Artikel top billede

DF'er: Videnskabsministeren lytter for meget til TDC

Dansk Folkepartis Henrik Brodersen mener, at videnskabsministeren kun har lyttet til TDC i sag om et fiberkabel til Læsø.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) lytter for meget til TDC i en sag om et fiberkabel til Læsø, mens hun lytter for lidt til borgerne på øen.
 
Det mener Dansk Folkepartis ordfører for småøerne, Henrik Brodersen, som har rejst et spørgsmål til ministeren.
 
Årsagen er, at videnskabsministeren kort før jul skrev, at der ikke skal bruges offentlige kroner på at anlægge et fiberkabel til Læsø.

Det skal det offentlige generelt ikke gøre, men samtidig er det heller ikke nødvendigt i dette tilfælde, fordi TDC i forvejen kan tilbyde fiberforbindelser til indbyggerne på øen, argumenterede ministeren.
 
Charlotte Sahl-Madsen kom med argumentationen i et svar til et spørgsmål, som Henrik Brodersen tidligere havde rejst vedrørende et statsfinansieret fiberkabel til Læsø.
 
Men svaret fra ministeren er unuanceret, mener Henrik Brodersen.
 
"Jeg har måske lidt større forståelse for, at ministeren har svaret, som hun har gjort, hvis hun har fået den samme sang fra TDC, som jeg har fået. Men som minister har hun muligheden for at undersøge det lidt bedre end menigmand," siger han.
 
Derfor spørger han nu ministeren:
 
"Mener ministeren ikke, at det er problematisk kun at rådføre sig med et kommercielt foretagende som TDC, som ministeren gjorde, da hun besvarede spørgsmål nr. S 726 om fibernetkabel til Læsø, når man ikke samtidig rådfører sig med Energinet.dk, som skal lægge et elkabel over til øen og ønsker at lægge et fibernetkabel til energistyring samtidig?"
 
Han fortæller til Computerworld, at han har talt med indbyggere på Læsø, og at disse har informeret ham om, at teleinfrastrukturen halter på øen, mens prisen er høj.

Ser det ikke som konkurrenceforvridende

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har gentagne gange understreget, at dansk telepolitik skal være markedsbaseret. Det samme gjorde hendes forgænger, Helge Sander (V).
 
Men ifølge Henrik Brodersen skal udbygningen af teleinfrastrukturen ikke overlades til markedet for enhver pris. Han mener, at dette tilfælde, hvor statsvirksomheden Energinet.dk samtidig skal lægge et el-søkabel til øen, er en oplagt mulighed for at forbedre øens infrastruktur.
 
Hvorfor er det ikke i orden at lade markedet styre det?
 
"Det er også i orden. Men det er også i orden at få noget konkurrence derover (på Læsø, red.). Hvis en statsvirksomhed lægger kablet ned som alle mulige andre ville gøre, og statsvirksomheden lejer den øvrige kapacitet ud på markedsvilkår, så kan jeg slet ikke se, at der nogen konkurrenceforvridning i det," svarer Henrik Brodersen.

TDC har tidligere forklaret over for Computerworld, at selskabet finder det konkurrenceforvridende, at en statsvirksomhed bruger offentlige kroner på at nedlægge en konkurrerende infrastruktur. Teleselskabet vil derfor have myndighederne til at undersøge sagen.
 
Hvorfor er det i orden, at et statsselskab går ind og bruger 1,5 millioner kroner på et fiberkabel?
 
"Det er, fordi det er statens absolutte opgave at få hele Danmark med på hele bredbåndssiden. Og når private virksomheder ikke vil, fordi de ikke kan se en forretning i det, så må staten i nogle tilfælde træde til," argumenterer Henrik Brodersen.

TDC har fiberkunder på øen, og derfor har selskabet stillet sig uforstående over for argumenterne om, at der er behov for kablet.
 
Du kan læse Henrik Brodersens spørgsmål til ministeren her.

Læs også: Minister støtter TDC i fiber-sag på Læsø




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere