Artikel top billede

Sådan fungerer NetBeans til Java-programmering

Test: Eclipse, IntelliJ IDEA, NetBeans og Oracle JDeveloper er alle gode værktøjer for Java-programmører. Se fordele og ulemper ved de forskellige løsninger - i denne del NetBeans.

Computerworld News Service: NetBeans har gjort store fremskridt i markedsandele (målt i udbredelses-hastigheden) i løbet af de sidste fem år.

En årlig spørgeundersøgelse om Java-udviklingsmiljøer, offentliggjort af BZ Research fra New York, viser, at NetBeans i 2005 blev brugt af 17,9 procent af respondenterne. I år er andelen steget til 35,7 procent.

Dette er langt den største forøgelse i markedsandele for noget Java-udviklingsmiljø i denne periode. Så målt i popularitet er NetBeans nu veletableret på andenpladsen bag Eclipse.

Denne succes er delvis på grund af den tidligere ejer, Sun Microsystems, grundighed. Da Oracle købte Sun tidligere i år, opstod der væsentlige bekymringer i Java-community'et angående NetBeans' skæbne.

Denne bekymring blev kun større, der Oracle trak sin støtte til Suns open source-projekter såsom blandt andet OpenSolaris og Kenai-hostingprojektet.

NetBeans' skæbne virkede så usikker, at vi faktisk udskød denne anmeldelse, til vi kunne få et definitivt svar fra Oracle om udviklingsmiljøets fremtid.

Duncan Mills, der er virksomhedens produktchef for udviklingsværktøjer, fortalte os om Oracles beslutning om fortsat at støtte NetBeans.

"Vi støtter aktivt både JDeveloper and NetBeans. JDeveloper bruges internt og af vores store kunder, som har brug for et værktøj, der på robust vis understøtter Oracle Fusion Middleware-løsningerne. NetBeans er vores IDE-løsning til brugere, der ønsker et miljø til udvikling med andre teknologier. Vi håber, at de på et tidspunkt vil migrere til Oracle-løsninger og til JDeveloper," oplyste Mills.

Med denne udtalelse kan man godt forvente at NetBeans vil fortsætte sin hastige videreudvikling.

Som det også blev nævnt i introduktionen, så udgør dette fortsatte sponsorat dog et dobbeltægget sværd på grund af Oracles nylige Java-baserede sagsanlæg.

Meget brugervenligt


Det bedste ved NetBeans er dets brugervenlighed og et let og enkelt design. Selv downloadwebsitet er en fornøjelse.

Eksempelvis bliver man præsenteret for en skærm med et skema over forskellige udgaver (det vil sige kombinationer af plugins og platforme), der er prækonfigureret til bestemte formål. Så er det bare at vælge den, man har brug for.

Eclipse har en lignende brugbar funktion, hvorimod IntelliJ og JDeveloper blot tilbyder en enkelt samlet download.

Kigger man på dette skema af valgmuligheder, så springer en af NetBeans fremmeste funktioner i øjnene: Understøttelse af sprog, som andre udviklingsmiljøer ellers ignorerer, navnlig JRuby og JavaFX. (NetBeans har også indbygget understøttelse af PHP og C/C++.)

JRuby blev oprindeligt udviklet hos Sun, hvilket forklarer den høje profilering i NetBeans. Charles Nutter, der er en af chefudviklerne af JRuby, forsikrede mig om NetBeans overlegne sprogunderstøttelse i en samtale for nylig.


NetBeans' editor med en to-do-liste udtrukket fra koden i panelet i bunden.

Desktop-scripting-sproget JavaFX er inkluderet på grund af Oracles stærke tilknytning til teknologien. (Der er dog udbredt tvivl, om sproget nogensinde vil vinde fodfæste, så dets inkludering er muligvis mere spil for galleriet end en reaktion på egentlig brugerefterspørgsel.)

Desværre har NetBeans for nyligt droppet understøttelse af UML-diagrammer.

NetBeans blev fuldstændigt omdesignet for nogle år siden, og det besidder stadig den enkelthed og brugervenlighed, som det opnåede i kraft af dette omdesign.

Tingene fungerer som forventet og de fornødne valgmuligheder er sjældent svære at finde.


Mange nyttige funktioner


Til forskel for IntelliJ, som kun udfører syntaktisk analyse af, hvad man indtaster, så kompiler NetBeans konstant i baggrunden. (Eclipse har en lignende funktion, der kan konfigureres.) Det betyder, at man kan køre koden, så snart man er færdig med at redigere.

NetBeans opretter også i baggrunden en Ant-fil for hvert projekt. Ant-filen er en brugbar ressource for udviklere og garanterer, at den build, som udviklingsmiljøet laver, kan reproduceres præcist af udvikleren.

NetBeans har en indbygget profiler, en JUnit-enhedstest-generator (der udsender skrabede test, som ikke er nok til at gennemteste koden, men nok til at komme i gang) samt en guide til internationalisering af tekststrenge.

Til anvendelse i store virksomheder kan man, når man downloader, vælge at inkludere Apache Tomcat eller GlassFish Open Server.

Til overvågning af kørende applikationer integrerer NetBeans understøttelse af JMX (Java Management Extensions) og JConsole.

Begrænsningerne

Der er væsentligt færre plugins til NetBeans end til Eclipse (og rundt regnet det samme antal som til IntelliJ IDEA).

Den gamle antagelse, at plugins til Eclipse på et tidspunkt vil migrere til de mindre anvendte platforme, er blevet modbevist af virkeligheden. Som tidligere nævnt, skrives mange værktøjer i dag til Eclipse og bliver ikke porteret herfra.

Hvis NetBeans fortsat vinder frem med samme hastighed som i de sidste fem år, så vil dette måske ændre sig, men i øjeblikket udgør de manglende plugins NetBeans største begrænsning.

På alle andre områder er NetBeans det allermest brugervenlige Java-udviklingsmiljø.

Følg med i de kommende dage på Computerworld, hvor de fire Java-værktøjer gennemgås i detaljer.


Oversat af Thomas Bøndergaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere