Artikel top billede

Nu gemmer staten dine digitale data for evigt

Danmarks digitale arv er indtil videre sikret, lyder den stolte melding fra Statens Arkiver. Se hvordan missionen kom i hus.

Læs også:

Her samler man data fra offentlige it-systemer

Staten ændrer reglerne for digital aflevering

Uerstattelige digitale data var i fare for at gå tabt, da Statens Arkiver iværksatte en redningsaktion. Den er nu lykkedes, og erfaringerne fra projektet er offentliggjort i en rapport.

Det meddeler Statens Arkiver i en pressemeddelelse.

Mens det alle dage har været en relativ overskuelig, omend pladskrævende, opgave at gemme en kopi af alle skriftlige bøger og dokumenter, byder informationsteknologien bibliotekarerne en anden slags udfordring med skiftende formater og afspilningsmedier.

I dag risikerer man let at rende ind i et digitalt dokument, der ikke længere kan åbnes, en fil, der ikke længere kan læses eller et program, der ikke længere kan køres.

Statens Arkiver har modtaget digitale data fra offentlige myndigheder siden 1973, og nogle af de data stammer helt tilbage fra den digitale forvaltnings spæde barndom, hvor begreber som datamater og edb begyndte at blive almindelige på de offentlige kontorer.

CPR-registeret tilbage fra oprettelsen i 1968, Undervisningsministeriets Elev, skole og klassestatistik fra 1963 og Statsskattedirektoratets slutligning fra 1970 er blandt de data, som Statens Arkiver har modtaget.

De gamle data ligner de standardiserede data, som i dag modtages af Statens Arkiver, meget lidt, og i begyndelsen af det nye årtusinde stod det klart, at en redningsaktion var nødvendig for at sikre, at de gamle data fortsat kunne læses og forstås.

15 millioner kroners-projekt

Redningsaktionen fik navnet "Format- og Strukturkonverteringsprojektet", og i den netop offentliggjorte rapport konkluder Statens Arkiver, at selv bevaring af data, der er blot nogle få år gamle, kræver en aktiv indsats, hvis de ikke skal gå tabt eller udgifterne til at bevare dem løbe løbsk.

Hele projektet var budgetteret til at koste cirka 15 millioner kroner, og det kom det også til at koste. Bibliotekarerne har blandt andet været begunstiget af faldende priser på lagringsmedier, som var fastsat til at koste 115.000 kroner, men endte med at koste 70.000 kroner.

"Alternativet til at gennemføre projektet var, at vi langsomt, men sikkert, ville miste de unikke data i vores samlinger," siger arkivchef Kirsten Villadsen Kristmar fra Rigsarkivets Bevarings- og Kassationsafdeling.

Hun peger på, at rapporten også burde vække interesse hos andre, der har brug for deres data og dokumenter i mere end blot nogle få år.

Rapporten kan læses her.

Læs også:

Her samler man data fra offentlige it-systemer

Staten ændrer reglerne for digital aflevering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere