Apple iPad: en iPod Touch på steroider

Apple kalder iPad for en helt ny kategori af gadgets, men hvad skal du egentlig bruge den til? Her får du alle detaljer om Apples nye vidunderbarn.

Apple iPad: en iPod Touch på steroider

Så hev Steve Jobs den endelig frem på scenen, Apples længe ventede tablet-computer. Det skete ved en event i San Francisco onsdag aften dansk tid.

Den har fået navnet iPad og er groft sagt en forstørret iPod Touch, der er udstyret med en 9,7-tommer skærm med 1024 gange 768-pixel opløsning. iPad er overraskende tynd med blot 13,4 millimeter og har en dejlig lav kampvægt på omkring 700 gram. Se billeder af iPad her.

Visuelt ligner den en mellemting mellem en iPod Touch og firmaets nyere MacBook-maskiner, og Steve Jobs kategoriserede da også maskinen som værende i en helt ny kategori:

- Alle bruger en laptop og en smartphone. Er der plads til en tredje enhed mellem en laptop og en smartphone, spurgte Steve Jobs og kom selv med svaret:

-Vi har noget, der kan. Vi kalder den iPad.

Bedre end en laptop og en smartphone

Apple-chefen forestiller sig, at iPad skal bruges til webbrowsing, e-mail, fotos, videoer, musik, spil og e-bøger. Han kom med et kraftigt postulat om, at iPad vil være meget bedre til disse opgaver end både en mobil og en bærbar pc, og det er dens eksistensberettigelse.

iPad kommer med indbygget WiFi, Bluetooth, digitalt kompas, og du kan få den med enten 16, 32 eller 64 gigabyte hukommelse. I dette galleri kan du se fotos af Apple iPad.

Den billigste model koster 499 dollar, hvilket betyder en dansk pris på omkring 3.500 kroner inklusive moms. iPad ryger ud på butikshylderne om to måneder, i slutningen af marts.

Der kommer også en model med indbygget 3G. Den vil koste 130 dollar mere, hvilket antageligt vil hæve prisen med 800-1.000 kroner her i Danmark.

Amerikanerne kan købe iPad 3G om tre måneder, mens resten af verden må vente til sommer. Vil du have den store 64-gigabyte-version med 3G, så skal du regne med at hive omkring 6.000 kroner op ad lommen. iPad kommer uden SIM-lås, så du vil kunne bruge den med en hvilken som helst mobiludbyder.

Inden i sidder en 1 GHz-chip, som Apple selv har designet. Den hedder Apple A4 og er ifølge firmaet selv både ufattelig hurtig og har et lavt strømforbrug. Det betyder, at iPad kan klare 10 timer på en opladning eller cirka 30 dages standby.

Flot, lækker og hurtig i brug

Der blev demonstreret massevis af funktionalitet på scenen under lanceringen, og det ser da også ud til, at iPad er fremragende til at surfe nettet, klare e-mail, rode med fotos og så videre.

Softwaren ligner en mellemting mellem, hvad vi allerede kender fra iPhone/iPod Touch og firmaets Mac OS X. Brugerinterfacet er flot med lækre animationer og 3D-effekter.
Her er Apple virkelig på hjemmebane. Du kan se Apples egen demonstrationsvideo af iPad her.

Apple viste, hvordan du kan købe, downloade og afspille musik, tv-serier og film på iPad, men i Danmark har vi stadigvæk det problem, at iTunes-butikken kun er leveringsdygtig i musik.

Som forventet vil du også kunne læse e-bøger på iPad. Det klares via applikationen iBooks, der også giver dig adgang til en online-butik á la iTunes Store. Når du køber en bog, så downloades den til din egen, virtuelle boghylde, og læsning ser visuelt lækkert ud med flotte animationer, når du skifter side.

Igen er det uvist, om iBooks-butikken bliver lanceret i Danmark samtidig med iPad. Apple gjorde opmærksom på, at butikken kun ville blive lanceret i udvalgte lande til at begynde med.

Virker med de eksisterende apps

Der er nu over 140.000 apps tilgængelig til iPhone og iPod Touch, og de virker heldigvis også på iPad. Du kan køre applikationerne i deres naturlige opløsning eller i fuld skærm.

Begge løsninger er lidt klodsede, men Apple opfordrer også udviklerne til, at komme ud med nye apps, der er optimeret til iPad.

Alle de apps, du allerede har købt, hvis du eksempelvis har en iPhone, kan du overføre til iPad ganske gratis. Du skal bare synkronisere med iTunes.

Apple demonstrerede en række specielle apps, der er optimeret til iPad, eksempelvis et par 3D-spil og nogle nye versioner af Numbers, Keynote og Pages, så du kan rode med regneark, præsentationer og tekstdokumenter.

Det er tydeligt, at platformen har potentiale, og det bliver spændende at se, hvad trejdepartsudviklere kan få ud af iPad.

En kedelig overraskelse er, at du ikke vil være i stand til at køre flere apps på samme tid på iPad. Det sætter en lang række begrænsninger for, hvordan iPad kan bruges. For eksempel kan du ikke have en app med streamet netradio kørende, samtidig med at du chatter via instant messaging.

Endnu ikke overbevist

Der er ingen tvivl om, at iPad er et rigtigt spændende produkt, og det er en af de bedst udførte tablet-computere, vi nogensinde har set. Vi er dog ikke overbeviste om, at Apple har ramt plet og skabt en helt ny produktkategori mellem laptop og smartphone.

Det er også tankevækkende, at Apple allerede nu er klar med en dock med indbygget tastatur, der mere eller mindre forvandler iPad til en almindelig bærbar pc. Se foto her.

Du skal stadigvæk synkronisere med iTunes på din pc eller Mac for at få indhold over på iPad, og når du er på farten, er det så ikke nemmere at have en smartphone i lommen end at slæbe rundt på en denne store, trykfølsomme gadget?

Steve Jobs sagde, at for at være relevant skal iPad kunne løse nogle nøgleopgaver meget bedre end en smartphone og en bærbar pc. Spørgsmålet er, om den virkelig gør det, og om den gør det i sådan en grad, at det opvejer prisen, det potentielle ekstra 3G-abonnement og det faktum, at du skal slæbe rundt på 700 gram ekstra i tasken.

- Det er vores mest avancerede teknologi i en magisk og revolutionerende enhed til en utrolig pris, sagde Steve Jobs.

Muligvis, men hvor passer den ind i min hverdag og mit digitale liv?

Læs mere om iPad på Apples egen webside.

Her kan du se et galleri med fotos af Apple iPad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere