Sådan får du plads på harddisken i en fart

Har du brug for plads på harddisken i en fart, så er her lige præcis den kur, du har brug for. Se hvordan du frigør et par gigabyte i en ruf.

Sådan får du plads på harddisken i en fart

"Harddisken er fuld". Normalt er den melding træls, men til at leve med, der skal bare ryddes lidt op.

Men hvad nu hvis du har brug for at overtage en kollegas filer, før hun tager på ferie? Eller du vil sikre dig, at den kæmpestore download, du har planlagt til i nat, gennemføres uden (plads)problemer?

Her er nogle tips til at få plads på harddisken, indtil du har tid til en ordentlig oprydning.

Forårsrengøring på harddisken

Hvert eneste år kommer der nye harddiske med endnu mere plads, så de fleste sparer ikke på pladsen, som dengang det var almindeligt med en 20-30 megabyte data på harddisken.

Alligevel er det stadig en god idé at give din disk en hurtig oprydning en gang imellem for at reducere rodet og undgå, at den pludselig er fyldt.

Følg de her råd for at eliminere det helt unødvendige og for at skrabe noget mere plads ud af disken.

Før du gør noget som helst andet, tømmer du papirkurven.

Højreklik på den og klik på 'Tøm papirkurv'. Selv den mest hærdede Windows-veteran glemmer ind imellem, at han har smidt et par svulmende videofiler i kurven.

Dernæst er det tid til en gang Diskoprydning. Klik 'Start', 'Alle programmer', 'Tilbehør', 'Systemværktøjer' og vælg 'Diskoprydning'.

Oprydderen går selv i gang med C-drevet og fortæller dig efter en skanning, hvor meget plads du kan redde dig ved at slette forskellige filer.

Den foreslår blandt andet at slette midlertidige internetfiler, filer i papirkurven, og som regel kan der også hentes en slat ved at komprimere gamle filer. Du klikker på OK, og henter sandsynligvis et antal megabyte.

Diskoprydning klarer ikke alle mellemlagre (Caches) på din pc, især ikke hvis du bruger en anden browser end Internet Explorer. Her er en guide til at rydde cachen, hvis du bruger en anden browser:

Firefox: Gå til 'Funktioner', 'Indstillinger', 'Avanceret' og 'Netværk'. Her kan du sige 'Ryd nu' og i øvrigt justere, hvor mange megabyte der skal afsættes til 'Mellemlager' (Cache).

Safari: Aktiver menu-bjælken (klik på tandhjulet (gear) i det øverste højre hjørne og vælg 'Vis menubjælke', hvis ikke du har gjort det allerede. Så kan du vælge 'Reducer' og 'Tøm Cache'.

Google Chrome: Klik på værktøjs-ikonet i øverste højre hjørne og gå til 'Options', 'Personal Stuff' og 'Clear Browsing Data'. Her kan du vælge, hvad der skal slettes. Vælg 'Empty the Cache' og vælg derefter 'Everything' fra drop-down menuen.

Find flere diske

Hvis din harddisk er fuld, har du muligvis et par andre diske, der midlertidigt kan rekrutteres til lidt ekstra lagrings-arbejde.

Selvklart er det, at hvis der er andre computere på dit lokalnetværk, så kan de trække lidt af læsset.

Men hvis du er i skole eller på kontoret, så kan du måske få adgang til et netværksdrev og lægge nogle af de megabyte eller gigabyte, du har i overskud, der.

Tjek med systemadministratoren, at det er ok, før du begynder at læsse dine filer af.

Derudover er der en god chance for, at du ejer andre enheder, der kan bruges.

En bærbar medieafspiller, et hukommelseskort eller en USB-nøgle. Måske kan du også bruge den interne hukommelse i dit kamera eller mobiltelefon som eksterne harddiske og overføre data til dem via Bluetooth eller USB.

Bemærk, hvad du lægger hvor, så du kan finde dine data igen senere.

Overse ikke dit optiske drev. En bare tilnærmelsesvis moderne computer kan brænde cd- og dvd-skiver, og selv når de fleste forretninger er lukket, kan du finde en kiosk eller lignende, hvor du kan købe blanke cd'er.

Har du ikke nok lokal lagerplads, så prøv at lagre filer på internettet. Der findes online storage-tjenester som www.box.net, som kan hjælpe med en gigabyte eller to, hvis du gider have besværet med at up- og downloade dine filer. Derudover har Google for nylig udvidet tjenesten Google Docs, så brugere kan lagre filer op til en størrelse på 250 megabyte og i alt op til en gigabyte helt gratis.

Hold styr på dine filer

Hvis du stadig ikke har plads nok på trods af alle dine anstrengelser, så er der ikke nogen vej udenom at slette noget stort.

De fleste hjemme-pc'er bliver kun fyldt op, fordi du lægger musik og billeder på harddisken. Ofte har du kopier af både musikken og billederne andre steder som for eksempel på Facebook eller Flickr. Derfor må du bide i det sure storage-æble og slette filerne på din harddisk. Senere kan du gen-downloade dem med Fotobounce, en tjeneste som nemt up- og downloader hele albums og fotomapper.

På samme måde kan du hente plads ved at slette de ukomprimerede videoer, som alligevel ligger på YouTube. Senere kan du igen hente de komprimerede versioner på YouTube, hvis du får de lyster.

At slette musikfiler er også en hurtig måde at hente masser af plads. Hvis du har det meste af din musik liggende på din iPod udover på computeren, så slet musikken fra computeren - om ikke andet så midlertidigt - og hent numrene igen senere med en af mange iPod Managers. Se flere detaljer om iPod Managers her.

Endelig kunne du måske overtales til at slette de gamle afsnit af Venner eller Rejseholdet, som ligger og flyder på din harddisk.

Hvis du har været igennem alt det her og stadig ikke har plads nok, så er der ingen vej uden om. Du bliver nødt til at købe dig en ny harddisk. En stor en.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering