Test: Her får du det bedste grafikkort til prisen

Vi har testet tre sprøde grafikkort, der overrasker med både lækre funktioner og solid ydelse. Gå ikke glip af vores test, hvis du vil give din pc nye grafikmuskler i julegave.

1. Her får du det bedste grafikkort til prisen

Spekulationerne om både AMD og Nvidia i forhold til den nye DirectX 11 fra Microsoft - afløseren til DirectX 10 og marginalopdateringen 10.1 - har været adskillige. Læs om DirectX 11 her.

Spørgsmålet har især været om de færdige kort var hurtige nok? Og hvad med spillene?

Giver det overhovedet nogen væsentlig fordel at tilbyde DirectX 11-kort allerede nu, når spiludviklerne stadig bakser med at gøre næste års storsællerter færdige inden deadline?

AMD først over målstregen

Det har efterhånden været kendt i et stykke tid, at AMD's nye DirectX 11-serie, Radeon HD 5000, nåede først til fadet. Allerede på Computex-messen i Japan i juni var AMD klar til at vise et måbende publikum verdens første 40 nanometer chips, som senere materialiserede sig i form af Radeon HD 5000-serien.

Det betyder, at ATIs 4000-serien allerede er sidste års mode. Og Nvidias GeForce-kort må kæmpe på blandt andet pris, driver- og spiloptimeringer, indtil grafikkortproducenten er klar med den nærmest sagnomspundne chip, der hidtil har lystret kodenavnet 'GT300'.

De aktuelle grafikkort fra Nvidia er nemlig begrænset til DirectX 10, hvilket i sagens natur kan blive problematisk for computerspillere, når DirectX 11-spillene for alvor gør deres entré i begyndelsen af næste år.

Vi har sat os for at vurdere, om AMD's HD 5000-serie lever op til de mildest talt hæsblæsende specifikationer.

2. Gigabyte Radeon HD 5770: Ny budget-sællert

Med undtagelse af Radeon HD 5750 er det prismæssigt mest beskedne kort i Radeon HD 5000-serien 5770-modellen.

Funktionaliteten kan primært bryste sig med DirectX 11-understøttelsen - noget som kun ATI kan tilbyde netop nu.

Det vil dog først blive attraktivt for alvor, når spiltitler såsom Colin McRae: Dirt 2 og Aliens vs. Predator bliver udgivet til pc. For øjeblikket er det kun Battleforge, der kan sparke DirectX 11-grafik ud på monitoren.

Som de øvrige kort, vi her kører gennem testmøllen, er 5770 udstyret med en gigabyte hukommelse. To DVI-tilslutninger samt HDMI- og DisplayPort-gør desuden, at kortet er særdeles velegnet til filmentusiaster.

Vi tillader os at klappe i hænderne over den medfødte HDMI-udgang, så du slipper for adapter-jonglering og kan føde fladskærmen direkte med både lyd og billede.

Til dette formål benyttes den integrerede 7.1-kanalers lydchip, der blandt andet understøtter bitstreaming, DTS-HD og TrueHD. Nogen ueffen løsning er der altså ikke tale om.

Skærmtilslutningerne kan benyttes med ATI's Eyefinity-teknologi, hvormed fuldskærmsapplikationer såsom spil kan afvikles på tværs af tre kompatible monitorer via henholdsvis DVI og DisplayPort. Hvis du altså har pengepungen i orden.

Længdemæssigt kan 5770 med blot 21 centimeter anbefales til knap så store kabinetter. Den støjsvage køler er af dualslot-typen, hvorfor det må påregnes, at den nærmeste PCIe-port går tabt.

God til 1.680 x 1.050 - også med kantudglatning

Vores test viser, at kortet ofte befinder sig på niveau med 4850 fra seneste generation. I enkelte tilfælde stikker 5770 endda snuden foran 4870. Men 4890, der koster marginalt mere, er generelt hurtigere (læs test her).

Vi vil anbefale Radeon HD 5770 til monitorer med en maksimal opløsning på 1.680 x 1.050. En vis mængde af kantudglatning lader heller ikke til at være problematisk for den avancerede grafikprocessor.

Det er altså muligt at opnå den absolut flotteste visuelle kvalitet i spil. Men hvis du stræber efter opløsninger på 1.920 x 1.200 eller højere, vil vi tilråde at overveje et af testens mere potente grafikkort.

Det er en udfordring for 5770-kortet, at 4890 i flere tilfælde har bedre ydelse og samtidig kan erhverves til næsten samme pris. I løbet af 2010 forventer vi dog, at 5770 bliver mest anbefalelsesværdigt, efterhånden som DirectX 11-spil kommer på markedet. Et spil kunne med fordel være inkluderet, men Gigabyte har begrænset sig til et DVI-til-VGA-adapterkabel samt en strømadapter.

Som situationen ser ud nu, lander Gigabyte Radeon HD 5770 derfor på karakteren fire ud af seks. Grafikkortet har utvivlsomt potentiale til at blive en rigtig budget-sællert.

3. Sapphire Radeon HD 5850: Testvinder til kræsne spillere

Hvis du vil køre dine spil i en opløsning på 1.920 x 1.200 eller derover - det, der i fagsproget kaldes en fuld HD-opløsning - skal der hestekræfter på menuen.

Her må 5770-kortet give tabt i visse krævende spil, hvilket giver anledning til, at det kraftigere 5850 opnår eksistensberettigelse.

Musklerne understreges af kortets fysiske fremtoning: 5850 er længere end 5770 og optager helt præcist 24,2 centimeter i kabinettet foruden at være væsentligt tungere.

Forskellen mellem 5850 og 5870 ligger i, at førstnævnte har 1.440 i stedet for 1.600 såkaldte stream-processorer - også kaldet eksekveringsenheder.

Grafikprocessoren kører desuden med en taktfrekvens på 725 megahertz i stedet for 850 megahertz på 5870, og hukommelsesfrekvensen er sænket fra 1,2 til en gigahertz.

Strømforbruget er ifølge tal fra ATI cirka det samme for 5850 og 5870.

Det mest imponerende er, at kortet ifølge AMD's oplysninger i inaktiv tilstand kan neddrosle frekvenserne til et niveau, hvor kun 27 watt er påkrævet. For at imødekomme strømkravene under belastning med krævende grafik er det dog nødvendigt, at du tilslutter to 6-pins PCIe-strømkabler fra PSU'en.

Dobbelt så hurtigt

De rå specifikationer alene giver os anledning til at tro, at kortet i teorien kan præstere den dobbelte ydelse sammenlignet med 4850 fra seneste generation, der til sammenligning har 800 eksekveringsenheder.

Og de mest krævende spil giver faktisk AMD ret i påstanden.

Hvor 4850 i den tandudtrækkende Crysis-benchmark opnår 11,5 fps (frames per second), præsterer 5850 hele 24,6 fps - altså tæt på den ganske acceptable, flydende spilafvikling, som vi normalt anslår til 30 fps.

Det kraftigste enkeltprocessorkort fra Nvidia, GeForce GTX 285, må se sig slået på målstregen i halvdelen af de valgte spil. Og til en pris på godt 1.000 kroner mere end 5850 burde valget være indlysende.

God til krævende grafik

Sapphires bud på et 5850-kort adskiller sig ikke nævneværdigt fra markedets alternativer, idet køler og taktfrekvenser er helt standard. I kassen er dog, foruden de gængse kabler og adaptere, blandt andet inkluderet et serienummer til DirectX 11-spillet Colin McRae: Dirt 2, så du kan hente spillet fra Valves Steam-tjeneste, når det udkommer.

Radeon HD 5850 trækker karakterbarometret op på et flot femtal og får samtidig vores klare anbefaling, fordi det serverer udpræget hårdkogt spilydelse til omkring 1.700 kroner.

Så potent en grafikydelse har vi ikke kunnet få i denne prisklasse før nu, og for de fleste vil det ikke helt kunne svare sig at lægge de ekstra hundredkronesedler for at få et 5870. Ydelsen er nemlig allerede helt tilfredsstillende selv for krævende computerspillere.

4. HIS Radeon HD 5870: Dyr, men tiltalende hastighedsforøgelse

Det kraftigste enkeltprocessorkort i HD 5000-serien udgøres af 5870, der tager kegler i vores test og er den hurtigste løsning i samtlige spil med undtagelse af Batman: Arkham Asylum, der traditionelt favoriserer Nvidia-kort.

Kortets to luftindtag på fronten kan da også lede tankerne i retning af en regulær sportsvogn.

Resultaterne, vi opnåede med 5870-enkeltprocessorkortet fra HIS, imponerer på mere end én måde: Du styrer helt uden om de hovedpiner, der kan være forbundet med dobbeltprocessorkort som GTX 295 og Radeon HD 5970, hvoraf vi snart er klar med en test af sidstnævnte:

Nogle gange oplever du næsten en fordobling af ydelsen, andre gange gør du ikke - og i enkelte tilfælde kan der være deciderede problemer med afviklingen af dit spil.

Det afhænger alt sammen af, om grafikkortproducenten stiller den korrekte driverprofil til rådighed i grafikkortets kontrolpanel.

Massivt kort

På det ydre er kortet lige så fyrsteligt som de testresultater, det kaster af sig. Med en længde på 28 centimeter betaler det sig at vælge kabinet med omhu, selvom de fleste modeller bør kunne kapere kortets længde.

Endvidere skal man huske, at køleren - som på de to øvrige kort fra Gigabyte og Sapphire - optager to kortpladser og derved blokerer for adgang til den nærmeste PCIe-port på bundkortet.

I kraft af de forvoksede hestekræfter er det kun forventeligt, at 5870 støjer mere end for eksempel 5770. Alligevel er det positivt at konstatere, at køleren støjer mindre end den, der er benyttet på 4870 og 4890, som fra flere kanter er blevet udskældt.

Blæseren på 5870, der sparker varm luft af kabinettets bagside, spinder lystigt, når computeren starter. Til gengæld er den praktisk talt lydløs, når du ikke spiller, og støjniveauet er - selv under tung 3D-belastning - ganske acceptabelt.

Hurtigste enkeltprocessorkort på planeten

Radeon HD 5870 præsterer den bedste 3D-ydelse overhovedet - for et enkeltprocessorkort vel at mærke. Først når vores snarligt kommende sammenligning med det hundedyre 5970-kort er afviklet, ved vi, hvor de ydelsesmæssige grænseværdier for HD 5000-artikekturen befinder sig.

Herfra modtager HIS Radeon HD 5850 karakteren fire ud af seks. Kortet når ikke op på et femtal, fordi merydelsen i forhold til 5850 ikke helt retfærdiggøres af merudgiften på godt 600 kroner.

5. Sammenligning og test

Testen blev udført med en Intel Core i7-975-processor på et X58-baseret bundkort med seks gigabyte DDR3-hukommelse. Styresystemet var Windows 7 64-bit.

Grafikydelsen er testet i to 16:10-opløsninger, der svarer til den aktuelle standard på 22 og 24 tommer monitorer: 1.680 x 1.050 og 1.920 x 1.200.

Testen er udført både med og uden den krævende kantudglatnings-teknologi anti-aliasing (AA) aktiveret. Teknologien medvirker, at spillene fremstår endnu mere virkelighedstro - på bekostning af ydelsen.

Visse spil favoriserer Nvidia-kort, mens andre opnår den bedste ydelse med AMD's ATI-hardware.

