Nogle gange skal man bare indse, at andre allerede har sagt det - og endda meget bedre. Sådan tænkte jeg, da jeg forleden dag var henne på dSeneste.dk
Så kære læser - tillad mig at præsentere en af landets fineste skribenter om medier og nettet - herr Søren Storm Hansen:
Sørens opskrift
Sådan vil jeg have nyheder på nettet - og sådan bliver det.
Medierne skal gennemgå samme proces med internet, som da radio og tv kom, men de er ikke begyndt.
Hvis jeg bestemte nyhedsdækningen på nettet i en stor medievirksomhed, ville jeg gøre følgende:
- Vi skriver en artikel til hver historie og skriver videre på den, når historien udvikler sig. Vi skriver ikke 10 eller 20 artikler om samme historie.
- Vi tager konsekvensen af, at der ikke er deadlines på nettet. En artikel er aldrig færdig. Hvis historien udvikler sig, gør artiklen også. Den gammeldags opfattelse af artiklen som et produkt, fungerer ikke på nettet. Artiklen er en proces, og processen er produktet.
- Vi udsender opdateringer af artiklerne med e-mail, sms, rss, og hvad der ellers findes. Vi leverer nyheder i den form, brugerne ønsker.
- Vi dækker det, vores ressourcer tillader, og linker til resten. Vores udgangspunkt er tre nye formater for journalistik.
- Vi afskaffer citatartikler. Hvis en konkurrent har historien, linker vi til den. Vi skriver først en artikel, når vi kan bidrage med noget, eller når der er behov for det overblik, de andre forsømmer at give.
- Vores tophistorie kan være et link. Vi fokuserer på, hvad der er væsentligt, ikke hvad vi selv har produceret.
- En historie kan være på forsiden det ene øjeblik, væk det næste og tilbage minuttet efter - med en ny rubrik.
Hvad er vi gode til?
- Vi forstår nettet og arbejder med det, ikke mod det.
- Vi er verdensmestre i at holde os orienteret på nettet. Vi ved, hvad der bliver sagt om de vigtige ting, fordi vi hele tiden opsætter søgerobotter og konstant monitorerer nettet.
- Vi deler vores viden med kolleger i husets øvrige afdelinger.
- Vores kolleger i huset er trætte af at producere til flere platforme - de vil videre til næste nyhed og ikke fedte med versioneringer. Vi støtter dem ved at bearbejde deres historier til nettet; ved at give dem relevant input fra vores research; ved at skabe overblik.
Det går uden tvivl galt
Vi vil dagligt løbe ind i store problemer og endeløse diskussioner, men det kan aldrig gå så galt, som den nyhedsdækning, vi har nu.
Den er overført stort set uændret fra de gamle medier og fungerer ikke på nettet. Vi er nødt til at gøre noget nyt, og det nye er, at vi tager udgangspunkt i, hvad der fungerer på nettet, ikke hvad nyhedsdækning plejer at være.
Vi har prøvet det før, og vi er ikke særlig gode til det. Da radioen kom, fik vi pressens radioavis, som var højtlæsning af avisartikler. Der gik nogle år, så fandt vi ud af, at radioen kan noget helt andet.
Da tv kom, fik vi TV-Avisen, som også var højtlæsning af artikler, men som tiden gik, fandt vi ud af, at tv kan noget helt andet.
Nu har vi internet. Vi har gjort det samme som med radio og tv, nemlig overført avisartikler, og igen ser vi, at det ikke fungerer. Nu skal vi finde ud af, hvad der fungerer.
Vi kan ikke bruge reglerne for aviser, radio og tv. Der er nye regler, og vi skal skrive regelsættet. Er I klar til det, og er jeres skuldre brede nok til at bære alle de fejl, der følger med?
Hvis ikke, så forlad lokalet nu. Tak.
Læs Sørens artikel her.
Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.