Artikel top billede

Finansministeriet lover afklaring på krusedulle-sag

Skal kommunale mails udstyres med indscannede sagsbehandler-underskrifter eller ej? Sagen er havnet i Finansministeriet, som ikke har noget klart svar på afgørelsen.

Sagen om, hvorvidt kommunale afgørelser skal udstyres med indscannede sagsbehandler-underskrifter eller ej, er nu havnet på finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) bord.
 
Eller rettere på bordet hos chefkonsulent Jens Krieger Røyen fra Finansministeriets Center for digitalisering og effektivisering, der skal behandle sagen.
 
Jens Krieger Røyen erkender indledningsvist, at der er en vis rimelighed i KL's krav om at sløjfe de indscannede kruseduller fra de kommunale sagsbehandlere, fordi det er bøvlet og gammeldags.
 
Men så simpelt skal det ikke være.
 
"Regeringen er i gang med at overveje, hvordan reglerne kan lempes. Men det er endnu for tidligt at sige noget om afgørelsen, da flere jurister skal indover og afgøre, hvordan reglerne eventuelt skal ændres," forklarer Jens Krieger Røyen til Computerworld.
 
Læner sig op ad lovkrav
Han henviser til, at Ombudsmanden i 2008 udtalte, at offentlige afgørelser jævnfør god forvaltningsskik skal være forsynet med en underskrift.
 
"Når Ombudsmanden udtaler den slags, så bliver det en retssædvane. Det vil sige, at det læner sig op ad at være et lovkrav," fortæller Jens Krieger Røyen.
 
"Borgerne skal jo vide, at der er en person, der har sendt afgørelsen og ved hjælp af underskriften se, at det drejer sig om en endelig afgørelse i en sag," fortsætter han.
 
"Vi skal gøre tingene korrekt"
Jens Krieger Røyen siger dog samtidig, at der kan være et vist ræsonnement i at ændre på den nuværende situation, hvor kommunerne kan risikere at skulle indscanne underskrifter.
 
"Vi er i gang med at overgå til en fuldt ud digital forvaltning, og samtidig har vi en lovgivning, der halter bagefter på nogle områder," siger Jens Krieger Røyen.
 
Men han køber ikke argumentet om, at kommunerne trods Ombudsmandens udsagn om god forvaltningspraksis har sendt mails til borgerne i længere tid uden den lille, personlige krusedulle fra sagsbehandleren.
 
"Som myndigheder er vi jo optaget af at gøre tingene korrekt," siger Jens Krieger Røyen.
 
Han fremhæver samtidig, at Skat som en af de eneste myndigheder er fritaget fra kravet om underskriften i sine henvendelser til borgerne med årsopgørelser og andre personlige oplysninger, fordi Skat er fritaget fra underskriftskravet med hjemmel i Skatteforvaltningsloven.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere