Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Oracle farer i flæsket på ODF/OOXML-eksperterne

Et udviklingsprojekt mellem Microsoft og Novell om dokumentformater har fået Oracle helt op i det røde felt i krigen mellem ODF og OOXML, hvor vinderen endnu ikke kan udpeges.

tirsdagens møde i ekspertudvalget om åbne standarder kom de fem eksperter ikke endegyldigt tættere på en flyvefærdig liste over redigerbare dokumentstandarder i det offentlige Danmark.
 
Det viser referatet fra udvalgsmødet, der i dag er blevet uploadet på IT- og Telestyrelsens hjemmeside. 
 
For udvalget har stadig en udestående indvending fra en leverandør, der skal behandles, før der kan træffes en endelig afgørelse, om det offentlige Danmark skal have en dokumentstandard-liste med ODF eller OOXML - eller fortsætte kinddansen med de to knudrede bogstavkombinationer.
 
Sikrer Novell interoperabilitet?
Indvendingen til udvalget er kommet fra it-giganten Oracle, som står på ODF-holdet.
 
Orakel-selskabet vil have svar på, om implementeringen af OOXML reelt er sket på korrekt vis hos Novell.
 
Indvendingen kommer, fordi ekspertudvalget blandt andet lægger vægt på, at "flere leverandører" har implementeret den ISO-certificerede version af OOXML.
 
Men ifølge Oracle tyder Novell-implementeringen ikke på, at der er opnået den ønskede interoperabilitet, som ekspertudvalget også vægter højt i sine vurderinger af dokumentstandarderne.
 
"Af [en] aftale fremgår det tydeligt, at interoperabilitet mellem Office 2010 og Novell's ODF-baserede kontorpakke(r) fordrer et omfattende projekt, der strækker sig til slutningen af 2011. Et projekt, der er finansieret af Microsoft," har Oracles kommunikationsdirektør, Anders Lund Rendtorff, skrevet til ekspertudvalget med henvisning til et offentligt procespapir fra de amerikanske børsmyndigheder om OOXML-implementeringen.  
 
"På baggrund af denne offentligt tilgængelige dokumentation har jeg svært ved at forestille mig, at Ekspertudvalget kan komme til anden konklusion, at der ikke findes et produkt i markedet, som fuldt lever op til de krav ISO stiller til kompatibilitet under 29500 (ISO-navnet for OOXML-standarden, red.) - ellers havde der ikke været behov for dette omfattende projekt," fortsætter Anders Lund Rendtorff sin svada til udvalget om, hvorvidt der findes en reel implementering af OOXML hos Novell.
 
Standardspørgsmål: Åbent eller lukket
Til Computerworld gentager Anders Lund Rendtorff sin argumentation:
 
"Jeg vil sige, at det kan godt være, at Novell har implementeret ISO-29500, men det Microsoft-finansierede udviklingsprojekt, der strækker sig mod slutningen af 2011, viser med al tydelighed, at det åbenbart ikke er nogen garanti for interoperabilitet. Dermed er vi tilbage til det store spørgsmålstegn: Hvor åbent er OOXML egentlig?"

Novell har tidligere fået lignende spørgsmål fra ekspertudvalget, og udvalget besluttede på gårsdagens møde at give Novell mulighed for at kommentere på Oracles indvending, før det vil træffe en endelig afgørelse.
 
Novells svar skulle derfor gerne ligge klar, når udvalget igen mødes den torsdag den 10. marts for at pege på den færdige dokumentformat-liste, som statslige myndigheder skal kunne modtage og sende i fra den 1. april i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere