326 af landets antenneforeninger er på vej mod en fælles fibersatsning.
De ønsker i fællesskab at etablere en såkaldt fiberring, som binder alle antenneforeningerne sammen i et fælles net. På den måde kan eksempelvis en antenneforening i Odense købe en ip-løsning leveret fra en antenneforening i Skagen.
Forenede Danske Antenneanlæg (FDA), som repræsenterer cirka 320.000 husstande, er på vej med fiberringen.
"Det bliver en åben fiberring, så YouSee, Stofa, Waoo, Canal Digital og dem, der ellers ønsker at koble sig på, kan levere via fiberringen til antenneforeningerne," siger landsformand Poul Juul fra FDA.
Nemmere at skrotte udbyder
Beslutningen om at investere i en fiberring blev truffet på FDA's landsmøde 7. november, og foreningen har efterfølgende forhandlet med GlobalConnect som leverandør af nettet.
"Fiberringen er også med til at gøre det nemmere for antenneforeningerne at skifte leverandør, for så skal man ikke ud og grave noget nyt ned, når der skal skiftes leverandør. I så fald kan man bare lave en omkobling," forklarer han.
En af tankerne bag beslutningen er ifølge Poul Juul at udnytte nogle stordriftsfordele, som antenneforeninger i dag ikke kan udnytte, fordi de ikke er koblet sammen.
"Vi har besluttet at etablere fiberringen, fordi den enkelte antenneforening måske er for lille en enhed til at håndtere mange af de ting, der skal laves. På den her måde kan vi producere nogle af de her ting i fællesskab," forklarer han.
Fælles løsninger på tværs af landet
En af de tjenester kunne være en fælles internetløsning, som antenneforeningerne står bag uden om bredbåndsleverandører som Stofa og YouSee. Poul Juul fremhæver, at nogle antenneforeninger allerede har gjort det i dag.
"De (antenneforeningerne, red.) kan gøre det til priser, der er meget bedre end hos de kommercielle distributører," siger han.
I fremtiden kan det fælles net give mulighed for, at antenneforeninger spredt over landet køber ind i fællesskab i stedet for hver for sig.
"Det bliver næste skridt, men der skal vi først tilvejebringe de fysiske muligheder for distribution. Det er vi i gang med i øjeblikket, og det er vi klar med om et par måneder," siger Poul Juul.
Han forventer, at GlobalConnect kommer til at stå for infrastrukturen, men FDA mangler endnu at nå til enighed med GlobalConnect om prisen samt nogle detaljer.
"Som altid er det klart, at hvis man ikke bliver enige om prisen, når man forhandler, så bliver man slet ikke enige om noget. Men vi har en forventning om, at vi kan nå til enighed," fortæller Poul Juul.