Artikel top billede

Sådan undgår vi flere offentlige it-brølere

En stribe offentlige it-projekter vil blive forsinket, vurderer konsulenthuset Capgemini. Men løsningerne findes.

Læs også: Nye offentlige it-skandaler truer i horisonten 
 
It-projekterledere kan faktisk tage ved lære af entreprenør-projektledere.

Ifølge konsulenthuset Capgemini bliver de projekter nemlig nu oftere færdige til tiden.

"Det kan forklares med, at man er bedre til at inddrage erfaringerne fra tidligere sammenlignelige projekter i planlægningen hos såvel leverandøren som hos opdragsgiveren i forbindelse med tilbudsevalueringen," lyder det fra Jan Højlund, der er direktør hos Capgemini.

"Sat på spidsen kan man undre sig over, at der til offentlige it-projekter gang på gang vælges leverandører, der lover tidlig levering, når man alene på det danske marked kan finde et utal af projekter med samme størrelse og kompleksitetsgrad, hvor leveringstiden reelt har været det tredobbelte," fortsætter han.

I samme boldgade burde it-projektlederne se mod it -løsninger fra udlandet. Måske er det ikke nødvendigt at opfinde den dybe tallerken hver gang.

Capgemini sætter også stor lid til Statens IT og Kombit, der er henholdsvis statens og kommunernes muskler, når det gælder indkøb og stordriftsfordele.

"En af fordelene ved Statens IT og Kombit er, at de har langt større mulighed for at gå ind og gennemskue realismen i tidsplanerne frem for bare at se på leveringsdatoen. Disse organisationer kan basere sig på et større erfaringsgrundlag, og vil også bedre kunne stå imod politiske krav om for hastig udvikling af offentlige it-systemer," siger Jan Højlund.

Og endelig skal rådgiverne på it-projekterne i det offentlige behandles anderledes, lyder opfordringen.

De eksterne rådgivere

Jan Højlund undrer sig over, at "ansvaret for forsinkelserne sjældent lander hos de eksterne rådgivere".

Han forstår godt, at det offentlige bruger rådgivere, fordi det er komplekse ting og man måske ikke selv har kompetencerne.

"Alligevel virker det nogle gange som om, at kvaliteten af den rådgivning, man modtager vedrørende tidsplaner, er meget varierende. Måske burde man overveje nogle aflønningsmodeller, som kan give rådgiveren et mere hensigtsmæssigt incitament i forhold den rådgivning, han yder i forhold til tidsplanen," siger Jan Højlund.

Læs også: Nye offentlige it-skandaler truer i horisonten




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere