Debatten om statsstøtte til bredbånd har det seneste stykke tid fået en del opmærksomhed.
Men nu gør videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) det klart, at hun ikke ser det som en farbar vej i Danmark.
"Det ligger i regeringens bredbåndsstrategi fra foråret, at vi hylder den markedsbaserede og teknologi-neutrale udrulning," siger hun til Computerworld.
Fredag var videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) til et ministerrådsmøde i Bruxelles, hvor hun advarede sine europæiske kollegaer mod at se statsstøtte som vejen til bedre og mere bredbånd i Europa.
Hendes melding kommer i kølvandet på en sag fra Bornholm, hvor en gårdejer har ansøgt om EU-midler til at anlægge et fibernet. Projektet er blevet mødt af modstand fra TDC, som finder det "konkurrenceforvridende".
"Den aktuelle sag om Bornholm kan jeg ikke mene noget om, da den er i behandling," siger hun.
Ifølge de involverede i det bornholmske fiberprojekt holder TDC igen med at opgradere sit bredbåndsnet på øen, fordi det ikke er rentabelt i TDC's optik.
Fungerer tilfredsstillende
Charlotte Sahl-Madsen afviser dog, at der er tegn på, at områder i udkantsdanmark er forsømte i forhold til bredbånd. Hun henviser som eksempel til Sønderjylland, hvor tre af fire husstande kan få 100 megabit-bredbånd.
"Når vi kan nå denne her dækning med den markedsdrevne udrulning drevet af teleselskaber med en fornuftig økonomi, hvorfor skal vi så kaste statsmidler i det? Skal vi tage det fra sygehusene, fra skolerne eller plejehjemmene," spørger hun og fortsætter:
"Vi har et system, der fungerer meget tilfredsstillende. Ikke mindst når vi ser på den reelle udbredelse, der sker."
Derfor ser hun ikke behov for støtte i Danmark, men måske nogle steder i Europa.
"Jeg kan godt se nogle steder, som eksempelvis store finske skove og søarealer, hvor det kan give mening at bruge midler fra EU's fonde. Men som udgangspunkt bør det være den markedsbaserede udvikling," siger hun.
Briterne bruger offentlige midler
I Storbritannien har den britiske regering bestående af konservative og liberale netop lanceret en bredbåndsplan, som involverer offentlige midler til udrulning af bredbånd i en tredjedel af landet.
Samtidig har den nationale fastnetoperatør, BT Group, i september fået 466 millioner kroner til et fiberprojekt i byen Cornwall fra EU-fonden for regional udvikling.
Videnskabsministeren mener heller ikke, at offentlig støtte via EU-kasserne er vejen frem.
"Midlerne kommer jo et sted fra," siger Charlotte Sahl-Madsen og henviser dermed til, at finansieringen af bredbånd sker på bekostning af andre kasser.
Hun fortæller videre, at det har været begrænset, hvad Danmark har kunnet søge af midler til udbygning af bredbåndsinfrastruktur.