Flere og flere danske virksomheder og myndigheder er hoppet på den grønne bølge.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som IT- og Telestyrelsen offentliggør i rapporten Det Digitale Samfund.
Rapporten viser, at antallet af danske virksomheder, der sætter mål for at reducere energiforbruget fra it-udstyr, er steget fra 17 procent i 2009 til 21 procent i 2010. Det er især store virksomheder, der beskæftiger sig med kommunikation, der prioriterer den form for miljøvenlighed.
De offentlige myndigheder er også godt med. De seneste tal fra 2009 viser, at fire ud af fem statslige institutioner har taget initiativer, der reducerer energiforbruget fra it-udstyr.
Der bliver især sparet på strømmen to steder: Virksomheder og myndigheder er blevet flinke til at købe energieffektive computere og skærme. Det gør 29 procent, og så har 24 procent optimeret deres servere og datacentre. Dertil kommer, at 20 procent af virksomhederne bevidst har digitaliseret arbejdsgange for at spare strøm.
75 maskiner på en
Datacentrene er stadig et af de steder, hvor der kan hentes mange sparede kilowatt-timer. Det har for eksempel den store danske it-virksomhed NNIT erkendt.
Her arbejder man med at bygge sit nye datacenter med den målsætning, at det skal være blandt de allermest energieffektive
Datacentres energieffektivitet måles i PUE, (Power Usage Effectiveness). Et gennemsnitligt datacenter præsterer en PUE på mellem 2 og 2,5. NNIT's nye datacenter får en PUE på 1,3.
"Et datacenter bruger især energi på at drive hardware og køle det ned. Vi har arbejdet med at virtualisere servere og storage for på den måde at spare både hardware og strøm. Med de nyeste teknologier kan vi i dag have 75 virtuelle maskiner på en fysisk server," fortæller data center manager hos NNIT, Mads Claus Henriksen.
Cloud sparer strøm
Cloud computing er også er nået til NNIT, og det nye datacenter er indrettet til at kunne levere på cloud-præmisser, siger Mads Claus Henriksen.
"Når vi leverer efter cloud-principper, udnytter vi server- og storage-kapacitet bedre. Kunderne køber ikke længere en bestemt mængde serverplads, men præcis det, de faktisk forbruger. Kunderne får en mere fleksibel service, og vi sparer servere og strøm."
Udover strømbesparende it-udstyr satser mange virksomheder i dag også på at fjerne andre strømslugende elementer, og 24 procent sparer nu strøm ved intelligent styring af enten lys, varme eller ventilation.