Vi har derfor forsøgt at balancere vores tilgang til spilmarkedet i kraft af de valgte spil. DirectX 10 og 10.1 såvel som Nvidias PhysX-teknologi, der giver en realistisk fremstilling af fysikeffekter, er repræsenteret. Testen indbefatter dog ikke DirectX 11, som stadig befinder sig på et tidligt stadie. DirectX 11 ventes først at opnå større udbredelse i løbet af 2010, hvor vi naturligvis vil inddrage de aktuelle spil.

Følgende grafikkort er testet i begge opløsninger:
• ATI Radeon HD 4850 (512 MB GDDR3)
• ATI Radeon HD 4870 (512 MB GDDR5)
• ATI Radeon HD 4890 (1024 MB GDDR5)
• ATI Radeon HD 5770 (1024 MB GDDR5)
• ATI Radeon HD 5850 (1024 MB GDDR5)
• ATI Radeon HD 5870 (1024 MB GDDR5)
• Nvidia GeForce GTX 275 (896 MB GDDR3)
• Nvidia GeForce GTX 285 (1024 MB GDDR3)

Følgende spil danner grundlaget for vores ydelsesvurdering:
• ARMA 2
• Batman: Arkham Asylum
• Crysis: Warhead
• Tom Clancy's HAWX
• Need for Speed: SHIFT

6. Testresultater: 1.680 x 1.050

7. Testresultater: 1.920 x 1.200

8. Strømforbrug, konklusion og anbefalinger

Det er altid dristigt at lancere en ny grafikkortgeneration, når de spil, der virkelig kan udnytte hestekræfterne, stadig ikke er kommet på markedet for alvor.

Derfor er det meget vigtigt for AMD, at Radeon HD 5000-kortene også i aktuelle DirectX 10- og 10.1-spil formår at præstere. Og her blev vi bestemt ikke skuffede.

Til de respektive priser er samtlige kort fra Gigabyte, Sapphire og HIS særdeles ydedygtige, når vi sammenligner med de nærmeste konkurrenter fra Nvidias GeForce-serie. Specielt Sapphire Radeon HD 5850 lokker med glimrende ydelse til prisen, der vil stille selv kræsne computerspillere tilfredse. I takt med ankomsten af DirectX 11-spil i 2010 bliver samtlige tre kort formodentlig endnu mere attraktive.

En brydningstid

Nvidia har behov for at lancere sin nye generation af grafikkort hurtigst muligt, for indtil det sker, vil det udelukkende kunne retfærdiggøres at investere i et af de nye ATI-kort.

Vi har således intet problem med at anbefale HD 5000-serien, men du kan med fordel vente lidt endnu på Nvidias DirectX 11-grafikprocessor, Fermi, som også lystrer kodenavnet GT300. Det er oplagt, at GT300 vil presse priserne på konkurrentens kort, når kortene ankommer, så du får endnu mere spilgrafik til prisen.

I mellemtiden har AMD udgivet monsterkortet Radeon HD 5970, som vi snart har kørt gennem vores omfattende testmølle. Lanceringen af dette forvoksede kort med to grafikprocessorer markerer, at AMD - med undtagelse af de allermest prisbillige kort - nu dækker stort set samtlige markedssegmenter med DirectX 11-hardware.

Problematisk leveringssituation

For øjeblikket kræver det dog næsten detektivinstinkt at opstøve de nye Radeon HD 5850- og 5870-kort i netbutikker - både i Danmark og udlandet.

Situationen for det billigere 5770 synes dog heldigvis at være en ganske anden, og vi kunne nemt finde dette grafikkort på lager hos danske netbutikker.

Det kan skyldes, at TSCM - halvlederfabrikanten bag de benyttede 40 nanometer-grafikchips - ikke får et optimalt udbytte af produktionen. AMD's talsmand Richard Huddy har bekræftet problematikken over for pcworld.dk og understreger samtidig, at chip-produktionsudbyttet snart bør se mere positivt ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere