Fremtidens fladskærme er her allerede

HD er ikke længere nok, og hvad siger du til et tv helt uden kabler - heller ikke til strøm! Vi har spottet de nyeste fladskærms-tendenser. Se her hvordan dit næste tv vil tage sig ud.

Fremtidens fladskærme er her allerede

CES, LAS VEGAS: CES-messen i Las Vegas byder på en overflod af grej og gadgets, men som sædvanligt er det stadigvæk fladskærmene, der stjæler det meste af opmærksomheden.

På trods af at vores flade stuealtre har gennemgået en drastisk udvikling over de seneste fem år, så er fortsætter japanerne og koreanerne med at finde på nye, fantastiske teknologier og teknikker til en bedre tv-oplevelse.

Der er flere trends og udviklinger, der vil ramme vores stuer inden for de næste par år, og det herlige ved CES er, at vi får en smagsprøve på det hele allerede nu.

2010 er året for 3D

De seneste to år har tv-producenterne drillet os med løfter om 3D i hjemmebiografen, men senere på året vil du rent faktisk kunne gå ud og købe en 3D-kompatiblelt fladskærm. Panasonic, Sony og Samsung har alle offentliggjort modeller, der rammer butikshylderne i løbet af sommeren eller efteråret, men vi kender endnu ikke priserne.

Problemet med 3D er, at det ser ud til, at firmaerne ikke er blevet enige om én 3D-standard, og at det lader til, at de alle implementerer 3D på hver sin måde.

Det er derfor endnu usikkert, om et 3D-tv fra Sony vil virke problemfrit med en 3D-Blu-ray-afspiller fra Samsung, eller om 3D-effekterne vil se forskellige ud alt efter, hvilket tv du får hjem i stuen.

Kan du ikke vente med at få dit 3D-fix i hjemmet, så anbefaler vi, at du holder dig til udstyr fra én producent til at starte med - og sats på en stor producent. Så er du i alt fald nogenlunde sikker på, at du ikke bliver efterladt ude i kulden, når markedskræfterne har manøvreret 3D-teknologien helt på plads.

HD er ikke længere godt nok

Alle de store producenter fremviste skærme med ekstra høj HD-opløsning. Panasonic viste eksempelvis sit 152-tommer plasma-monster med 4096 x 2160-pixel, det der kendes som 4K, mens LG var stolt af sit 84-tommer LED-bagbelyste LCD-tv med 3840 x 2160 pixel.

Disse skærme har fire gange så høj opløsning som de 1080p-tv, som du kan købe ude i butikkerne i dag.

Har du rigtig mange penge, vil du antageligvis kunne købe en 4K-skærm til hjemmebiografen sidst på året eller i løbet af 2011, men til at begynde med må du nok nøjedes med 1080p-video, der bliver opskaleret til den højere opløsning. Der er endnu ingen konkrete planer om Blu-ray-film i 4K opløsning, men måske vil satellitkanalerne springe hurtigt på vognen, som det er tilfældet med 3D.

Fremtiden ser...gul ud?

Mens alle konkurrenterne snakkede om 3D, så fokuserede Sharp i stedet på farven gul? Firmaet mener nemlig ikke, at dagens fladskærme ikke er i stand til at vise naturlige farver, og firmaet har derfor udviklet en teknologi, der tilføjer farven gul til de tre primære grundfarver: rød, grøn og blå.

Sharp kalder teknologien QuadPixel og lover at, at tilføjelsen af et gult filter vil gøre skærmene i stand til at gengive billioner af farvenuancer. Det hjælper selvfølgelig med visning af gule farver, eksempelvis en mark fuld af solsikker, men overraskende nok, så vil QuadPixel også hjælpe med bedre visning af blåt hav eller en grøn græsplæne.

Fladskærme på slankekur - igen

Det kommer næppe som nogen større overraskelse, at skærmene var endnu tyndere i år. Mest imponerende var LG's 55-tommer LED-bagbelyste stuemonster, der blot var 6,9 millimeter tyndt, men det var i alt fald ikke det eneste på messen.

Trenden er, at skærmene skal være supertynde, og det kan de godt mærke hos vægophængsproducenterne. Sanus præsenterede en række ophæng med ultra lavprofil, blandt andet en model der giver fuld fleksibilitet, så tv'et kan justeres både op og ned og til siden.

Kan det ikke blive tyndt nok, siger du? Jamen, glæd dig til LG's 15-tommer OLED-tv, der blot måler 3,2 millimeter i tykkelse. Det kan blive dit senere på året for mellem 10-13.000 kroner.

Med tynde fladskærme er der behov for tyndere, bedre og mere fleksible kabler, og Sanus kunne blandt andet fremvise et HDMI-kabel med "hængsel," så stikket kan drejes 180 grader. På den måde kan du få fladskærmen helt tæt på væggen selvom stikkene sidder bagpå.

Trådløst tv

Helt godt bliver det selvfølgelig først, når vi kan droppe kablerne, og heldigvis ser det ud til, at den drøm er lige rundt om hjørnet.

Branchen er blevet nogenlunde enige om en ny trådløs standard, Wireless HD, der skal bruges til at sende HD-signaler fra din computer, Blu-ray-afspiller og kabel-tv-boks direkte til dit stuealter.

Wireless HD får blandt andet opbakning fra Intel, Sony, Toshiba, Samsung, Philips, LG og Panasonic, så det ser ud til, at vi slipper for en lang og kedelig formatkrig på området.

Wireless HD er i stand til at sende omkring 10 gigabit data per sekund på op til 10 meters afstand.

Det betyder, at du kan have al dit hjemmebio-grej stående et sted i stuen og så have tv'et hængende på en anden væg. Det gør det også muligt at have en kabel-boks eller spillekonsol stående i stuen, og så bruge den i et andet rum, eksempelvis soveværelset eller et hjemmekontor.

Drømmen om trådløst strøm lever også stadigvæk, og firmaet Haier fremviste et fuldstændig trådløst tv, der både fik strøm og HD-signal streamet helt uden kabler.

Desværre, så ser det ud til, at helt trådløse fladskærme først bliver en realitet en del år ude i fremtiden, og der er stadigvæk det problem, at teknologien fylder en del. Det er altså pt. ikke muligt at producere et flad-tv, der både er tyndt og 100 procent trådløst.

Meget mere end blot et tv

Det er tydeligt, at fladskærme er ved at få mere "hjerne". De bliver udrustet med hurtig hardware, der er i stand til andet end blot at vise video.

Stort set alle tv-producenter er klar med modeller, der kan afspille apps og widgets - små programmer, der kører på skærmen og eksempelvis kan koble sig på Facebook, Twitter eller tjekke vejrudsigten for dig.

I USA er der stort fokus på videostreaming, og mange nyere tv kan streame internetvideo fra Blockbuster, Netflix, Vudu, Amazon…og YouTube, selvfølgelig.

Samsung har taget skridtet videre og lanceret en butik, hvor forbrugerne vil kunne downloade apps til deres internet-opkoblede flad-tv. Læs mere om det her.

Vink til dit flad-tv

Toshiba har investeret en del tid og ressourcer i CELL-chippen, som firmaet udviklede i samarbejde med Sony. Den sidder som bekendt i PlayStation 3-konsollen, men er også til stede i Toshibas nyere high-end tv.

CELL-chippen har masser af hestekræfter og gør Toshiba i stand til at levere imponerende funktionalitet.

Hvad siger du for eksempel til at optage op til otte HD-kanaler på samme tid, præsentere live-tv og optagelser i 3D eller konvertere 2D-video til en slags pseudo-3D?

Mest imponerende er det dog, at Toshibas CELL-tv kan klare sig uden fjernbetjening og i stedet er i stand til at aflæse dit kropssprog og dine håndbevægelser.

Toshiba demonstrerede, hvordan tv'et kan styres med håndbevægelser, eksempelvis til at spole frem og tilbage i en video eller til at styre volumen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere