Artikel top billede

Patentsagen mellem Google og Oracle skifter gear

Googles anmodning om, at USA's patentmyndigheder gennemgår Oracle-patenter kan have store konsekvenser for sagen, vurderer juridisk ekspert.

Computerworld News Service: Googles beslutning om at anmode U.S. Patent & Trademark Office om at gennemgå adskillige af de af Oracles patenter, der er omdrejningspunkt i retssagen mellem de to virksomheder om krænkelse af immaterialret, kan have væsentlig konsekvens for, hvordan sagen udspiller sig.

Oracle sagsøgte sidste år Google med anklager om, at Googles mobilstyresystem, Android, krænker adskillige af Oracles Java-patenter og IP-rettigheder.

Googles anmodning til USA's patent- og varemærkestyrelse om at gennemgå gyldigheden af adskillige af de omstridte patenter er på ingen måde noget usædvanligt skridt:

Sidste finansår blev der indgivet 780 lignende anmodninger og i dette finansår er der allerede indgivet 180, viser et dokument (PDF) fra U.S. Patent & Trademark Office fra 31. december.

I 23 procent af tilfældene sidste år blev patenterne stadfæstet, mens de i 12 procent af tilfældene endte med at blive ophævet. I hele 65 procent af tilfældene undergik patenterne en eller anden form for ændring, oplyses det i dokumentet.

10 år om at revurdere

Det står ikke klar, hvornår U.S. Patent & Trademark Office vil have fuldført sin eventuelle revurdering af patenterne fra Oracle, men det vil sandsynligvis trække ud i årevis.

Denne form for revurdering af patenter tager ifølge dokumentet i gennemsnit 26 måneder, men "alle betvivler disse statistikker," siger Scott Daniels fra advokatfirmet Westerman, Hattori, Daniels and Adrian fra Washington, D.C. Daniels var først til at omtale Googles anmodning til U.S. Patent & Trademark Office i et blogindlæg.

Revurderinger kan faktisk tage tre eller fire år eller endnu længere, siger Daniels i et interview og tilføjer, at der er revurderinger, der har taget helt op til 10 år.

Denne revurderingsproces kan skabe væsentlig forsinkelse af retssagen, da Google kan bede dommeren om udsættelse, indtil U.S. Patent & Trademark Office har fuldført arbejdet, påpeger han.

Men det er ifølge Scott Daniels slet ikke sikkert, at der vil blive bevilget udsættelse, da Oracle og Google er konkurrenter. Selvom Oracle ikke konkurrerer med Google i Androids marked, så overlapper de to virksomheder eksempelvis inden for kontorprogrammer.

"Hvis patentindehaveren og den anklagede patentkrænker ikke er direkte konkurrenter, og hvis patentet bedømmes af Patent & Trademark Office til at være gyldigt og bedømmes af domstolen til at være gyldigt og være blevet krænket, så kan domstolen tilkende skadeserstatning til patentindehaveren, som er glad, fordi den eneste skade, der er sket, kan kvantificeres i penge for eksempel i tabte royalties," forklarer han.

"Men hvis patentindehaveren og den anklagede patentkrænker er direkte konkurrenter, består skaden ved patentkrænkelsen mod patentindehaveren af mere end blot tabte royalties - navnlig tabte markedsandele, tabt synlighed i markedet og så videre," tilføjer Daniels. "Sådanne skader er svære at vurdere. Så her kan domstolen ikke gøre skaden mod patentindehaveren god igen. Han bliver ikke gjort hel igen."

Mere hvor det kommer fra

Selvom Oracle ikke har vist tegn på at have noget ønske om at indgå forlig, så påpeger Daniels, at revurderingen "på en måde afskriver muligheden for forligsforhandlinger," da Google ikke kan trække sin anmodning til U.S. Patent & Trademark Office tilbage. "Selv hvis Oracle indgik forlig i sagen, var virksomheden stadig nødt til at håndtere revurderingen."

Samtidig bad Google i en separat indgivelse i sidste uge domstolen om tilladelse til at anmode om en såkaldt summary judgment i anklagepunkt VIII i Oracles klagemål, som har at gøre med Androids påståede krænkelser af IP-rettigheder til Java.

Google argumenterer for (PDF) at, hvis der i Android findes noget rettighedsbeskyttet materiale tilhørende Oracle, så overholder det standarderne for såkaldt fair use.

Oracle reagerede på Googles anmodninger ved at indgive et svar om, at de rettighedskrænkelser, virksomheden oprindelig anførte, "kun repræsenterer et udsnit af sagen på det tidspunkt, de blev indbragt," og at yderligere undersøgelser burde afsløre flere krænkelser.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere