Læs også: ATP's it-direktør: Hos os vinder sikkerhed over frihed
Kreativitet er en af grundpillerne, hvis Lego fortsat skal være en af de absolut største spillere inden for leg og læring. Derfor duer det heller ikke med et hav af regler og begrænsninger af digitale muligheder for medarbejderne.
"Vi lever af kreative folk og har et meget internationalt miljø. For at tiltrække de rigtige bliver du nød til at have nogle it-politikker og løsninger som er tidssvarende," forklarer senior director i it-afdelingen Esben Viskum og uddyber:
"Vi kan ikke hente folk fra USA til Billund, give dem en standard-pc og så forklare dem, at de ikke må noget, og de ikke kan noget. Det fungerer simpelthen ikke."
I konkurrence med hjemmefronten
Esben Viskum har samtidig de senere år oplevet en udvikling af medarbejdernes forventninger til it drevet af de muligheder, de har på hjemmefronten.
"Vi oplever i højere og højere grad, at de løsninger, vi laver internt på Lego, er i konkurrence med de ting, som folk bruger privat og uden for Lego. Det kan ikke længere nytte at lave nedlåste miljøer, der ikke kan modsvare den verden, folk oplever derhjemme," siger han.
Han forklarer for eksempel, at det ikke er holdbart at en medarbejder skal igennem besværlige procedurer for at få adgang til banal data, når de er vant til at kunne tilgå kæmpe informationsmængder på netter uden besvær.
Begrænsninger giver ikke god sikkerhed
Samtidig mener han, at det er utopi, at it-afdelinger skaber god sikkerhed gennem begrænsninger og regler. Blandt andet fordi, at medarbejderne med adgang til internettet og med en smartphone i lommen nok skal få adgang til de løsninger, de vil bruge, selvom det ikke er muligt på virksomhedens pc.
"Hvis du laver begrænsninger for hårde, så bliver det mere usikkert, fordi folk så vil bruge andre løsninger på nettet, som vi ikke har kontrol over," siger Esben Viskum.
Han mener blandt andet at hvis Lego ikke gjorde det muligt for medarbejderne at dele informationer på en nem måde, så ville de bruge internettjenester til at dele virksomhedens informationer.
Virtualisering kan være løsningen
Hos Lego har det i længere tid været et strategisk mål at slække de it-mæssige bånd på medarbejderne. Det har blandt andet resulteret i projektet Future Digital Workspace, der skal gøre Lego mindre device-afhængig.
Lego har blandt andet kig på virtualiserings-teknologier, som skal give slutbrugeren mere frihed, samtidig med at virksomhedens kritiske systemer er godt beskyttede.
"Consumer-trenden gør, at det i fremtiden bliver svært at bestemme, hvilke devices medarbejderne skal arbejde på," siger Esben Viskum.
Ind i datacentret med det kritiske
Grunden til, at Lego satser på virtualisering, er, at det kan give det både kan give kontrol til it-afdelingen samtidig med mere fleksibilitet til slutbrugeren.
Ideen er at virksomhedens mest kritiske områder skal trækkes ind i datacentret, hvor de er godt beskyttet af den høje sikkerhed der.
Derefter kan brugerne få lov til at tilgå dem på en sikker måde via deres browser eller ved hjælp af desktop-virtualisering. På den måde undgår Lego at programmerne kører ude på den lokale pc, hvor der kan være virus og andet.
"Med virtualisering kan vi placere brugerne i nogle sikkerhedszoner på netværket, hvor vi kan sikre en større fleksibilitet omkring det, de gør. Så kan de færdes på internettet og få flere privilegier på deres maskine, end de har i dag," forklarer Esben Viskum.
Med virtualisering kan Lego også meget bedre tillade forskellige typer af pc'er, smartphones og tablets. Med tiden kan medarbejderne måske arbejde på deres private maskiner, hvis det er det, de har lyst til.
Lego har søsat nogle pilotprojekter, hvor en række applikationer bliver trukket tilbage i datacentret og kun kan tilgås virtuelt. Det skal blandt andet gøre det nemmere for eksterne samarbejdspartnere at bruge Legos systemer.
Læs også: ATP's it-direktør: Hos os vinder sikkerhed over frihed