Test: Er Windows 7 64-bit virkelig bedre end 32-bit?

Det er almindeligt kendt, at du skal vælge 64-bit udgaven af Windows 7, hvis du vil udnytte mere end fire gigabyte hukommelse. Men giver 64-bit i sig selv bedre ydelse? Få svaret her når vi lader Windows 7 bekrige sig selv.

Er Windows 7 64-bit virkelig bedre?

Vi installerer stadig mere hukommelse i vores stationære og bærbare pc'er - hovedsageligt for at få hurtigere programafvikling og en generelt kvikkere oplevelse med Windows.

Udgivelsen af det hukommelsessultne Vista i 2007 betød, at to gigabyte ram groft sagt var det absolutte minimum for en acceptabel brugeroplevelse.

Men flere og flere valgte at opgradere til fire gigabyte, og her kommer den hukommelsesbegrænsning i spil, der kendetegner 32-bit operativsystemer.

Hvis din Windows-version er 32-bit, kan du i praksis maksimalt udnytte mellem tre og 3,5 gigabyte ram.

Der er altså allerede tale om et tab, hvis du har fire gigabyte i maskinen, og derfor har flere taget skridtet til 64-bit. Og hvis du har mere end fire gigabyte er valget så bestemt afgjort på forhånd...

Grundig test

Spørgsmålet, der trænger sig på, er imidlertid, om det er en fordel at vælge 64-bit, hvis man ser bort fra den potentielt større mængde hukommelse?

Vil dine programmer køre hurtigere - eller langsommere - end hvis du kyler den veletablerede og velprøvede 32-bit-licens i indkøbskurven?

Vores norske søstermedie PC World Norge har udgivet en grundig test, der giver et kvalificeret svar på blandt andet dette spørgsmål.

På de følgende to sider har vi opsummeret de vigtigste observationer og konklusioner fra testen, der blev udført på tre forskellige pc-konfigurationer baseret på Intel Core i7-870, Intel Core 2 Quad Q9300 og AMD Phenom II 965.

Netop disse processor-arkitekturer er mest repræsentative for stationære pc'er i dag, skriver pcworld.no. Samtlige pc'er blev installeret med fire gigabyte ram og et GeForce GTX 285-grafikkort.

Bundkortene varierer nødvendigvis, men harddisken er konsekvent den samme.

Som udgangspunkt afdækker testen, hvordan 32-bit-programmer yder på både 32- og 64-bit Windows 7. Det bliver desuden undersøgt, om programmer i særlige 64-bit-udgaver drager fordel af at blive afviklet på et styresystem med 64-bit.

Forskellige programområder under lup

De afviklede test lægger vægt på så forskellige programområder som officeprogrammer, e-learning, DTP (desktop publising), 3D-rendering, spil og indkodning af mediefiler.

Og der tegner sig hurtigt et generelt billede af, 64-bit ikke nødvendigvis er det oplagte valg.

Det understreger testprogrammet SYSMark 2007, der benytter en række avancerede scripts til at udføre opgaver i en bred vifte af programmer.

Uanset om det er Adobe After Effects, Microsoft Powerpoint eller Sony Vegas, der braser hen over fladskærmen, er den praktiske ydelsesforskel på de to versioner minimal.

Det er vigtigt at bemærke, at SYSMark 2007 ikke findes decideret til 64-bit. Det er medvirkende til, at Windows 7 64-bit giver en lidt dårligere ydelse - derfor løber den velkendte 32-bit-udgave med sejren.

Spilydelsen: Minimale forskelle
PC World Norge har også testet med spillene Resident Evil 5 og Crysis. Og forskellen er igen minimal.

Du skal altså ikke regne med, at dit grafikkort leverer flere billeder per sekund, hvis du vælger en 64-bit-udgave af Windows 7.

Det kommer dog som en overraskelse, at Crysis - der findes både som 32- og 64-bit-version - leverer en dårligere ydelse på 64-bit-udgaven af Windows 7. Dette kan tilskrives driveroptimeringer, der udelukkende gavner Crysis, når det bliver kørt i 32-bit udgaven. Uanset hvad er det bemærkelsesværdigt, at spiludviklerne ikke formår at udnytte 64-bit til at skabe bedre og mere indlevende spil.

Indkodning af lyd og video

Med ovennævnte kendsgerninger taget i betragtning, vil det mon så give en vaks fordel at indkode mediefiler med Windows 7 64-bit? Udfaldet af netop denne test levner ikke skyggen af tvivl: Apple iTunes er bedøvende ligeglad med hvilken udgave af Windows 7, du benytter.

Husk at du kan få den komplette samling af testresultater serveret lige her.

Konklusion: Ingen klokkeklar fordel til 64-bit

Overordnet set viser testen, at 64-bit på nuværende tidspunkt kun er det oplagte valg, hvis du benytter mere end fire gigabyte hukommelse.

Som sådan er der altså ingen nævneværdig ydelsesmæssig fordel ved at købe 64-bit-udgaven af Windows 7; vi observerede overraskende nok, at ydelsen faktisk kan snige sig i den forkerte retning, når 64-bit-software benyttes på et 64-bit-styresystem. Nogen generel tendens var det dog heldigvis ikke.

Hvad er motivationen så for at vælge 64-bit?

Først og fremmest hvis du vil have mere end fire gigabyte hukommelse installeret, enten med det samme eller på sigt. Hvis du på et tidspunkt i din computers levetid opgraderer fra eksempelvis fire til seks eller otte gigabyte hukommelse, vil det være dig en fodlænke om benet at have Windows 7 32-bit installeret.

Vælger du at installere 64-bit-udgaven af Windows 7 Home Premium, hedder den øvre grænse for hukommelsen 16 gigabyte. Sværger du i stedet til Professional, Enterprise eller Ultimate, kan du i teorien proppe op til 192 gigabyte hukommelse i maskinen.

Hvis du vil se, hvordan mere hukommelse kan gavne din computer, får du svaret i vores test her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere