Mikro Værktedet i Odense har haft et udfordrende år, hvis man tolker firmaets seneste regnskabstal.
Virksomheden, der producerer pædagogiske it-produkter og uddannelses-it til de danske skoler, havde en omsætning på 61 millioner kroner. Cirka fem millioner færre end året før.
På bundlinjen er overskuddet faldet med en halv million, men tallene er stadig sorte.
"Jeg er bestemt ikke tilfreds. Hvad skal man sige? Vores omkostningsniveau har været for højt i forhold til omsætningen," konstaterer Niels Askær, administrerende direktør for Mikro Værkstedet.
Han peger på en række konkrete årsager til nedgangen.
Droppet Microsoft
Den primære grund til omsætningstilbagegangen skyldes, at Mikro Værkstedet har 'smidt' to forretningsområder. Salget af Adobe-produkter til skolerne er stoppet, og så har virksomheden opsagt en samarbejdsaftale med Microsoft, hvor den havde status af Education LAR (Large Account Reseller).
"Det marked giver noget omsætning, men meget små avancer," siger Niels Askær om baggrunden for opsigelsen. Samtidig er der kommet styr på udgifterne.
"Omkostningerne var lidt for høje, og det har vi så tilpasset."
Skolerne lukker
Forretningsområdet for skole-software har også nogle indbyggede udfordringer.
"Der er ikke tradition i skolerne for at bruge de store penge på indkøb af pædagogisk it, og det er jo noget vi skal have dem opdraget til. Hvorimod der er en hundredårig tradition for at købe bøger," forklarer Niels Askær.
Mikro Værkstedet har også mærket krise de senere år. Men ikke på samme måde, som it-branchen generelt.
"Vi har kunnet mærke det ved, at kommunerne nu i stor stil nedlægger skoler. Og da man langt hen ad vejen i branchen har haft en forretningsmodel, hvor de abonnerende skoler betaler et fast beløb, så er det klart, at det faldende antal skoler koster nogle penge."
Ifølge Niels Askær har 91 procent af de danske folkeskoler indgået aftaler med Mikro Værkstedet.
Virksomheden arbejder på at skabe en forretningsmodel for betaling per elev i stedet for betaling per skole.
Succes med Lego
Mikro Værkstedet har også søsat en ny satsning, hvor læse/skrive-støttende kommunikationsprogrammer, som er kendt i grundskolen, skal ud på erhvervsmarkedet.
"Vi har set mulighed for at komme ud på erhvervsmarkedet, idet der er en stigende erkendelse i erhvervsvirksomhederne om, at de har læse- og skrivesvage medarbejdere, som kan støttes," fortæller han og beretter om flere store aftaler i det nye regnskabsår.
Derudover kan den administrerende direktør glæde sig over en god forretning som sparringspartner for Lego Education Division i Norden.
"Hele vores forretningskoncept kører vi også i vores datterselskaber i Norge og Sverige. Herunder er vi distributør på Legos undervisningsprodukter, og det kører rigtig godt," fortæller han.
Han ønsker ikke at oplyse hvor stor en del af omsætningen samarbejdet med Lego udgør.