Artikel top billede

Samfundsvækst afgørende for it-branchens fremtid

Klumme: Høj produktivitet i samfundet er nødvendigt for at sikre vækst i it-branchen. Lad os gøre det til en win-win-situation.

Det er blevet stadig tydeligere, at udviklingen i Danmarks produktivitet halter efter lande, som vi normalt sammenligner os med.

Ifølge Danmarks Statistik blev 2009 tredje år i træk med en negativ, dansk produktivitetsudvikling.

Den negative udvikling truer væksten og i sidste ende velfærden.

Ifølge OECD har Danmark udsigt til 15 år med den næstlaveste vækst i OECD-landene, og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er nået frem til, at manglen på højtuddannede medarbejdere vil stige til 105.000 i 2019.

Færre hænder

Udfordringen er således tveægget : Færre hænder og hoveder skal producere mere, hvis Danmarks fremtidige velfærd skal sikres.

Løsningen af problemet med den faldende produktivitet vil være kompleks,, men de økonomiske vismænd peger blandt andet på flere arbejdstimer og mere effektivitet som muligheder.

Som it-industri bør vi derfor være fremme i skoene, når Folketinget diskuterer løsninger, og vi skal række hånden frem til endnu mere samarbejde.

Vi skal dog også rette blikket indad og være bedre til at udnytte potentialet i eksisterende it-investeringer og samtidig turde satse på nye investeringer.

Anvendes ikke optimalt

Mange it-løsninger bliver ikke brugt optimalt.

Organisationer skal i højere grad uddanne brugerne i at udnytte alle mulighederne i it-løsninger og aktivt inddrage it, hver gang projekter, der har til formål at effektivisere arbejdsgange, gennemføres.

Det har vi som branche en interesse i og et ansvar for at sikre.

Det behøver ikke altid være store, forkromede projekter.

Synliggørelse og videndeling af små hverdagssuccesser med it som omdrejningspunkt skaber ejerskab blandt brugerne og medvirker til, at det ikke kun er de allermest tech-kyndige i virksomheden, der udnytter det fulde produktivitetspotentiale i it-redskaberne. 

Her er et eksempel på øget produktivitet

Et godt eksempel på, hvordan man kan skabe større produktivitet ved at bruge eksisterende teknologi bedre, er Schiphol-lufthavnen i Amsterdam.

Der har man effektiviseret sagsbehandlingen for rejsende, der kommer til landet uden indrejsetilladelse, ved at indføre online-retsmøder.

Med hjælp fra unified communication-værktøjer kan domstolen hurtig afgøre, om en person skal udvises eller have indrejsetilladelse.

Tidligere kunne rejsende vente i op til et døgn, før de fysisk kunne blive stillet for en dommer.

BI er et område i fremdrift

Business intelligence (BI) er et område, hvor nyinvesteringer og produktivitet går hånd i hånd.

Ifølge IDC kan markedet for BI, modsat resten af det danske softwaremarked, sole sig i vækst.

BI har udviklet sig til et uundværligt ledelsesredskab for mange organisationer, fordi det kan omsætte organisationers voksende datamængder til uvurderlig forretningsviden.

Et faktabaseret beslutningsgrundlag sikrer, at organisationen kan tage den direkte vej mod målet uden at spilde unødvendige ressourcer på omveje.

Derfor er BI et ‘must have' i organisationer, der vil øge produktiviteten.

Også cloud computing fortjener opmærksomhed i denne sammenhæng. Ja ja, cloud computing er 'blot' en ny måde at levere eksisterende funktionalitet på, vil nogle sige.

Optimere processer

Men styrken ved cloud computing er blandt andet, at man kan optimere processer, som frigør ressourcer og dermed får en positiv effekt på produktiviteten. 

Udfordringen med den faldende produktivitet forsvinder ikke i morgen.

Det kræver investeringer på kort sigt, men er nødvendigt, hvis der skal høstes langsigtede produktivitetsgevinster.

Løsningen på Danmarks produktivitetsudfordring skal have mange fædre.

Men vi har i it-branchen en central del af ansvaret - og det rummer et enormt forretningspotentiale.

Lad os sammen sørge for, at det bliver løst. 

Erik Kaae er salgsdirektør for mindre/mellemstore virksomheder og partnere i Microsoft Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere