Anvender du også i stigende grad din mobiltelefon til at tjekke mails og arbejde med diverse onlinesystemer?
I så fald bør du være ekstra opmærksom på, hvem der sender dig mails, og hvilke websites du besøger.
Det er nemlig nemmere for mobilbrugere end pc-brugere at falde for såkaldte phishing-angreb, hvor kriminelle forsøger at franarre dine personlige oplysninger som adgangskoder, kreditkortnumre og bankoplysninger.
Det er, hvad sikkerhedsfirmaet Trusteer har fundet ud af, ved at analysere logfiler fra en række phishing-sites.
Mobile brugere er de første ofre
Ifølge Trusteer viste logfilerne fra webstederne, at mobile brugere er de første, der besøger phishing-stederne. Det skyldes, at mobile brugere altid er på og er mere tilbøjelige til at tjekke en ny mail med det samme - i modsætning til pc-brugeren, der kun kan tjekke sin mail, når vedkommende sidder foran sin skærm.
De første par timer i et phishing-angreb er de mest kritiske. Efter et par timer vil phishing-sites blive taget ned eller blive blokeret af phishing-filtre. Da mobile brugere er blandt de første til at besøge phishing-stederne, vil de også blive mere udsat for phishing.
Mobile brugere mere villige til at give personlig information
Trusteers analyse af logfilerne viser, at mobilbrugere ikke kun er blandt de første ofre for phishing, men at mobilbrugere tilsyneladende også er nemmere at narre end pc-brugere. I hvert fald viser Trusteers undersøgelse, at mobilbrugere tre gange så ofte afgiver personlig information til phishingsites i forhold til pc-brugerne.
Ifølge Trusteer kan det skyldes, at phishingsites er sværere at spotte på en mobiltelefon end på en normal pc. Blandt andet vil hele mail-adressen på afsenderen af en mail ikke blive vist på mobiltelefonen, men blot navnet på afsenderen; eksempelvis Danske Bank.
Det er samtidigt også svært at se hele webadressen på et link i en mail på en mobiltelefon.
Som Trusteer forklarer på sin blog, kan det være medvirkende til, at flere mobilbrugere falder for phishing-angreb:
"Nogle brugere vil opfatte det, som om telefonen har stor tillid til afsenderen, da den kun viser navnet og ikke den fulde adresse. Selv om mail-adresser kan blive efterlignet, vil nogle brugere undlade at klikke på et link, hvis de kan se hele adressen og den ser lidt underlig ud."