Læs også: Minister vil have turbo på de hotte teknologier
NØRDALARM. Kontoret på tredje sal i Hopper-bygningen på Katrinebjerg har udsigt over Århusbugten, men den er svær at få øje på for LEGO-modeller af Starwars-rumskibe, en ægte arkade spillemaskine og syv medarbejdere, som brænder for grafik og programmering.
Computer Graphics Lab har officielt eksisteret siden 1. oktober. Men forsknings- og innovationschef Jesper Mosegaard har været ansat og arbejdet med avanceret grafik på Alexandra Instituttet siden 2008.
Forskning og anvendelse
De otte hoveder i laboratoriet for avanceret computergrafik befinder sig i spændingsfeltet mellem forskning og teknologianvendelse. Det giver sig udslag i et par spændende projekter, som hører til i erhvervslivets tredje digitaliseringsbølge - der hvor produkter og service udnytter informationsteknologien til at skabe ny forretning.
"Vores arbejdsområder lige nu er anvendelse af 3D, fotorealistisk rendering, fysisk baseret animation, generelle beregninger på grafikkort og medicinske applikationer. Grafikken er afgørende i digitaliseringen, fordi det visuelle er vores primære sans i kommunikation," siger Jesper Mosegaard.
Danfoss House
På hans skærm toner animationen af et parcelhus frem - Danfoss House. Samarbejdet med den store danske leverandør af energiautomatik handler om at skabe et univers, der kan gøre slutbrugerne interesserede i, hvordan Danfoss produkter er med til skabe komfort og energi rigtige løsninger i deres hjem.
"Danfoss House er klar om et par måneder. Ambitionen er, at brugerne kan gå i interaktiv dialog med en række personer i huset om forskellige løsninger. Udfordringen ligger ikke blot i at få lys og skygger til at falde rigtigt men også at simulere for eksempel damp i badeværelset."
Her har Computer Graphics Lab arbejdet sammen med spilvirksomheden Apex og brugt spilmotoren Unity, som udgangspunkt. Med det digitale hus får Danfoss en direkte digital kommunikation med slutbrugerne i forbindelse med produkter, som brugerne hidtil har været afhængige af grossister og VVS-firmaer for at få.
LEGO Digital Design
Jesper Mosegaard og hans folk har også arbejdet sammen med LEGO om skabe de helt perfekte reflektioner og skygger i applikationen LEGO Digital Design. Netop udviklingen på det område er slående fra version 3 til version 4.
"LEGO bruger os som konsulenter og har fået lavet disse effekter hos os. Vi har fået muligheden for at bruge forskningsresultater fra et forskningsprojekt, som gik ud på at bruge spilteknologier på andre måder," siger Jesper Mosegaard.
Godkendt Teknolgisk Institut
Alexandra Instituttet er et såkaldt GTS Institut eller Godkendt Teknologisk Serviceinstitut som hjælper virksomheder med projekter, der kan skabe innovation og øget produktivitet. 80 procent af omsætningen stammer fra projekter på markedsvilkår, mens de sidste 20 kan stamme fra forskellige offentlige kasser.
"GTS-arbejdet er helt central i brobygningen mellem forskningsbaseret viden og praktisk anvendelse af teknologi. Finansieringsmodellen gør, at vi skal være sikre på at kunne sælge det i løbet af tre til fem år," siger Jesper Mosegaard.
Computer Graphics Lab har et også et projekt sammen med den lille virksomhed Luxion, der har den Oscar-vindende professor Henrik Wann Jensen og hans bror i spidsen. Sammen med Luxion arbejder laboratoriet på at accelerere Luxions algoritmer på grafikprocessorer.
"Vi er netop begyndt at arbejde med predictive rendering, hvor man bogstavelig talt bruger computergrafik til at forudse, hvordan noget ser ud. Ultimativt kan man ved hjælp af en materialeliste kommer til at se, hvordan et fysisk produkt ser ud og reagerer ikke bare på lys men også i interaktion med andre materialer," fortæller Jesper Mosegaard.
Hjertesimulator
Jesper Mosegaard skabte i forbindelse med sin ph.d. en virtuel hjertesimulator sammen med læger på Skejby Sygehus, som kan bruge den medicinske applikation til at planlægge den håndværksmæssige del af kirurgien. Samme tanke gør sige gældende i applikationen Visible Ear Simulator, som Computer Graphics Lab har udviklet til ørelæger.
I en ikke al for fjern fremtid håber Jesper Mosegaard at kunne være med til at gøre computergrafik til det primære værktøj, når vi skal tilegne os viden og dermed udgangspunkt for endnu mere digitalisering.
Inspireret af ideerne om visual analytics vil Computer Graphics Lab arbejde med interaktiv infografik, der i princippet skal levere bearbejdede data ved at inddrage grafik lidt som en søgemaskine der kommer med visuelle resultater i stedet for traditionelle link.