Læs også:
Odense Kommune får nej til brug af Google Apps
I Danmark stod Odense Kommune for skud, da Datatilsynet for få uger siden gav kommunen en tommelfinger nedad i bestræbelserne på at benytte Googles cloud-produkter.
Nu vil Sveriges svar på Datatilsynet, Datainspektionen, inden for kort tid gå i gang med at finkæmme det offentliges og private virksomheders brug af cloudtjenester for at finde ud af, om brugen strider imod den svenske persondatalovgivning.
Det skriver Computerworlds svenske søsterblad, ComputerSweden.
Datainspektionen vil sætte luppen over virksomhederne for blandt andet at granske, om leverandørernes sikkerhedsforanstaltninger er tilstrækkelige til at beskytte personoplysninger.
En af de første kommuner, der kommer under forstørrelsesglasset er Salem Kommune, der i november skiftede fra Microsoft Office og Exchange til Google Apps og Gmail. En anden kommune, der skal ses efter i sømmene er Enköping, der blandt andet bruger synkroniseringstjenesten Dropbox.
"Formålet med projektet er at øge bevidstheden om de krav, som persondataloven stiller ved outsourcing og anvendelse af cloud-tjenester," forklarer leder af projektet hos Datainspektionen, Ulrika Andersson, til ComputerSweden.
Det kigger de efter i Sverige
Datainspektionen vil blandt andet inspicere kategorien af behandlede oplysninger ud fra eksempelvis personfølsomme og ikke-personhenførbare data, samt om disse oplysninger bliver fyret af sted til lande uden for EU.
Dertil vil Datainspektionen stille spørgsmål om, hvordan procedurerne er for sikkerhedskopiering, log-on autentificering og beskyttelse mod uautoriseret brug af tjenesterne.
Datainspektionen regner med, at undersøgelserne vil være færdige til sommer, og man derefter vil kunne stille mere klare retningslinjer for, hvad der teknisk og juridisk gælder, når svenskerne sender persondata ud i skyen.