Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Staten er håbløst bagud med både ODF og OOXML

Brugen af ODF og OOXML i staten er langt fra målet, der skal nås om fire uger. Det er der flere grunde til, mener IT- og Telestyrelsen.

Fra 1. april bliver det obligatorisk for statslige myndigheder at kunne sende og modtage åbne dokumentformater, hvilket i skrivende stund vil sige de stærkt omdiskuterede ODF- og OOXML-formater.
 
Men en ny opgørelse, "Den offentlige sektors brug af it", fra IT- og Telestyrelsen, Danmarks Statistik og Den digitale taskforce viser, at det kun 74 procent af de statslige myndigheder, der benytter enten ODF eller OOXML.
 
I alt har 82 procent af de offentlige myndigheder svaret ja til, at de benytter ODF eller OOXML, heraf er 77 procent OOXML-brugere, mens 72 procent benytter ODF.
 
Billedet ændrer sig om lidt
Men hvorfor er det statslige tal ikke helt tæt på 100 procent, når nu de statslige myndigheder skal både modtage og sende redigerbare dokumentformater om mindre end fire uger? 
 
"Undersøgelsen er udført i efteråret 2010, og på daværende tidspunkt har brugen ikke været forretningskritisk endnu, da det ikke er obligatoriske at kunne sende i disse formater," forklarer fuldmægtig Martin Jensen Buch fra styrelsens Center for digitalisering. 
 
"Og mon ikke billedet ændrer sig, når arbejdet med listen over obligatoriske dokumentstandarder inden længe bliver afsluttet," fortsætter han med henvisning til, at ekspertgruppen om åbne standarder i disse dage sidder og arbejder på at få sine anbefalinger klar til videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K). 

Han mener derfor ikke, at det er mærkeligt, at procentsatsen i staten er relativ lav, og flere statslige myndigheder har svaret "ved ikke" til, om de bruger OOXML og/eller ODF.
 
Følger uden at forklare
Det samme billede med en "gammel" undersøgelse i en evigt foranderlig virkelighed gør sig ifølge Martin Jensen Buch også gældende med hensyn til brugen af ikke-redigbare dokumenter, hvor PDF/A-1 siden 1. januar har været den gældende standard i det offentlige Danmark.
 
Her har 21 procent af de offentlige myndigheder svaret "ved ikke", så antallet af myndigheder, der benytter standarden ligger kun på 75 procent.
 
Omvendt har kun fire procent af myndighederne fravalgt understøttelse af åbne standarder i it-løsninger indkøbt den 1. januar 2010 efter det såkaldte 'følg eller forklar-princip', som blev indført i starten af 2008 for alle syv sæt åbne standarder.  

Svag tilgængelighed

Derimod har offentlige instanser svært ved at løbe fra, at kun 59 procent har implementeret W3C-standarden for tilgængelighed på deres hjemmesider.
 
Reelt svarer 31 procent "ved ikke", mens 10 svarer direkte nej til spørgsmålet, om de benytter tilgængelighedsstandarden.
 
Det betyder eksempelvis, at syns- og hørehæmmede kan have svært ved at benytte flere offentlige hjemmesider.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere