Læs også: 5.100 virtuelle skole-pc'er presset i knæ
Læs også: Atea tvunget til Citrix-stroppetur efter mega-bommert
Efter Fredensborg Kommune har have haft hostende og hakkende virtuelle desktoppe til tusindvis af skoleelever i et lille halvt år, har kommunens nytiltrådte it-chef, Flemming Lauemøller, i samråd med leverandøren Atea fundet frem til en løsning på problematikken med Citrix's XenDesktoppe.
"Projektet har simpelthen været dimensioneret forkert, og det skal vi have indkøbt mere hardware for at løse," siger Flemming Lauemøller til Computerworld.
Han peger specifikt på, at SAN'et (storage area network) skal være hurtigere for at få de 4.600 virtuelle desktoppe til kommunens folkeskoleelever og 500 desktoppe til administrativt personale, som eksempelvis lærere, til at spille optimalt.
"Jeg tror simpelthen ikke, at projektet er blevet vurderet ordentligt fra starten, fordi vi i Danmark ikke har den helt store erfaring med et system med så mange virtuelle desktoppe," forklarer Flemming Lauemøller fra Fredensborg Kommune om det knasende projekt.
Kommunen havde ellers arbejdet tæt sammen med Atea om at pilotteste projektet i mindre skala i foråret 2010.
Lader vente på sig
Nu er den fornødne hardware blevet bestilt igennem Finansministeriets indkøbsaftaler, hvor der dog er en leveringstid på op mod en måned.
Derfor tør Flemming Lauemøller heller ikke at lægge hovedet på blokken for, hvornår de 5.100 virtuelle desktoppe kører fejlfrit for første gang siden udrulningen efter sommerferien i august 2010.
"Jeg vil skyde på, at det tager en måned eller to at fikse problemerne. Eleverne skal i hvert fald nå at have tillid til systemet igen, så de ikke sidder til eksamen i maj og er urolige for, om de nu også kan stole på det og på den måde have en ulempe i forhold til andre elever," siger Flemming Lauemøller, der har siddet som kommunens it-chef i blot tre uger.
Han er derfor ikke indgående inde i forløbet omkring kommunens indkøb og udrulning af de mange virtuelle desktoppe. Han har dog siden sin start været i løbende dialog med kommunens skoleledere, der er blevet frustrerede over, at systemet kun virker tilfredsstillende nogle steder.
"Jeg havde egentlig forventet, at Citrix havde deltaget mere aktivt i forløbet. Men måske har selskabet tænkt, at det måtte være nok, at vi fik de virtuelle desktoppe med kraftige rabatter," siger Flemming Lauemøller om prestigeprojektet for både Atea og Citrix.
Citrix har over for Computerworld tilkendegivet, at Atea stod for flere fejl i forhold til implementeringen.
Det har desværre endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Atea om Fredensborg-projektet.
Læs også: 5.100 virtuelle skole-pc'er presset i knæ
Læs også: Atea tvunget til Citrix-stroppetur efter mega-bommert