Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Artikel top billede

Så indleder Danske Bank et brev til en kunde.

NemID for usikker: Banker kræver stadig fotokopier

De danske banker kræver fortsat fotokopier med post eller personligt fremmøde. NemID er ikke sikker nok.

Læs også:

NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven

NemID er ikke en sikker måde at identificere danske borgere på i forhold til den såkaldte hvidvasklov, mener danske banker, der ellers selv gennem et datterselskab har udviklet den omdiskuterede logon-løsning.  

Et væld af banker har siden indførelsen af hvidvaskloven metodisk bedt tusinder af danske bankkunder om at identificere sig med analog legitimation ved at møde op i den lokale filial eller ved at sende en fotokopi af pas, kørekort eller sygesikringskort med et gammeldags brev. 

Det er sket samtidig med regeringens digitaliseringsstrategi, som senest med E-dag 3 tvinger offenlige myndigheder til at kommunikere sikkert og digitalt med borgerne. 
 
Enhver kan oprette NemID
Problemet er, at Finanstilsynet under Økonomi- og Erhvervs-ministeriet ikke anerkender Digital Signatur eller NemID som en sikker identifikation i borgeren i forhold til hvidvaskloven, fortæller Karina Hansen fra juridisk kontor hos Finanstilsynet.
 
"Vi har sagt, at man kan bruge digital signatur som supplerende legitimation. Den digitale signatur kan som udgangspunkt ikke stå alene som legitimation," siger Karina Hansen.  
 
Årsagen er, at Finanstilsynet har været usikker på kravene til borgernes identifikation i forbindelse med oprettelsen af de digitale signaturer.
 
Derfor er NemID ifølge Finanstilsynet ikke nok til at bekræfte borgerens identitet over for banken i forhold til hvidvaskloven.

Heller ikke selv om NemID er en sikker identifikation af borgeren over for statens egne myndigheder, som eksempelvis Finanstilsynet.   
 
Afgørelse beror på tolkning
"Hvidvaskloven har så bare et andet niveau, kan man sige. Der skal du være overbevist om kundens identitet. Og det mener vi ikke, at den (digital signatur, red.) har levet op til, netop fordi at digital signatur var nemmere at få, og de, som havde den før, bare kan gå ind og få en NemID."
 
Karina Hansen fortæller, at loven ikke nævner denne sondring, men at der i Finanstilsynets vejledning om Hvidvaskningsloven står, at digital signatur kan bruges som supplerende legitimation. 

"Der er lige kommet en ny vejledning, som er baseret på forudgående drøftelser med Finansrådet og en række andre brancheorganisationer. Finansrådet mente ikke, at der var nok sikkerhed for bankerne ved den digitale signatur. Så det har vi selvfølgelig også lyttet til," siger Karina Hansen. 

Læs reaktioner fra Finanstilsynet, IT og Telestyrelsen og flere andre senere her på Computerworld.dk

Læs også:

NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis