Artikel top billede

Ny 4G-auktion vil indbringe milliarder

Den svenske stat står til at tjene flere milliarder kroner på en ny 4G-auktion. En lignende dansk auktion er på vej.

En milliard-check ryger formentlig snart ned i den svenske stats lomme.
 
Den svenske stat har nemlig skudt en ny auktion i gang, hvor svenskerne sælger licenser til at drive mobiltjenester i det frekvensbånd, der tidligere blev brugt til det analoge tv-signal.
 
ComputerSweden skriver, at auktionen formentlig indbringer den svenske stat mellem 2,5 og 4,3 milliarder kroner.
 
Det er usikkert, hvem der deltager i auktionen, men minimum fire aktører kaster sig ind i kampen om de i alt seks blokke i frekvensbåndet. Prisen kan ryge i vejret, fordi det er muligt for hver deltager at købe to blokke. Derfor kan det ende med, at kun tre af deltagerne står med licenser i hånden.
 
De fire aktører er TeliaSonera, Telenor og Tele2's Net4Mobility, 3 samt Net 1 ejet af oligarken Leonard Blavatnik.
 
Altafgørende licenser
Licenserne til at anvende et angivet frekvensbånd er altafgørende for, at mobiloperatører kan drive forretning i et land.
 
Der er kun et begrænset frekvensspektrum, og derfor bliver det administreret af staten, som sælger retten til at sende radiosignaler i frekvensblokke.
 
Den auktion, der nu finder sted i Sverige, finder sted i 800 megahertz-frekvensbåndet, som tidligere blev brugt til det analoge tv-signal. Der er blevet plads ledig i frekvensbåndet, efter at signalet blev slukket, og derfor har staten i Sverige - ligesom i Danmark - besluttet at sælge det til mobilselskaber.
 
800 megahertz-frekvensen er en lav frekvens, hvilket betyder at radiosignaler sendt i frekvensbåndet er langtrækkende, og det er dermed et billigt frekvensbånd at udbygge i, hvis et mobilselskab ønsker at nå folk i udkantsområder.
 
Omvendt betyder den lave frekvens også, at signalet har en lavere kapacitet end de høje frekvensbånd, men det har ikke så stor betydning, da antallet af tilkoblede i udkantsområder typisk vil være lavere end i tætbefolkede områder.
 
Dansk auktion følger
Den danske regering besluttede i juni 2009, at de ledige frekvenser efter det analoge tv-sluk skal bruges til mobilt bredbånd for at sikre, at også udkantsområder får en tilfredsstillende dækning.
 
"Mit håb og min forventning er derfor, at vores beslutning vil være med til at sikre et bredt udbud af gode, billige, mobile bredbåndsforbindelser - også i yderste klitrække," udtalte daværende videnskabsminister Helge Sander (V) dengang.
 
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) besluttede sammen med teleforligskredsen 25. august sidste år, at også de danske frekvenser i 800 megahertz-frekvensbåndet skal sælges på auktion.
 
Der er ikke fastsat en dato for auktionen, men ministeren forventer, at frekvenserne kan tages i brug af teleselskaberne 1. januar 2013.
 
Den svenske auktion gik i gang mandag og forventes at vare op til 10 dage. 800 megahertz-frekvensbåndet i Sverige er ifølge den svenske telemyndighed PTS allerede nu klar til anvendelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere