Læs også: KL raser over regeringen i mail-krusedulle-sag
Finansministeriet og Justitsministeriet har på et møde i går orienteret Styregruppen for Tværoffentlige Samarbejder (STS) om, at der kommer en endelig afklaring på den såkaldte krusedulle-sag om sagsbehandler-underskrifter i eksempelvis mails.
Justitsministeriet vil konkret sætte sig ned og ændre Forvaltningsloven for at gøre det mere smidigt for offentlige myndigheder at udstyre deres afgørelser i digitale dokumenter som mails og dokumenter, der bliver maskinelt masseprintet, med en underskrift.
"Der er både tale om, der skal være en underskrift - og i givet fald hvordan," fortæller chefkonsulent Jens Krieger Røyen fra Finansministeriet.
Læs også: Finansministeriet lover afklaring på krusedulle-sag
Vi venter et års tid
Lovændringen sker dog tidligst i efteråret 2011.
"Forvaltningsloven ændrer man ikke bare med et fingerknips. Lovændringen sker med ekspresfart og vil stadig tage hensyn til eksempelvis borgernes retssikkerhed, men der vil helt sikkert blive fundet mere tidssvarende løsninger til underskrifterne," siger Jens Krieger Røyen til Computerworld.
Han afviser at kommentere på konkrete løsningsforlag på nuværende tidspunkt.
"Digitale underskrifter og hvordan lovgivningen endeligt bliver, er endnu for tidligt at udtale sig om. Men der vil blive leveret mere smidige løsninger, som kommunerne også bliver inviteret med til at udforme," forklarer Jens Krieger Røyen.
Tydeligere lovgivning
De to ministerier er gået ind i sagen, fordi der er opstået tvivl i kommunerne om den nuværende praksis, efter kommunerne har tolket tidligere udsagn fra Ombudsmanden som, at der skal underskrifter på alle afgørelser fra kommunen.
Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen har over for nyhedsbureauet Ritzau sagt, at hans udsagn er blevet tolket lige stramt nok.
Derfor kan kommunernes beregninger på ekstraomkostninger på tocifrede millionbeløb for at få scannet underskrifter ind også vise sig at være en ubegrundet frygt.
Læs også: Pris på kommunale mail-kruseduller: 16 millioner
"Myndighederne har tolket, at Ombudsmandens udsagn også gælder i den digitale verden. Men vi har brug for en ændring af lovgivningen for at tydeliggøre, hvad der egentlig menes med underskrifter på afgørelser fra sagsbehandlere," fortæller Jens Krieget Røyen.
Giver juristerne hovedpine
Hos Kommunernes Landsforening (KL) forholder centerchef Jakob Harder fra Center for borgerbetjening og it-politik sig indtil videre passivt, indtil der kommer en reel lovgivning på bordet.
"Jeg håber meget på, at sagen bliver omsat til en konkret lovændring, fordi kommunerne ikke helt ved, hvad de har at forholde sig til," siger Jakob Harder.
Han nævner dog, at en kommende lovændring af Forvaltningsloven må give juristerne hovedpine, fordi underskriftskravet ikke er nedfældet, men stammer fra Ombudsmandens tolkning af sædvane.
"Vi kan derfor ikke udpege et sted for juristerne i lovgivningen, som de skal ændre. For det findes simpelthen ikke," lyder det fra Jakob Harder, der forventer, at kommunerne kan fortsætte med den hidtidige praksis mens juristerne udformer de konkrete ændringer.