Artikel top billede

Staten spurter fra kommunerne i it-sikkerhed

De offentlige myndigheder er blevet mere opmærksomme på it-sikkerhed. Men de statslige myndigheder er kommunerne overlegne.

I 2009 blev Frederiksberg Kommune ramt af et virusangreb, der hærgede kommunens netværk i mere end 40 dage.

Angrebet gik ikke mindst ud over borgerne, og det viste med al tydelighed, hvorfor det er vigtigt at have styr på sikkerheden i det offentlige.

Rapporten "Det Digitale Samfund" fra IT- og Telestyrelsen viser, at det offentlige generelt har skruet op for sikkerheden, men ud fra tallene er kommunerne tilsyneladende milevidt fra de statslige institutioner.

"Jeg tror, at staten har mere styr på formalia, end vi har, men om forskellen er så stor i praksis, er jeg ikke sikker på," lyder det fra Michael Hald, it-konsulent i KL, Kommunernes Landsforening. 

Stor forskel 

Tallene viser, at 57 procent af myndighederne opdaterede deres beredskabsplan regelmæssigt i 2009. I 2008 var det kun 48 procent, der gjorde det.

Derudover sikrer flere løbende it-sikkerhedsuddannelse til medarbejderne, og den ledelsesgodkendte sikkerhedsstyring efter standarden DS484 anvendes hos 77 procent af myndighederne - 13 procent højere end året før. 

Imidlertid er forskellen mellem stat og kommune stor. Eksempelvis har 63 procent af kommunerne implementeret DS 484 mod 92 procent af staten.

"Der er nok ingen tvivl om, at staten er lidt længere fremme på de formelle sider, fordi de har øvet sig i længere tid, og fordi de skal overholde det her. Det skal kommunerne ikke. Vi anbefaler bare at de overholder den standard," siger Michael Hald, som ikke nødvendigvis mener, at efterlevelse af alle de officielle standarder er lig med en høj beskyttelse. 

"Noget af det handler om mere formelle beskrivelser af sikkerhedsprocedurer, som er vældig godt, men som ikke nødvendigvis fortæller noget om den reelle sikkerhed," uddyber han.

Hvad med forretningen?

Der er også en markant forskel, når det gælder it-beredskabsplanerne. 75 procent af de statslige institutioner har opdateret deres beredskabsplan inden for de seneste to år. Det er kun tilfældet hos 39 procent af de kommunale institutioner.

Michael Hald peger på, at staten selv sidder med it-systemerne og ansvaret, mens it'en hos kommunerne ofte ligger hos en leverandør.

Her må man stole på, at leverandøren overholder et tilstrækkeligt niveau, men man kan næppe få 100 procent garanti.

"Kommunen kan ikke lave beredskabsplan for en leverandør. Man kan stille krav, men reelt kan det næppe kontolleres. Det man kan gøre er at lave en beredskabsplan for at løse opgaven, hvis leverandøren af en eller anden årsag ikke kan holde en løsning kørende," siger han og peger på, at kommunerne sidder med relativt få, meget kritiske, systemer som eksempelvis handler liv og død på kort sigt. 

Derudover er ligeså relevant at se på, om resten af forretningen har en beredskabsplan i tilfælde at it-nedbrud.

"Den tekniske platform, som it-folk bestemmer over, er der styr på, tror jeg. Jeg er mere bekymret for resten. Det er ret nemt at lave en plan for isenkrammet, men hvordan får man kørt mad ud til 800 pensionister, som skal have noget varmt at spise hver dag, hvis computeren er gået ned?"

Større trusselsbillede

De største it-spøgelser har fra 2007 til 2009 været virusangreb, som efterfølgende har betydet tab af data og arbejdstid. Antallet af myndigheder, der er blevet ramt, er steget fra 19 procent i 2007 til 30 procent i 2009.

Datatab på grund af manglende backup er steget fra 10 til 15 procent, uautoriseret adgang til systemer og data er steget fra fem til 12 procent og økonomisk it-misbrug er hoppet fra en til fem procent.

Kun andelen af myndigheder, der har oplevet denial of service-angreb, er faldet i forhold til 2007, hvor den lå på 15 procent. Den lå i 2009 på 13 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere