Artikel top billede

Konsulenthus snyder fratrådte medarbejdere

Fratrådte medarbejdere i det nordjyske konsulenthus, som gik konkurs i sidste måned, har ifølge en tidligere chef i firmaet ikke fået den løn, de har til gode.

Konsulenthuset Celenia Software 2010 har ikke betalt sine ukrainske ansatte den løn, de har til gode.

Det fortæller en tidligere divisionschef til Computerworld.

Hun fortæller også, at de ukrainske medarbejdere er ansat under vilkår, som gør, at de ikke har flere rettigheder end almindelige underleverandører.

Baggrunden for, at disse forhold kommer for dagens lys, er, at konsulenthuset Celenia Software gik konkurs i december 2010

Ledelsen købte aktiverne af boet og etablerede selskabet kort tid efter selskabet Celenia Software 2010.

Direktøren afviser

Da Computerworld omtalte de kritisable forhold, afviste direktøren overfor Computerworld enhver snak om, at medarbejderne i Celenias ukrainske afdeling blev ansat som en form for underleverandører for at
undgå ukrainsk indkomstskat.

Administrerende direktør Christian Holst-Jensen sagde direkte, at ansættelsesforholdene "intet har at gøre med skatteforholdene i Ukraine." Men det er altså ikke korrekt ifølge Trine Kristensen, der er tidligere divisionschef og assisterende teknisk direktør i Celenias ukrainske udviklingsafdeling. Hun siger:

"Lønomkostningerne i Ukraine ville være 38 procent højere, hvis de ukrainske medarbejdere skulle have det samme udbetalt og samtidig have en ansættelseskontrakt. Som en formildende omstændighed skal det siges, at dette er almindelig brugt blandt danske it-virksomheder i Ukraine, og så længe man giver medarbejderne de rettigheder, som almindeligt ansatte har, er det kun den ukrainske stat, man snyder."

Alle har fået deres penge

Christian Holst-Jensen siger også til Computerworld, at medarbejderne i Ukraine "har fået de penge, de har til gode."

Men heller ikke det er korrekt ifølge Trine Kristensen:

"Medarbejdere, der havde sagt op før konkursen, har ikke fået deres penge. Medarbejdere, som ikke har accepteret jobtilbud fra det nye Celenia, har heller ikke fået deres penge," fortæller hun.

De medarbejdere, som accepterede et jobtilbud fra det nye Celenia, har ifølge Trine Kristensen fået tilbud om at få den løn, de har til gode, udbetalt i rater over et år.

De virkelige tabere

Det, som fik en indigneret Trine Kristensen til at henvende sig til Computerworld var, at Celenias ledelse i forbindelse med konkursen udtalte, at "konkursen påvirker 14 danske medarbejdere".

"Jeg blev provokeret af, at der ikke blev nævnt noget om de ukrainske medarbejdere, som er de virkelige tabere i denne sammenhæng," skriver Trine Kristensen, som havde fast tjenestested på kontoret i Kiev fra august 2007 til oktober 2009 med titel af Division Manager/Assisting CTO.

Hun forlod Celenia i efteråret 2009, fordi hun gerne ville hjem til Danmark igen, og fordi hun ikke længere syntes, at hendes ledelsesmæssige principper harmonerede med, at Celenia ikke betalte sine ukrainske medarbejderes løn til tiden, og i øvrigt ikke stolede på, at virksomheden kunne komme på ret køl igen.
Trine Kristensen har, siden hun sagde op, holdt kontakten med en række af de ukrainske medarbejdere og fulgt udviklingen i virksomheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere