Fremover kommer det til at gå hurtigere, når mobiloperatørerne ruller deres netværk ud.
Hidtil har alle sager om opsætning af nye antenner været behandlet som byggesager i kommunerne, men det ændrer sig formentlig efter sommeren 2011.
Landets fire netværksoperatører 3, TDC, Telenor og Telia har længe været utilfredse med kommunernes håndtering af byggesagerne. Det har simpelthen taget for lang tid, har kritikken lydt.
Hver gang en mobiloperatør sætter en ny antenne på en skorsten eller udskifter en antenne et sted, hvor selskabet i forvejen har en antenne, skal kommunen behandle det som en byggesag.
Får nye regler
Konsekvensen har ifølge teleselskaberne været, at udrulningen af nye mobilnet er blevet sløvere, men nu er der hjælp på vej.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) har sat gang i en proces, hvor IT- og Telestyrelsen i samarbejde med Erhvervs- og Byggestyrelsen ændrer procedurerne, når mobilantenner skal sættes op.
Det kræver en ændring af Byggereglementet, og det er den proces, som IT- og Telestyrelsen samt Erhvervs- og Byggestyrelsen nu har gang i.
De nye regler betyder, såfremt de træder i kraft, at teleselskaberne fremover får en indberetningspligt til kommunen. Indberetningen skal ske, når de sætter en antenne op på en eksisterende antenne-position eller eksempelvis på en skorsten, hvor der ikke hænger en antenne i forvejen. Det kræver dog naturligvis stadig en aftale med ejeren af skorstenen.
Opfører en netværksoperatør en mobilmast, vil det fortsat være at betragte som en byggesag. Derudover får kommunerne også mulighed for at gøre en indberetning om en antenne til en byggesag, hvis kommunen vurderer, at den nye antenne kan være i strid med eksisterende regler.
Klar til sommer
Teleforligskredsen, der består af Venstre, De Konservative, Socialdemokraterne, De Radikale og SF vender tommelfingeren op ad for de regelændringer, som der nu arbejdes på at gennemføre.
"Vi håber at have gjort arbejdet færdigt inden sommer," fortæller kontorchef Jakob Juul fra Mobilkontoret i IT- og Telestyrelsen.
En ændring af Byggereglementet kræver ikke, at det skal igennem en afstemning i Folketinget, men politikerne er alligevel blevet hørt, og de har taget positivt imod ideen.
Inden reglerne træder i kraft, vil der også finde en høringsproces sted. Den er dog endnu ikke skemalagt, men det bliver altså før sommer.