Test: Lækker trådløs luksuslyd - med utjekket design
"På en skala fra 1 til 10, hvor meget ligner jeg så en teletubby?"
Det var det mest oplagte spørgsmål, denne anmelder kunne komme på, da Sennheisers PXC 360 bluetooth-høretelefoner blev afprøvet midt i PC Worlds redaktionslokale.
De ser nemlig lidt besynderlige ud. Hovedbøjlen er meget bred, hvilket betyder, at der er lidt for meget overskud af hovedbøjle på hver side af hovedet.
Det er selvfølgelig relativt, alt efter hvor bredt dit hoved er. Så hvis du var den, der gav øl, fordi du fik den største studenterhue, kan det godt være, de klæder dig. Men denne anmelders forholdsvis smalle hoved klæder de ikke.
Forklaringen på den brede bøjle skal nok findes i, at det er muligt at klappe de to ørepuder sammen, så hovedtelefonerne fylder mindre, når man ikke bruger dem. Men de ser altså lidt fjollede ud, når de er i brug, synes vi.
Er du knap så selvbevidst og lidt mere ukritisk angående æstetikken i de ting, du sætter på hovedet, end vi tilsyneladende er - så kan du trygt læse videre. De her hovedtelefoner er møglækre på alle andre parametre.
Lyden er fremragende
Der er ikke meget andet end gode ting at sige om lydkvaliteten i hovedtelefonerne. Den er fremragende. Velbalanceret og detaljeret - du tænker faktisk ikke over, at lyden overføres ved hjælp af bluetooth.
For det ikke skal være nok, understøtter hovedtelefonerne lydstandarden Apt-X, der efter sigende skulle give ekstra god lyd og fjerne de sædvanlige forsinkelser i bluetooth-lyden. Men kun hvis din musikafspiller også understøtter standarden, eller hvis du har købt en speciel bluetooth-dongle fra Sennheiser, du kan sætte på din eksisterende musikafspiller.
Vi har ikke haft mulighed for at teste Apt-X-understøttelsen og er derfor ikke i stand til at anmelde den del.
Men selv over en almindelig A2DP bluetooth-forbindelse er lyden altså virkelig god.
Hovedtelefonerne understøtter desuden SRS WOW HD teknologien, der skulle give en bedre lydoplevelse i de små hoved-højtalere. Blandt andet ved at skrue op for bassen og give et mere tredimensionelt lydbillede.
Det er dog ikke en funktion, vi bryder os særligt meget om, og vi synes, lyden er bedre uden SRS slået til. Men det er nok en smagssag.
En stille lytter
På trods af hovedbøjlens mærkelige facon er hovedtelefonerne rigtigt behagelige at have på. Ørepuderne er bløde og af en sådan størrelse, at de indkapsler ørerne. Det betyder også, at de lukker godt af for støj fra omgivelserne.
Hvis du ikke synes, støjen bliver reduceret nok af de omkransende ørepuder, kan du dæmpe støjen yderligere ved hjælp af aktiv støjannullering.
Det er en teknologi, der kort sagt analyserer baggrundsstøjen, og genererer antistøj. Det fjerner især støj fra de lavere frekvensområder såsom motorlarm.
Desværre sker støjannullering også på bekostning af de dybere frekvensområder i musikken - om end det kun er ganske lidt. Og fordi ørepuderne isolerer så godt, som de gør, vil det kun være i meget støjende omgivelser, at det er en fordel at slå støjannullering til. For eksempel i et fly eller ved høj fart på motorvejen i et ældre køretøj.
På grund af de gode støjdæmpende egenskaber er det selvfølgelig også svært at høre, hvad folk siger til dig, når du har hovedtelefonerne på. Men faktisk behøver du slet ikke at fjerne dem fra hovedet for at føre en samtale. I stedet trykker du bare på en knap i højre side, der slukker for musikken, og aktiverer to mikrofoner på ydersiden af ørekopperne, så du kan høre, hvad der foregår ude i den virkelige verden.
Det er selvfølgelig meget smart, men vi synes egentlig, at det er lige så let bare at tage høretelefonerne af ørerne.
Fremragende rækkevidde
Hvad angår den trådløse rækkevidde, behøver du ikke at frygte for udfald i musikken - hverken indendørs eller udendørs. Også på det punkt er PXC 360 BT fremragende.
På cykel i tæt trafik mellem indre København og Herlev (cirka 11 kilometer) oplevede vi ikke et eneste udfald i lyden med mobilen liggende i en skuldertaske bag på ryggen.
Vi prøvede desuden at lægge musikafspilleren i et lokale med lukket dør, og vi kunne uden problemer bevæge os rundt i lokalet ved siden af og høre musik i hovedtelefonerne, uden at lyden forsvandt en eneste gang.
Der er imponerende, og vores oplevelse var, at rækkevidden faktisk er langt bedre end de 10 meter, som producenten lover. Mindst 20-30 meter fik vi de trådløse signaler til at række indendørs.
Passende batterilevetid
Hovedtelefonerne oplades ved hjælp af et micro-USB-stik af samme type, som nyere mobiltelefoner benytter. Sennheiser lover en batterilevetid på 10 timer, når du lytter til musik uden støjannullering slået til. Slår du støjannullering til, falder levetiden til otte timer på en opladning.
Det er tilstrækkeligt til en hel dags brug, men det er ikke exceptionelt længe.
Vi har ikke afprøvet, om specifikationerne holder stik, men i vores testperiode oplevede vi ikke at løbe tør for strøm.
Hvis du alligevel har taget for lidt strøm med hjemmefra, kan hovedtelefonerne også bruges ved hjælp af en ledning. På den måde har du også mulighed for at bruge dem om bord på et fly, hvor det normalt ikke er tilladt at have bluetooth-radioen tændt.
Det er faktisk også muligt at fjerne batteriet fra hovedtelefonerne, mens du oplader det, så du kan fortsætte med at høre musik på farten, selv om batteriet sidder hjemme i opladeren.
Godt kram
Samlet set er PXC 360 BT et par fremragende bluetooth-høretelefoner.
Vi er ikke så pjattede med designet med den meget brede hovedbøjle, men det er selvsagt et spørgsmål om smag og behag.
Vi er heller ikke så pjattede med de knapperne, der styrer musikafspilningen. De kan nemlig godt være lidt svære at ramme, og der går lige lidt tid, før man vænner sig til placeringen, da de er forholdsvis små og sidder ret tæt sammen.
Det er også lidt sært, at man ikke kan bruge hovedtelefonerne som headset til at føre håndfri telefonsamtaler - hvilket man ellers kan med stort set alle andre bluetooth-hovedtelefoner.
Og så er de desværre temmelig kostbare. 2.315 kroner er den laveste pris, vi har set dem til.
Du kan dog spare 1.000 kroner, hvis ellers du kan undvære støjannullering. Så findes der nemlig en model magen til, PX 360 BT, der kun koster omkring 1.300 kroner. Og til den pris synes vi faktisk, du får ret meget for pengene. Også selv om du går glip af støjannullering, der efter vores opfattelse alligevel er lidt overflødigt til dagligdags brug.