Test: Netværksharddisk fra Synology er topklasse

Netværksharddiske er smarte til at flytte digitalt indhold rundt i dit hjem. Vi har testet en toptunet model fra Synology med flere fede funktioner, end du kan holde styr på.

Test: Netværksharddisk fra Synology er topklasse

Netværksharddiske, også kaldet NAS (Network Attached Storage - læs vores FAQ her) vrimler ud på markedet og vil - med forlov - også gerne erobre en plads i din stue eller på dit kontor.

Visse NAS-drev er meget basale enheder, der først og fremmest tjener formålet som hjemmets backup- og filserver.

Andre er proppede med funktioner i en sådan grad, at vi ville blive svimle, hvis vi blev påbudt at opremse dem alle.

Et avanceret NAS-drev vil nemlig rigtig meget. Det kan eksempelvis hente filer fra nettet via både http- og BitTorrent-protokollerne, så du kan slukke din almindelige pc og skære ned på elregningen.

Derudover kan drevet streame digitalt indhold til dit stuealter - eventuelt via en fiks medieafspiller som WD TV Live HD.

De fleste enheder understøtter DNLA-protokollen, som lader dig streame film, musik eller billeder til din pc, PlayStation 3, Xbox 360 eller andre medieenheder. Og som prikken over i'et kan det alt sammen gøres med et niveau af datasikkerhed, der med en almindelig ekstern harddisk slet ikke er muligt.

DS409 fra Synology hører til ovennævnte kategori af særdeles veludstyrede netværksharddiske.

NAS-drevet er beregnet på meget krævende netværk, hvilket blandt andet understreges af, at du kan installere op til fire harddiske. Funktionslisten er alenlang, så vores kvalificerede gæt er, at mindre virksomheder også vil vende tommelfingeren opad.

Den potente processor på 1,2 gigahertz foruden 256 megabyte ram indgyder forhåbning om, at brugeren ikke skal døje med træge filoverførsler og langsom afvikling af hjemmets digitale indhold.

Netop hardwarens mangel på muskler har tidligere vist sig at have en begrænsende indflydelse på overførselshastigheden (se eksempler her og her).

Støjsvag og nem at installere

NAS-drevets konstruktion er middelgod. Mens drevets to blæsere er både støjsvage, effektive og intelligente - de køler kun, når der er behov for det - er harddiskenes mekaniske rumlen ret hørbar.

Derfor vil det ikke være vores førstevalg at stille DS-409 op i soveværelset eller klods op ad fladskærms-tv'et i stuen. Problemet kunne være afhjulpet, hvis vi havde benyttet mere støjsvage harddiske på 2,5 tommer.

På bagsiden er drevet udstyret med to USB-porte og en enkelt eSATA-port, der blandt andet giver mulighed for at udvide kapaciteten med ekstern lagerkapacitet - eller gøre op til to USB-printere tilgængelig for alle på netværket.

Det er ligeledes nemt at kopiere indhold fra kompatible diske direkte ind på NAS-drevet.

Nem installation

Den fysiske montering af harddiskene sker med et snuptag. Vi benyttede fire Samsung-harddiske på hver halvanden terabyte og en rotationshastighed på 5.400 RPM (Revolutions Per Minute eller omdr./min.), og opsætningen foregår via et lettilgængeligt administrationsmodul, hvorfra vi hurtigt valgte en RAID 5-konfiguration.

Efter timelang ventetid var den godt fire terabyte store partition klar til brug. Den indbyggede fejltolerance betyder, at vi kun er i stand til at udnytte 75 procent af den samlede kapacitet.

Læssevis af funktioner

Som varslet i begyndelsen er det med frygt for stakåndethed, at vi dykker under overfladen på NAS-drevets funktionssæt.

Prismærket og producenten taget i betragtning er det ingen overraskelse, at du med DS-409 blandt andet får de funktioner, vi omtaler i vores FAQ om NAS-drev.

Administrationsmodulet, der er døbt Synology Disk Station Manager, fremstiller imidlertid funktioner på en tilpas lettilgængelig, sprød facon, så du ikke skal være it-tekniker - eller bare ualmindeligt engageret i netværksteknologier - for at få gavn af dem.

Vi blev også positivt overraskede over, at man blot skal indtaste et søgeord i det dertil egnede felt nederst, hvis der er en funktion, man ikke umiddelbart kan støve op.

Mediedeling klarer DS-409 udmærket. Udover den almindelige DLNA-funktion, der står klar til at ekspedere lyd og billede til eksempelvis din PlayStation 3 og Xbox 360, er DAAP (Digital Audio Access Protocol) understøttet. Sidstnævnte betyder, at NAS-drevet kan dele dine iTunes-mediefiler med kompatible enheder via netværket.

Overordnet set er mediedelingsfunktionerne ret ligetil at konfigurere. Den største udfordring for mange vil imidlertid være at konfigurere routerens firewall, altså foretage en såkaldt port forwarding, så NAS-drevet også er tilgængeligt udefra via internettet.

I alt må vi altså blot konstatere på ny, at der er stakkevis af funktioner gemt i NAS-drevet.

Virksomheder kan frem for mediedelingsmulighederne blandt andet kaste sig over konfiguration af IP-kameraer på netværket, benytte NAS-drevet som mailserver og udnytte de alsidige muligheder for at foretage backup af data på kontorets klientcomputere.

Overførselshastigheder i superligaen

Vi foretog en hurtig vurdering af overførselshastigheden ved henholdsvis at kopiere fra og skrive til NAS-drevet, og resultaterne lå i den høje ende.

Vi benyttede en kablet forbindelse til vores DIR-655-testrouter fra D-Link med gigabit netværkshastighed.

Da vi overførte en stor ISO-fil på 5,33 gigabyte fra vores Intel Core i7-baserede testcomputer med Solid State-drev til netværksharddisken, meddelte filoverførselsværktøjet i Windows 7 om en hastighed på 29,9 megabyte per sekund.

Med en AVI-fil på 700 megabyte lykkedes det os at presse hastigheden op på kvikke 30,8 megabyte per sekund, som faktisk overgår den hastighed, vi typisk opnår med en ekstern USB 2.0-harddisk.

Som ventet var læsehastighederne i en ganske anden ydelsesmæssig liga. Kopieringen af den 5,33 gigabyte store fil fra NAS-drevet til testcomputerens interne lager bragede efter kort tid op på mere end 50 megabyte per sekund, og mod overførslens afslutning nåede vi op på kvikke 60,1 megabyte per sekund. Vi så lignende hastigheder med den mindre AVI-fil.

Netværksentusiaster vil kunne nå endnu højere hastigheder, hvis Jumbo Frames slås til på både router og NAS-drev.

Som udgangspunkt benytter Jumbo Frames større datapakker, hvilket er ensbetydende med, at mindre overhead-data skal overføres. Du vil derfor kunne klemme endnu højere ydelse ud af DS-409, hvis dit netværksudstyr understøtter teknologien.

Men som udgangspunkt må vi altså tilstå, at DS-409 virkelig sætter fart på overførslerne. Vi prøvede også at vise to simultane HD-film i 1080p-formatet, som typisk koster en del ressourcer, og begge film kørte uden slinger i valsen.

Billig i drift

Det gennemsnitlige strømforbrug påvirkes af, at NAS-drevet kan sætte harddiskene i standby efter et brugerdefineret tidsrum - fra 10 minutter til fem timer. Med en standard elmåler fra Elsparefonden kunne vi konstatere, at DS-409 trækker 36 watt i aktiv tilstand og sølle 21 watt, når harddiskene slumrer.

Det er meget tæt på det rekordlave strømforbrug for den oprindelige Asus Eee Box, der lyder på kun 17 watt.

Skrap netværksharddisk

DS-409 er et oplagt valg, hvis det ikke er din intention at placere NAS-drevet i soveværelset eller klods op ad fladskærms-stuealteret. Til dét er støjniveauet en anelse for højt. Det vil dog være noget afhængigt af dit valg af harddiske, så det er en begrænsning, der ikke vil være lige relevant for alle.

Vi mener også, at Synology med fordel kunne have smækket mindst én USB-tilslutning på drevets forside, hvilket ville gøre tilslutning af eksterne enheder nemmere, ligesom vi savner en kortlæser, der ville gøre det muligt at foretage lynhurtig backup af eksempelvis dit kameras hukommelseskort.

Gennemgående er Synology DS-409 dog - til trods for meget små skønhedsfejl - et gedigent NAS-drev med fuld fart på ydelsen. Det spiller samtidig på så mange funktionsmæssige tangenter, at prisen på knap 3.000 bestemt er retfærdiggjort.

Vi giver derfor Synologys gennemførte netværksharddisk karakteren fem ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere