Artikel top billede

Sådan vil kommunerne smadre KMD's monopol

Kommunernes fælles it-organisation, Kombit, har planen klar for, hvordan kommunerne skal klippe afhængighedsforholdet til KMD's monopolsystemer. Se udkastet til planen her.

Kommunernes Landsforenings (KL) it-selskab, Kombit, har fremlagt den første grove skitse for, hvordan kommunerne vil klippe monopol-navlestrengen til it-leverandøren KMD.
 
For med KL's salg af KMD i slutningen af 2008, indgår KMD nu på lige fod med andre it-leverandører, selvom kommunerne i årenes løb har bundet tætte bånd til KMD og er afhængige af flere systemer, der rangeres som monopolsystemer.
 
Men de tider skal være forbi med en udbudsplan for 2011, der blev godkendt på Kombits bestyrelsesmøde tidligere på måneden.
 
Derudover har Kombit løse planer for, hvordan KMD-systemerne skal bydes op til skønhedskonkurrence mod andre systemer frem til 2014.
 
"Målet med udbudsplanen for ydelsesområdet er blandt andet at skabe konkurrence om it-opgaverne. Det er derfor afgørende, at flere it-leverandører er parate til at byde på opgaverne," skriver Kombit på sin hjemmeside
  
Planen for 2011 er klar
I første omgang vil Kombit konkret tage fat i kontantydelser, enkeltydelser og persontillæg i 2011.
 
Næste år skal Kombit sammen med KL og kommunerne i gang med at kigge på implementeringen og ensretningen af fælles løsninger, infrastruktur og grænseflader.
 
I planen er der taget højde for, at ATP i de kommende år overtager en række kommunale ydelser som eksempelvis folkepension og barselsdagpenge i en ny myndighed, Udbetaling Danmark.
 
For at understøtte sikker drift på de systemer i overtagelsperioden fra 2012 og frem til projektets fase to i 2014, er der derfor endnu ikke planlagt udbud på de kommende ATP-områder (folkepension, førtidspension, boligstøtte, barselsdagpenge og forskudsvist udbetalt børnebidrag). 
 
ATP oplyser til Computerworld, at Udbetaling Danmark er udbudsforpligtet, og ATP/Udbetaling Danmark derfor sammen med Kombit er gået i gang med at kigge på, hvordan de udbud skal forløbe.
 
Endnu er det dog for tidligt at sætte datoer og årstal for, hvornår KMD's monopolsystemer i ATP-regi ryger i udbud.  
 
Flere om udbuddet
Kombit forklarer, at nogle områder egner sig godt til centrale udbud som eksempelvis ydelsesberegningen, mens andre løsninger som eksempelvis økonomistyringen og dokumenthåndteringen er på markeder, hvor flere spillere kæmper om kunder og kroner ude i kommunerne.
 
"I begge tilfælde skal det være attraktivt for flere leverandører at byde på opgaven for kommunerne," lyder det fra Kombit.
 
Kombit vil løbende involvere it-leverandørerne i arbejdet med udbudsplanen og i de konkrete projekter. Det arbejde bliver formelt skudt i gang tirsdag den 14. december i København, hvor Kombit har inviteret interesserede it-leverandører til møde om planen og rammearkitekturen.
 
Kommuner med interesse for ensretningen af it-arkitekturen kan desuden henvende sig til Kombit, der på nuværende tidspunkt allerede får assistance fra Odense, Næstved og Vejen.
 
De tre kommuner vurderer således, hvordan kommende forbedringsforslag kan give effektivisering, kvalitetsforbedringer eller mere korrekte udbetalinger i de 98 danske kommuner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere