeon HD 6870-grafikkort og en Western Digital Raptor-harddisk til styresystemet på 150 gigabyte. Styresystemet er Windows 7 64-bit.
 
Testdeltagerne
Vi sætter i denne test hovedsageligt fokus på den ydelse, de sekskernede processorer på markedet kan levere - og vi sammenligner den nye Core i7-990X med forgængeren i7-980X.

Vi har dog også inkluderet Intels splinternye Sandy Bridge-processor, Core i5-2500K, for sammenligningens skyld, og så har vi prøvet kræfter med AMD's hurtigste processor med seks kerner.

Core i5-2500K er altså den processor i testen med færrest antal kerner; ikke desto mindre har vi en forventning om, at chippen godt kan sparke fra sig ydelsesmæssigt, da arkitekturen er nyere end den, Gulftown-processorerne er udstyret med.

Deltagerne er som følger: 
• Intel Core i7 990X (3,46 GHz) 
• Intel Core i7 980X (3,33 GHz)
• Intel Core i5 2500K (3,3 GHz)
• AMD Phenom II X6 1100T (3,3 GHz)

Vi har benyttet samme test-applikationer, som da vi sidst testede processorer.

4. Resultater med Core i7-990X

5. Konklusion: Begrænset nyt

Isoleret set viser Core i7-990X-processoren sit værd i de programmer, der virkelig er skræddersyet til mange kerner.

Med ankomsten af Intels Sandy Bridge-arkitektur er det dog vigtigt at slå fast, at der er rigtigt mange tilfælde, hvor det er fuldstændig irrelevant at kaste sparepengene efter den sekskernede Core i7-990X. Du får udelukkende valuta for pengene, hvis du kører specielle programmer, og selv da kan ydelsen ikke helt følge med prisen. 

Overordnet synes vi, at i7-990X minder om i7-980X i en sådan grad, at lanceringen giver meget begrænset mening.

Hvis vores mistanke bliver bekræftet, vil i7-980X snart forsvinde fra de danske prisdatabaser til fordel for efterfølgeren, men i praksis vil slutbrugeren ikke kunne mærke egentlig forskel på de to ekstreme processorer.

Vi kan altså ikke lægge skjul på, at vi er en anelse skuffede over lanceringen - og over produktet som helhed, da eksistensberettigelsen er begrænset.

Vi kan dog ikke rykke ved det faktum, at Core i7-990X er verdens vildeste processor - og det kræver naturligvis anseelse. Bare husk, at ydelsen slet ikke står mål med prisen.

Men hvis du har de bekymringer, er du alligevel ikke i målgruppen for den nye Gulftown-processor, der er forbeholdt ekstreme entusiaster uden økonomisk hovedpine.

Core i7-990X må derfor affinde sig med en samlet vurdering, der er lidt lavere end den, vi tildelte den oprindelige Gulftown-processor. Vores dom lyder på fire ud af seks.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere