Artikel top billede

Business intelligence er også for børn

Klumme: Jeg savner flere innovative it-leverandører inden for børneområdet.

Jeg elsker at opdage it-løsninger, der giver mening i forhold til andet og mere end blot at sikre profit. Ikke at der er noget galt med det, men jeg mener, it i den grad er en løftestang for så maeget andet og mere end indtjening, og hvor det lykkes, er det nærmest smukt.

For nylig faldt jeg f.eks. over en skøn it-løsning på børneområdet, delebarn.dk, som forekommer at være et stærkt forebyggende værktøj til at sikre skilsmissebørn en konfliktfri hverdag, hvor mor og far kan kommunikere uden for mange misforståelser og uden nødvendigvis at skulle mødes rent fysisk, hvis det er et problem.

Løsningen er en hjemmeside, som dybest set er en kalenderløsning kombineret med rådgivning i forbindelse med de udfordringer, man har som forældre til delebørn. Skilsmisse er en del af hverdagen for mange børn i Danmark - og med det følger ofte voldsomme konflikter forældrene imellem. Nogle konflikter går på bitterhed og uenighed om selve skilsmissen.

Andre konflikter går på det vanskelige i at få to (eller flere) hjem til at samarbejde om de helt praktiske ting som at få koordineret alt fra registrering af børnesygdomme, vaccinationer, skoleskema, gymnastiktøj, fødselsdage, gaver, der skal medbringes til fødselsdage, tøj, der er glemt hos den anden - til hente- og bringe-aftaler osv.

På delebarn.dk kan disse ting koordineres, og man kan frit knytte dine, mine og vores børn til kalenderen, hvor eks-ægtefælle kun har adgang til oplysninger om egne biologiske børn.

Det lyder rodet - men ærligt talt - mange familiemønstre ER i dag ret uoverskuelige. Så jeg hilser dette værktøj velkomment som en løsning på praktiske problemer, skilsmisseforældre så ikke behøver at skændes om.

Hjælp til de udsatte

I kraft af min dobbeltrolle som it-strategisk rådgiver og børnerådsformand er jeg meget optaget af, hvordan vi kan bruge it til at understøtte løsninger på de udfordringer, vi møder på børneområdet.

Især forholdene for udsatte børn og unge er et emne, der optager mig meget, og det ser desværre ud til, at vi, næsten uanset hvad der sættes i værk, ikke rigtig kan knække kurven for antallet af udsatte børn. Her er det så, jeg tænker, om vi bruger it godt nok?

KOMBIT, som er KL's it-selskab, har netop haft projektet DUBU (digitalisering af udsatte børn og unge området) i udbud. Det udbud er et eksempel på et ønske om at it-understøtte en effektiv og mellemkommunalt koordineret styring af børnesagerne.

God begyndelse - og jeg håber, at der tænkes meget længere med at it-understøtte det vigtige arbejde for udsatte børn.

Jeg kan f.eks. godt undre mig over, at business intelligence ikke er mere i spil på det børnesociale område. Vi har 98 kommuner med resultater og indsatser, der i den grad kunne danne et solidt erfaringsgrundlag, hvis man samlede og indsamlede data langt mere systematisk.

Jeg er helt med på, at mange ting i omsorgsarbejdet med børn ikke kan måles - men en række ting kan altså godt måles og dermed dataopsamles.

Børnepolitisk blæser der gudskelov nye vinde med mere fokus på dataindsamling og effektmålinger. Jeg håber, at it-branchen vil følge med og være gode sparringspartnere for beslutningstagere og embedsfolk - for det er min opfattelse, at der mangler viden om, hvor meget gavn it egentlig kan gøre - også på børneområdet. Og her har vi i it-branchen et særligt ansvar for Danmarks udsatte børn.

Lisbeth Zornig Andersen er formand for Børnerådet og er it-strategisk rådgiver i konsulentfirmaet TestHuset A/S.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere


People Tech 2024: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

11. december 2024 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere