Grønt lys på cykelstien.
Nej, det er ikke en joke eller valgflæsk med jyske aner, men derimod ambitionerne for København, som for alvor vil skrue op for den grønne farve i fremtiden.
For med et præ-kvalifikation af driften af intelligent trafikstyring til en værdi på mellem 150 millioner til 200 millioner kroner, som Københavns Kommune netop har sendt på gaden, vil København forsøge at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad inden 2025.
I dag udleder transporten i og omkring København cirka 30 procent af CO2-udledningen, og det tal skal bringes tættere mod nul ved hjælp af it.
Med en overordnet grøn målsætning kommer it'en til at dirigere trafikken, så den i højere grad er tilpasset trafikanterne med såkaldte adaptive systemer i hovedstadens trafikmyldrende gader og stræder.
Cyklerne spærrer det røde lys
Udover de grundlæggende trafikstyringsprogrammer som "morgenmyldretid" og "nattetrafik", vil it'en skulle gøre det muligt at dirigere trafikken mere på trafikanterne vilkår.
Det betyder eksempelvis, at når en klynge cyklister er på vej mod et trafikkryds med grønt lyssignal, vil deres mobiltelefoner kunne detekteres af sensorer og holde det grønne lys kørende, indtil de alle er nået over krydset.
Eller en bus vil via radiosignaler kunne kommunikere med et lyskryds og holde det grønne lys, indtil bussen er kommet over på den anden side af krydset.
Lastbiler med forurenende bremseklodser vil også kunne få signaler om, at hvis chaufføreren letter foden fra speederen og sænker hastigheden fra 50 kilometer i timen til 42 kilometer i timen, vil han kunne køre direkte ind i en grøn bølge.
"Der er ingen tvivl om, at det bliver helt afgørende, at cyklisterne og den kollektive trafik bærer mere af den samlede trafikmængde," forklarer områdechef for trafikdesign, Steffen Rasmussen, fra Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning.
Han forklarer, at byens buskøreplaner vil blive strikket bedre sammen med den kommende City Metroring, og samtidig skal Storkøbenhavn have 50 procent af indbyggerne, der cykler til arbejde eller uddannelsessteder i København. I dag ligger det tal på 37 procent.
Et system - en IP-adresse.
Med udbuddet vil Københavns teknik- og miljøforvaltning satse på, at der kommer bedre integration mellem it-regulerede systemer med eksempelvis LED-lys i cykelstierne for at forhindre højresvingsulykker, oplysninger om kø-dannelser i bilens GPS-system og så de adaptive trafiklys.
"Vi skal med udbuddet efterhånden have tildelt alle styresystemer deres selvstændige IP-adresse, så de kan kommunikere bedre sammen," fortæller områdechef for trafikdesign, Steffen Rasmussen.
Fristen for præ-kvalifikationen løber ud fredag den 18. marts klokken 11, og derefter vil København og leverandørerne underskrive kontrakten efter sommerferien, hvorefter arbejdet med de CO2-venlige trafiksystemer påbegynder.