Artikel top billede

Foto: Dansk Bredbånd

Prisen på bredbånd faldet med 94 procent

På ni år er prisen på en bredbåndsforbindelse reduceret med 94 procent i Sverige. Herhjemme er tendensen den samme, og priskrigen er ikke slut.

Priskrigen på erhvervslivets internetadgang er langt fra ovre på trods af, at leverandørerne mente, at bunden var nået for to år siden. Siden 2009 er priserne yderligere faldet med 25 procent. Det viser en oversigt, som vores søsterudgivelse ComputerSweden har udarbejdet.

På ni år er erhvervslivets bredbåndspriser faldet med 94 procent i Sverige. Den seneste opgørelse viser, at priserne for en 100 megabit-opkobling hos de store operatører ligger klart under 10.000 kroners grænsen. Svenske kroner vel at mærke. I danske kroner svarer det til 8.325 kroner efter dagens kurs.

Dansk fald på 74 procent

Til sammenligning har Computerworld tidligere fisket bredbåndspriser ud af IT- og Telestyrelsen og lavet følgende oversigt på baggrund af forbrugerpriserne. 

Fast bredbånd (2048/512 kbit.)
Juli 2005: 459 kroner
Juli 2006: 459 kroner 
Juli 2007: 328 kroner
Juli 2008: 169 kroner
Juli 2009: 169 kroner
Juli 2010: 119 kroner

Prisfald: 74 procent.

Som det ses, er faldet i priserne herhjemme 74 procent over en femårig periode, hvor den svenske opgørelse viste et fald på 94 procent, men over en periode på ni år. Det skal bemærkes, at de danske listepriser er baseret på en væsentlig langsommere forbindelse, og at den månedlige udgift derfor er markant lavere.

Billigst i hovedstaden

For to af operatørerne i ComputerSwedens undersøgelse er prisen faldet med 25 procent i forhold til prisen i 2009.

Eksempelvis koster koster en 100 megabit-linje hos Teliasonera i dag mellem 6.660 og 8.325 kroner om måneden. Det skal sammenlignes med 10.000 kroner for to år siden.

"Der findes altid et generelt prispres, men vi tror, at det har jævnet sig ud nu," siger Gunnar Reinholdsen, chef for erhvervsdivisionen hos Teliasonera, til ComputerSweden.

TDC tror derimod ikke, at priskrigen er overstået, mens Tele2 bemærker, at listepriserne varierer meget alt efter, hvor kunderne befinder sig i landet. For eksempel er listeprisen for en 100 megabit-opkobling faldet til 7.900 kroner om måneden i Sverige generelt, men i Stockholm er den helt nede på 4.600 kroner om måneden. Også herhjemme kæmpes der indædt om kunderne i et benhårdt marked.

Computer Sweden har også spurgt til opkoblinger i størrelsesordenen en gigabit. Her ligger priserne på godt 24.000 kroner om måneden hos TDC, mellem 25.000 og 29.000 hos Teliasonera, mens Tele2 ikke har en pris på den hurtige opkobling.

Samtlige priser i ComputerSwedens opgørelse er listepriser baseret på en 36 måneders aftale. Installationsudgifter og omkostninger til etablering af interne netværk indgår ikke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere