Artikel top billede

Heino Lundgren er ny direktør for Saab Danmark.

It-virksomheden Saab Danmark får ny direktør

Heino Lundgren skal fremover stå i spidsen for Saab Danmark, der udvikler kommunikationsværkstøjer til militær brug. To nyudviklinger skal drive forretningen frem.

Computerworld fanger en travl Heino Lundgren på telefon fra Københavns Lufthavn, hvorfra han er på vej til møde i Saab Danmarks hjemby, Sønderborg.

Han er netop tiltrådt som ny administrerende direktør for producenten af militære it-systemer, Saab Danmark, tidligere Mærsk Data Defence, som i dag beskæftiger 70 ansatte.

Heino Lundgren, der oprindeligt har en uddannelse som revisor, har de sidste tre år siddet som økonomidirektør i Saab Danmark.

Han kender derfor allerede virksomhedens udfordringer indgående.

"Jeg har en klar vision om, at den her virksomhed skal i vækst," fortæller Heino Lundgren til Computerworld.

Udskiftningen på topposten sker som et led i en omstrukturering i Saab, hvor den danske afdeling bliver rykket ind under Saab Communications i Sverige.

Den tidligere administrerende direktør, Troels Birkedal, fratræder efter gensidig aftale med Saab, fortæller Heino Lundgren.

Treårs-turnaround

Saab Danmark har de seneste år været ramt hårdt på omsætning og indtjening.

I 2007 var underskuddet på 39 millioner kroner, og fra 2008 til 2009 faldt omsætningen med 45 millioner. Til gengæld var resultatet sidste år positivt med et plus på 2,6 millioner kroner.
"Vi har været igennem en periode, hvor vi har været nødt til at lukket kontoret i København og foretage en turnaround," fortæller Heino Lundgren.

Noget af det, der kostede penge og omsætning for firmaet, var striden om det digitale kommando- og kontrolsystem, Daccis (Danish Army Command Control and Information System).

It-system droppet

Oprindeligt havde Saab Danmark et kontor i København, som udelukkende beskæftigede sig med det omdiskuterede Daccis-system, som blev udviklet til den danske hær.

I 2008 valgte forsvaret imidlertid at skrotte systemet efter 12 års udviklingsarbejde, hvilket førte til nedlukningen af afdelingen i København og et retsligt pengeslagsmål med forsvaret.

Den sag endte med, at Forsvaret skulle betale godt 40 millioner kroner i godtgørelse til Saab Danmark.

Her er de to nye vækstmotorer

Der er også gået mange penge til udvikling af nye produkter de seneste år.

To nye produkter klar til affyring

Det er der blandt andet kommet to produkter ud af, som skal være med til at drive væksten i fremtiden: Mine Warfare og Tacticall. 

Tacticall er en produktportefølje, der blandt andet indeholder kommunikationsudstyr der kan integrere telefon, radio og internt kommunikationsudstyr i én enhed.

"Vores kommunikationsprodukter kan eksempelvis både indgå i Saabs fly og det kommunikationsudstyr, som søværnet eller hæren bruger. Hvis vi får det integreret deri, så har det et kæmpe potentiale, og det skal vi sørge for at få udnyttet nu," siger Heino Lundgren.

Minerydning på havets bund

Mine Warfare er et minesøgningssystem, der sættes ombord på et moderskib, som derfra fjernstyrer en eller flere mindre droner, der afsøger vandet for miner.

Det kan også bruges til minerydning.

Søværnet er blandt brugerne af systemet, der i februar resulterede i fundet af to miner fra 2. Verdenskrig i Kattegat.

Heino Lundgren fortæller, at udviklingen af de militært orienterede produkter ikke adskiller sig drastisk fra måden, man gør det på i andre virksomheder.

Til gengæld er sikkerheden omkring Saabs aktiviteter på et helt andet niveau end normalt.

Eksempelvis er alle medarbejderne godkendt af Forsvarets Efterretningstjeneste




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere