Artikel top billede

Administrerende direktør Jesper Brøckner fra Telia mener, at telereguleringen halter efter den teknologiske virkelighed. Foto: Ernst Tobisch (Foto: Ernst Tobisch)

Derfor går de fleste danskere glip af 4G fra Telia

Telias nye mobilnet dækker kun de absolut inderste bykerner i fire byer. Men det kunne have været mere, hvis ikke juraen stod i vejen, mener selskabets topchef.

"Som det første teleselskab i Danmark åbner Telia for 4G-netværket. Telia har nemlig tyvstartet og åbnet for 4G i København, Århus, Odense og Aalborg."
 
Sådan lød det i pressemeddelelsen fra Telia, da selskabet i sidste uge åbnede sit nye mobilnetværk for danskerne.
 
Men ifølge konkurrenten 3 er det blæst op.

For reelt set drejer udrulningen sig kun om begrænsede områder, hvor teknologien virker.
 
Telias eget dækningskort viser, at områder tæt på centrum i de store byer ikke er dækket af den nye teknologi.

Eksempelvis er Frederiksberg ikke dækket i hovedstaden, mens det ikke er hele Istedgade i København, som er omfattet.

I Aarhus er universitetet uden 4G-dækning, ligesom en gade som Ingerslev Boulevard og bydelen Frederiksbjerg går glip af den nylancerede LTE-teknologi.
 
Det er dog en kritik, som administrerende direktør Jesper Brøckner fra Telia tager med ro.
 
"Man kan vel ikke bebrejde os for at give adgang til det, hvis du bor i nærheden af vores sendere," siger han.
 
Telia har "tæt på 100" 4G-antenne-sites oppe at køre i øjeblikket, men det kunne ifølge Jesper Brøckner have været langt flere, hvis ikke juraen stod i vejen. 
 
Må godt til maj
I dag må teleselskaberne kun udbyde LTE-teknologien, som er teknikken bag 4G, i 2,5 gigahertz-frekvensbåndet.

Det er en høj frekvens, som indebærer, at signalerne er kortrækkende.
 
Telia ønsker at udrulle det hurtigere mobile bredbånd i 1800 megahertz-frekvensbåndet, som rækker længere. Men det er først tilladt til maj næste år, hvor frekvensbåndet bliver teknologineutralt, som det hedder.
 
Det vil sige, at det først fra maj er tilladt for Telia at udbyde andet en 2G/GSM-telefoni i 1800 megahertz-frekvensbåndet.
 
"Det her er et spørgsmål om, at vi nu har det, og det er oppe at køre. Lanceringen kunne være meget større, hvis vi havde teknologi-neutralitet, men det får vi først i maj," fortæller Jesper Brøckner.

Inden 2011 er omme, vil Telia dække 75 procent af befolkningen med selskabets LTE-mobilnet. 
 
Andre aktører
Computerworld har også spurgt TDC og Telenor, hvordan de ser på Telias lancering af det nye mobilnet.
 
Hos TDC ønsker netdirektør Jess Ibsen ikke at kommentere Telias dækning. Han peger i stedet på, hvordan TDC ruller sit net ud til januar. En plan, som omfatter lancering i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Kolding.
 
"Vi holder fast i vores plan, og det vil sige, at vi inden udgangen af de første måneder i 2011 skal være på den anden side af 200 master, og vi har pænt over 100, før vi sætter lys på," siger Jess Ibsen.
 
Telenors pressechef, Peter Glüsing, fortæller, at selskabet ikke har nogen kommentarer til Telias 4G-mobilnet. Selskabet har dog tidligere oplyst, hvordan det planlægger at udrulle sit nye mobilnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere