Undgå at blive julefuppet af kriminielle

Op til jul trækker de internetkriminelle i nissetøjet og tager ny ammunition i brug for at stjæle dine dankortoplysninger og tømme din netbank. Men et par simple forholdsregler beskytter dig selv og din pc.

Pas på, nu nærmer julen sig, og højtiden koster masser af penge, så der er ingen grund til også at lade de cyber-kriminelle slippe af sted med at bøffe dig.

Julebedrag på nettet er en årligt tilbagevendende begivenhed, så vi bringer her en liste over de mest almindelige fupnumre samt opskriften på, hvordan du undgår at falde for svindlerne.

Ifølge Consumer Report 2009 'State of the Net Survey' har kriminelle stjålet mere end 40 milliarder kroner fra almindelige forbrugere på nettet i løbet af de seneste to år.

- Forbryderne bruger forskellige former for bedrag som for eksempel sæsonrelaterede web-sites, jule e-cards og meget overbevisende mails. Selv om vi har travlt, skal vi passe på ikke at miste vores sunde fornuft i juletiden, siger Michael Gøttsche, dansk landechef for antivirus-leverandøren McAfee.

Bedrag 1: Godgørende phishing bedrag - Vær forsigtig med, hvem du giver penge
I juletiden udnytter hackere og andre cyberkriminelle folks generøsitet ved at sende e-mail, der ser ud til at komme fra legitime velgørenhedsorganisationer. I virkeligheden lokker disse mail brugerne ind på falske velgørenhedssider, der skal narre donationer og kreditkortoplysninger fra giverne.

Bedrag 2: Sociale netværk - En internetbandit bliver din ven
De kriminelle udnytter ligeledes den hyggelige årstid til at sende 'autentiske' venneinvitationer fra Facebook og andre sociale sites. Disse mail er ikke ægte, men også et setup, der skal franarre personlige oplysninger fra modtageren.

Bedrag 3: Farlige julehilsner - e-cards kan være fyldt med malware
Vi modtager flere og flere julekort på internettet, de såkaldte e-cards. Disse kort er også blevet en fast del af forbrydernes værktøjskasse. Sidste jul afslørede McAfee Labs en orm maskeret som et Hallmark e-card, og også McDonald's og Coca-Cola har været misbrugte navne.

Bedrag 4: Åbne netværk - WiFi kan ødelægge din juleshopping
Forrester Research spår, at julehandlen på nettet stiger igen i år. Når forbrugerne surfer og shopper på åbne netværk/hotspots kan hackere få adgang til deres aktiviteter og i værste fald stjæle personlige oplysninger.

Og så fire gode juleråd

Hvis du følger de her fire råd, reducerer du risikoen for at miste julegave-pengene til en cyber-svindler.

1. Klik aldrig på links i en e-mail: Gå altid direkte til en virksomhed eller velgørenhedsorganisation ved at skrive adressen i en søgemaskine eller i en browser

2. Brug et opdateret sikkerhedsprogram: Beskyt din computer for malware, spyware, virus og andre trusler med en opdateret sikkerhedssuite.

3. E-shopping og brug af netbank skal foregå på sikre netværk: Brug altid netbank eller køb på nettet fra et sikkert netværk i hjemmet eller på arbejde. WiFi-netværk bør altid beskyttes med password, så hackere ikke kan få adgang til at opsnappe informationerne.

4. Brug den sunde fornuft: Frem for alt bør man bruge sin sunde fornuft. Hvis du er tvivl, så lad være med at gå videre. Hvis noget virker for godt til at være sandt, så er det sandsynligvis fup. Internetkriminelle står ofte bag de rigtig gode tilbud på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere